Berta Sándor

Bepanaszolta az Európai Bizottságnál az Apple-t a Spotify

A stream-szolgáltató azért fordult a testülethez, mert úgy érezte, hogy az Apple miatt folyamatosan hátrányok érik.

Daniel Ek, a Spotify első embere azzal vádolta meg a kaliforniai konszernt, hogy tisztességtelen a piaci versenyben. Az Apple ugyanis az App Store rendszerében olyan szabályokat vezetett be, amelyek korlátozták a felhasználók számára elérhető kínálatot és lefékezték az innovációt. A menedzser közölte, hogy ezért panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz.

Az App Store esetében az az elfogadott gyakorlat, hogy a fejlesztők a bevételek 70 százalékát kapják meg, míg a társaságnál marad a fennmaradó 30 százalék. Ek azzal érvelt, hogy ha elfogadják az Apple gyakorlatát, akkor az arra kényszerítené őket, hogy a prémium előfizetésüket az Apple Music hasonló ajánlatánál drágábban kínálják. A Spotify vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy semmiképpen sem akarnak külön bánásmódot.

Ek azt is írta, hogy az Apple azért nehezítette meg az életüket, mert nem használják a vállalat fizetési rendszerét. Továbbá az Apple rendszeresen blokkolja az alkalmazásfrissítéseiket és távol tartja a programot az olyan megoldásoktól, mint a Siri, a HomePod és az Apple Watch. Az óriáscég emellett korlátozta azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a Spotify kommunikálhat a felhasználókkal.

Az Apple kontra Spotify vita nem új, a stream-szolgáltató már 2016 júliusában kikerült az App Store kínálatából. A konszern jogásza azt írta a vállalkozásnak küldött levélben, hogy kötelező a számlázási rendszerük használata. A Spotify sok évig elfogadta a rendszert, de később azzal vádolta meg a társaságot, hogy az tudatosan visszaél a piaci fölényével és a szoftverboltjában háttérbe szorítja a konkurens piaci szereplők ajánlatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!