Berta Sándor

Oroszország - elérhetetlen a Protonmail több szervere

A Telegram után egy újabb szolgáltatás lett szálka Moszkva szemében.

Tavaly áprilisban rendelte el egy moszkvai bíróság a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az ítélet felhatalmazta a Roszkomnadzort, hogy haladéktalanul hozzákezdjen a Telegramhoz való hozzáférések letiltásához. A cég később beleegyezett abba, hogy bírósági döntés alapján kiszolgáltassa az üzenetküldő szolgáltatását használó terroristák egyes adatait, de a blokkolás ellenére továbbra is elérhető. A Telegram a blokád ellenére is él és virul.

Most kiderült, hogy a Protonmail több szerveréhez is blokkolniuk kell a hozzáféréseket az orosz internetszolgáltatóknak. Az indoklás alapján az intézkedésre azért volt szükség, mert számos bombafenyegetés miatt januárban több iskolát és kormányzati épületet is ki kellett üríteni. A Protonmail elleni blokádról elsőként a TechCrunch számolt be. Az egyik orosz blogra felkerült az FSZB rendeletének másolata, amelynek értelmében az orosz internetszolgáltatóknak összesen 26 IP-címhez kell blokkolniuk a hozzáféréseket. A tiltás két Protonmail levelezőszerver, több Tor-szerver és számos más levelezőszerver IP-címét is érinti.

A cég tájékoztatása szerint a Protonmail webes felülete továbbra is elérhető, az orosz ügyfeleik gond nélkül használhatják a fiókjaikat, de az oroszországi e-maileket már nem tudják fogadni. Dr. Andy Yen, a Protonmail alapítója-vezérigazgatója kijelentette, hogy a blokád nem az általában megszokottnál kisebb mértékben valósult meg. Mindenesetre dolgoznak azon, hogy valamilyen módon biztosíthassák a szolgáltatást az érintett orosz felhasználók számára. Érdekesség, hogy a Telegram blokádja még a Kreml számára is okozott komoly kényelmetlenségeket. A Bloomberg tudósítása alapján ugyanis a kormányhivatalnokok kénytelenek voltak az ICQ szolgáltatásra visszaváltani azért, hogy kommunikálni tudjanak az orosz és a külföldi sajtóorgánumokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TOR-rent #16
  Attól félek én is, hogy majd pont a távárisoknak sikerül BETILTANIUK a TOR-t

 • Tikal #15
  Igazad van, csak úgy lehet politizálni ahogy most csinálják :)
 • end3 #14
  Mert mindenki tudja, (látott már, felismert már - főként, - önmagában olyat,) aki tökéletes diplomata, politikus, ember, és családapa és aki Magyaro.-n aktívan politizálva nem szenvedne hibás döntésektől, emberi gyarlóságoktól. (Sem a soros féle "folyásolástól".) Gratulálok, adott esetben csak rátok szavaznék. Miért nem indultok a választásokon, zsenikék...?
 • Kissssss0 #13
  és akkor még az ismerőseim csodálkoznak rajta hogy 12 évre visszamenőleg miért nem mentem el szavazni egyszer se...
 • TokraFan #12
  Orbánt nem nehéz kiismerni, ott van a tonnányi video a csövön, egészen a kezdetektől, amikor még a szlovákoknál hősködött, egészen más mondanivalóval mint a mostani verzió. Abban az időben még én is besz*ptam, és rájuk szavaztam. De sajnos ezt az embert a pénzen és hatalmon kívül nem érdekli semmi, minden egyéb csak a szavazók megszerzéséért történik. Megtoldva egy kis messiás komplexussal, fűszerezve egy kisgyermek érzékeny és szögegyszerű lelkivilágával. Na mindegy, igazából már ez a pár sor is túl sok volt arra, hogy rászánjam az életemből.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.16. 01:57:47
 • ostoros #11
  Orbánnál az a vicces, hogy első gyerekeinek még jó zsidós neveket adott, Ráhel, Sára, stb. Aztán meg ezt elhagyta. Nyomon követhető, hogy kezdetben merre nyalt nyilvánosan... Ma már megtartja magának.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.15. 14:53:31
 • TokraFan #10
  +1
  Ezek mindegyike poszt-kommunista. Az -ál-kereszténységük mögé bújtatva sem tudják letagadni, csak szét kell nézni...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.14. 23:16:39
 • Tikal #9
  Sajnos olyan nincs, mivel mind ugyanabból a rendszerből jött. És a jelenlegi kormány sokat tesz annak érdekében, hogy jó utánpótlást neveljen...
 • ostoros #8
  Félreértetted a kérdést. Azt kérdeztem, hogy ki az a személy, akivel nem basztunk rá?
 • Tikal #7
  ? Nem hiszem hogy rajtunk kivűl még mással is kibaszott volna, ahol elég jelentéktelen.

  Viszont velünk annál inkább, épp most engedi be az orosz szemetet diplomáciai mentességgel, egy zseni.