Gyurkity Péter

5G-telefonok özönlötték el az MWC-t

Egyszerre több gyártó is bemutatta újdonságait, az 5G mellett a hajlítható kivitel van fókuszban.

A jelek szerint idén szinte egyetlen fontosabb szereplő sem bírta kivárni az MWC-t, ugyanis a friss okostelefonokról már napokkal azelőtt, illetve a nulladik napon lerántották a leplet. A sort a Samsung nyitotta meg, ezt követte az Oppo saját 5G-telefonja, majd pedig jöttek a többiek szép sorban, bár nem mindenki jelentette be az ötödik generáció támogatását, ez ugyanis a HMD Global négy új okostelefonjának egyikén sem jelenik meg.


Szupergyors internet autóban is

Az LG tulajdonképpen a korai pletykákat erősítette meg saját bejelentésével, amelyben két új zászlóshajót ismertettek. Az LG G8 ThinQ sokban hajaz a tavalyi modellre, itt viszont az üveg hátlap már teljesen sima, viszont megmaradt az ujjlenyomat-olvasó, valamint a vezetéknélküli töltés lehetősége. A 6,1 hüvelykes OLED-panel vibrálás révén hangot is kiad magából, így már előlapi hangszóróra sincs itt szükség (viszont fülünket a telefonhoz kell majd szorítanunk), a listán viszont az alsó szélen elhelyezett Boombox-hangszóró, az előlapi Z Camera (ToF-érzékelővel, ennek révén pedig biometrikus azonosítással), hátoldali iker-kamera, a Snapdragon 855 chip, 6 GB RAM, 128 GB-os tároló, valamint egy 3500 mAh-s akkumulátor kapott még helyet.


LG V50 egy kijelzőt is tartalmazó tokkal

A V50 ThinQ 5G szintén sokat emel át az előd kinézetéből, itt például megmaradt a 6,4 hüvelykes kijelző és a QHD+ felbontás, míg a szintén szélesebb notch két előlapi kamerának ad helyet. Az immár teljesen sima hátoldalon egy tripla-kamera helyezkedik el, míg a burkolat az IP68- és a MIL-STD 810G-minősítést érdemelte ki, a teljesítményről pedig itt is a Snapdragon 855 chip gondoskodik, immár az 5G támogatásával. A megjelenés pillanatában itt is az Android 9 Pie fut majd a készüléken, azt azonban még nem közölték, hogy ez mikor és milyen áron várható.


A Huawei a maga részéről a Mate X típussal indul el a hajlítható készülékek kategóriájában, amely egy 6,6 és egy 6,4, valamint egy nagyobb, 8 hüvelykes panelt kínál, a készülék állapotától függően. Itt szükségét érezték a jobb fogást biztosító komponens beépítését, az 5G támogatását szintén megoldották, azt azonban nem árulták még el, hogy milyen kamerákat helyeztek el a telefonon. A Kirin 980 chip mellett 8 GB RAM és egy alapesetben 512 GB-os tároló, valamint egy 4500 mAh-s akkumulátor szerepel a listán, a megjelenés az év közepén esedékes, 2300 eurós áron. A gyártó azonban piacra dobja a Mate 20 X típus 5G-t támogató változatát is, mégpedig várhatóan a második negyedévben, 1000 euró körüli áron.


A Xiaomi szintén két telefonról rántotta le a leplet, bár ezek Kínában már korábban bemutatkoztak. A cég a Mi MIX 3 5G-változatára helyezte a hangsúlyt, amely ennek megfelelően a Snapdragon 855 és a Snapdragon X50 modem párosára épül, 2 Gbps-os elméleti letöltési sebességgel. A megjelenés Európában májusban várható, fekete és kék színben, 600 eurós áron. Eközben (alig 4 nappal az eredeti bemutatót követően) azonban a Mi 9 globális megjelenését is bejelentették, eszerint az olcsóbb példány 450 euróba kerül majd, itt azonban elérhető lesz egy 500 eurós változat is. Az előrendelés már él, így a rajtra nem kell már sokat várni.


Vezetik az 5G innovációt

A ZTE az Axon 10 Pro 5G és a Blade V10 típusokat mutatta be a rendezvényen, hogy jelezzék, a jelenleg zajló jogi és kereskedelmi csatározás ellenére is bíznak a fennmaradásban. Előbbi egy, az 5G-t támogató, a Snapdragon 855 chipet és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót felvonultató megoldás, esőcsepp formájú bevágással, az ígéretek szerint vékony kivitellel, hátoldali tripla-kamerával, valamint egyelőre ismeretlen további jellemzőkkel, viszont várhatóan inkább a középkategóriára hajazó specifikációval és kereskedelmi árral. Utóbbi ehhez képest egy 6,3 hüvelykes kijelzőt, 32 megapixeles szelfikamerát, az FHD+ felbontást, vastagabb előlapi kávát, aprócska bevágást, hátoldali iker-kamerát, 3100 mAh-s akkumulátort, valamint 4G-elérést kínál, várhatóan kedvezőbb áron, ezt azonban még nem közölték a nagyérdeművel.


A Sony viszont mintha egészpályás letámadást indított volna, hiszen itt egyrészt bejelentették az Xperia L3 típust, amely a belépő szintet képviseli (a maga 5,7 hüvelykes paneljével, nagyobb előlapi keretével, valamint szerényebb hardverével és az Android 8.0 Oreo verzióval), ezt azonban a középkategóriában az Xperia 10 és 10 Plus kíséri 6 és 6,5 hüvelykes kijelzővel, 21:9-es képaránnyal, FullHD+ felbontással, hátoldali iker-kamerákkal, a Snapdragon 630 és 636 chippel, kisebb akkumulátorokkal, valamint azonnali megjelenéssel, míg az Xperia 1 már az abszolút csúcskategóriát képviseli, amit a 6,5 hüvelykes 4K OLED-panel, a Snapdragon 855 chip, sztereó hangzás, hátoldali tripla-kamera, valamint egy szintén kisebb, ezúttal 3300 mAh-s akkumulátor jelez számunkra, az Android 9 kíséretében. A megjelenés itt tavasszal esedékes, az árat viszont még nem ismerjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!