SG.hu

A TikTok után a WeChat lesz a következő áldozat

Az ausztrál törvényhozók egy újabb kínai alkalmazás használatát akarják megtiltani a kormányzati eszközökön.

Ausztráliában egy szenátusi bizottság alakult annak vizsgálatára, hogy a külföldi hatalmak hogyan használják a közösségi médiát a belügyekbe való beavatkozásra. Most tették közzé ajánlásukat, amelyben a közösségi médiaplatformokra vonatkozó szabályok és korlátozások egész sorát javasolják, beleértve a WeChat kínai üzenetküldő szolgáltatás esetleges betiltását a kormányzati eszközökön. Összesen 17 pontban tettek javaslatokat, köztük új, pénzbírsággal kikényszeríthető átláthatósági szabályokat, a TikTok kormányzati eszközökre vonatkozó meglévő tilalmának kiterjesztését a vállalkozókra, valamint a WeChat kormányzati eszközökre vonatkozó tilalmának vizsgálatát.

"Az olyan cégek, mint a TikTok és a WeChat egyedülálló nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, mivel anyavállalataik, a ByteDance és a Tencent székhelye Kínában van, és az ázsiai ország nemzetbiztonsági törvényeinek hatálya alá tartoznak" - írta nyilatkozatában a bizottság elnöke, Paterson szenátor. "Az olyan platformok, mint a TikTok és a WeChat, amelyek autoriter rezsimek ellenőrzése alatt állnak, jól illusztrálják az érzékeny kormányzati információk szélesebb körű kiberbiztonsági kockázatát" - áll a nyilatkozatban. A bizottság szerint a kínai nemzeti hírszerzési törvény alapján a kínai kormány megkövetelheti ezektől a vállalatoktól, hogy titokban együttműködjenek a kínai hírszerző ügynökségekkel.

Paterson a szenátus előtt elmondta, hogy a közösségi médiahálózatok egészsége közvetlenül befolyásolja az ország egészségét. "A külföldi autoriter államok tudják ezt. Nem engedélyezik a szabad vitát a saját közösségi médiaplatformjaikon. A miénket információs műveletek irányítására használják, hogy a saját nemzeti érdekükben - a mi érdekeink rovására - alakítsák a döntéshozatalunkat" - mondta. "Nem minden közösségi médiaplatform egyforma. Az, hogy egy közösségi médiaplatformot fegyverként lehet-e használni, annak az országnak a törvényei szerint változik, ahonnan a székhelye származik" - mondta.

A bizottság azt javasolta, hogy ha az amerikai kormány arra kényszerítette a ByteDance-t, hogy váljon meg a TikTok-ban lévő részesedésétől, akkor az ausztrál kormánynak is fontolóra kellene vennie, hogy a TikTok Australia is elváljon az anyavállalattól. Az Egyesült Államokban a Fehér Ház júniusban új szabályt adott ki, amely megtiltotta a kormányzati vállalkozóknak, hogy a TikTok rajta legyen az alkalmazottak eszközein, miután tavaly év végén az egész kormányzatra kiterjedő tilalom lépett életbe. Ausztráliában több tanácsadó cég is elővigyázatosságból betiltotta az alkalmazást az eszközeiken.

Ella Woods-Joyce, a TikTok ausztráliai és új-zélandi közpolitikai igazgatója elmondta, hogy bár a vállalat nem ért egyet a TikTokkal kapcsolatos néhány jellemzéssel és kijelentéssel, üdvözölte, hogy nem javasoltak Ausztráliára kiterjedő teljes tilalmat. "Az is bátorít minket, hogy az ajánlások nagyrészt úgy tűnik, hogy minden platformra egyformán vonatkoznak" - mondta. "A TikTok továbbra is elkötelezett a nyílt és átlátható párbeszéd folytatása mellett az ausztrál kormány minden szintjével".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!