Berta Sándor

USA - chatbotokkal csal lépre elkövetőket a rendőrség

A tengerentúlon új módszert használnak a bűnüldözők.

Az Amerikai Egyesült Államokban napjainkban számos férfi azt hiszi, hogy egy prostituálttal beszél, de valójában a rendőrség által alkalmazott automatizált rendszer válaszol a feltett kérdéseire. Az USA-ban immár több mint egytucatnyi rendőri egység alkalmazza a chatbotokat arra a célra, hogy a segítségükkel lépre csalja a prostituáltakat kereső felhasználókat. A módszer keretében álhirdetéseket jelentetnek meg egy telefonszámmal többek között a keresőkben, az online platformokon, a fórumokon és a közösségi hálózatokban, vagyis minden olyan helyen, ahol a szakértők szerint prostituáltak keresik az ügyfeleiket.

Ugyan a tengerentúlon vita van a prostitúció legalizálásáról, a rendőrség a hatályos törvényeket igyekszik betartani, eredményesen felvenni a harcot a jelenséggel szemben és elvenni a felhasználók kedvét az ilyen ajánlatok felkutatásától. Az Amerikai Egyesült Államokban évente több tízezer embert tartóztatnak le a prostitúcióval összefüggésben. A többségük szexmunkás, de az elmúlt években egyre keményebben lépnek fel a hatóságok a futtatókkal szemben is.


Robert Beiser, a Seattle Against Slavery nevű nem kormányzati szervezet munkatársa elmondta, hogy a szexuális szolgáltatásokat igénybe vevők közül sokan egyszerűen felmennek az internetre, találnak egy telefonszámot, amelyről nem is tudják, hogy kié, majd elküldenek egy üzenetet. A címzett lehet akár kényszerprostitúció áldozata is, de ez az ügyfeleket nem érdekli. A kényszermunka ellen küzdő szervezet ezért is fejlesztett ki egy új chatbotot, amellyel a kizsákmányolás ellen akar harcolni.

A Seattle Against Slavery kormányokkal, rendőri egységekkel és más bűnüldöző hatóságokkal működik együtt. A partnerek bekapcsolják az álhirdetéseket és a chatrendszert teljesen a céljaiknak megfelelően alakíthatják át, többek között különböző személyiségeket választhatnak ki, akár egy kiskorú csali áldozatot is, vagy éppen egy tapasztalt vagy kezdő prostituáltat. A szervezet szakértői ehhez egykori kényszerprostituáltakkal egyeztettek és igyekeztek a lehető legéletszerűbb párbeszédeket, illetve személyiségeket megalkotni. Felhasználták a rendőrség birtokába került beszélgetéseket is, amelyekben kiskorúakkal szexkapcsolatot kiépítő férfiak szólaltak meg.

Beiser hangsúlyozta, hogy a beszélgetések egyszerűek, 90 százalékban nagyon egyoldalúak. Az utóbbi oka, hogy az ügyfelek szinte mindig ugyanazokat a kérdéseket teszik fel. Amint az "üzlet" létrejön, az ügyfél egy automatizált figyelmeztetést kaphat - ha ebbe a rendőrök is beleegyeztek előzetesen. A bűnüldözők szabadon dönthetnek a következményekről és egyúttal bepillantást kaphatnak ebbe a világba, ezáltal hatékonyabban harcolhatnak ellene.

A chatbotot jelenleg 13 városban használják és eddig 17 000 esetben alkalmazták. Beiser szerint sajnos minden futtatót nem lehet lekapcsolni, de azért a rendőrség hatékonyabb tud fellépni ellenük a rendszer segítségével. Néhány esetben például kiderül, hogy az adott személy büntetett előéletű. Az elsődleges cél az üzletkötések megakadályozása és annak tudatosítása, hogy az illető könnyen börtönbe kerülhet. A reakciók változóak. Sokan úgy reagálnak, hogy nem tudták, hogy a lépésükkel a kényszerprostitúciót támogathatják és megígérik, hogy nem próbálkoznak többet. Mások akkor is hazudnak, ha szembesítik őket a korábbi szavaikkal és vannak olyanok is, akik szabályosan haragszanak az átverés és a lebuktatás miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #17
  Hát, ez is egy szempont.
 • Tetsuo #16
  Dehát ez nem igaz. Mindkettő (itt nem a szexre, hanem a partnercserére utalok) degeneráció és így bűn.
 • ostoros #15
  Azt, hogy van különbség. Az egyik az ember természetes működése, a másik egy degeneráció, egy eltorzult viselkedés forma.
 • Tetsuo #14
  Tehát? Mit akarsz ezzel mondani? :-D
 • ostoros #13
  A drogoktól az egészséged és az agyad, sőt az életed is tönkre megy. A szexről ezt még senki nem mondta...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.01. 16:52:45
 • morguldae #12
  Nos, ha valaki egy chatbottal vagyis egy programmal beszél meg bármit is az mióta büntetendő???? Tényleges prostitúció sem semmi hasonló nem valósul meg! Semmilyen cselekmény nem történik.
 • Tetsuo #11
  Ennyi erővel legalizálni kellene a drogokat is?

  Mondjuk én alapból tiltanám a gyakori partnerváltást...
 • ostoros #10
  Vagyis ez pont azt jelenti, hogy a prostituáltaknak, mivel illegális a dolog, kellenek akik elvégzik a kuncsaft megtalálását helyettük, akik bújtatják őket, hátteret biztosítanak nekik.
  Magyarul ezzel etetjük a maffiát. Az állam kriminalizálja a prostitúciót, ezzel a maffia kezébe lökjük ezeket a nőket, és a kuncsaftjaikat is. Remek.
  Pont mint az alkoholtilalom. A maffia és a pornóipar persze milliárdokat kaszál ezen. (A kettő persze gyakran össze is ér, nem véletlenül.)

 • zola2000 #9
  Egyet értek, de itt a gyakorlatban valahányszor azt hallani hogy prostituáltak buktak le, mindig hallani hogy voltak futtatók, akik kényszerítik/lehúzzák a lányokat, olyant hogy "elfogta a rendőrség, de magától csinálták a lányok" nem is hallottam nyugatról.

  (miközben kelet ázsiai nagyvárosokban a diáklányok maguktól csinálják, talán azért mert annak a szakmának a neve ott nem szitokszó)
 • ostoros #8
  Ja, ugyanaz a dolog, ami egyébként illegális, (pénzért dugni) már legális, ha videóra veszed, mert akkor már filmművészet! :DDDD

  Ebből is látszik, hogy az USA táján a vállalati érdek mindent felül ír....
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.30. 15:06:43