SG.hu

Orosz állami hacke­rekre panaszkodik Nyugat-Európa

Nagy-Britannia majd Hollandia után már Németország is kibertámadásokkal vádolja az orosz vezetést.

Kiutasítottak négy orosz hírszerzőt Hollandiából még áprilisban, miután megpróbáltak betörni a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) informatikai rendszerébe - jelentette be a holland védelmi miniszter. Ank Bijleveld arról számolt be, hogy a négy gyanúsított április 10-én érkezett Hollandiába. Három nappal később fogták el őket egy szállodában az OPCW központja mellett, és különböző, hálózatok meghackelésére használható felszereléseket találtak náluk, amelyek közül többet megpróbálták megsemmisíteni, miután tetten érték őket. A hírszerzőknek nem sikerült betörniük a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendszerébe.


A holland védelmi miniszter, Ank Bijleveld és a titkosszolgálat vezetője, Onno Eichelsheim tábornok közösen ismertette a tényeket

Az OPCW szakemberei ekkoriban dolgoztak a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök elleni angliai gyilkossági kísérletben használt idegméreg azonosításán, illetve a szíriai Dúma városban végrehajtott vegyi támadás vizsgálatán. A kémek a 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyében folyó nemzetközi vizsgálatról is megpróbáltak értesülésekhez jutni, valamint a gyanú szerint a svájci Spiez városába terveztek utazni, ugyanis az OPCW egy ottani laboratóriumban elemezte a Szíriában begyűjtött klórgáz-mintákat - közölte Bijleveld. "Ehelyett fel lettek rakva egy moszkvai gépre" - tette hozzá.


Elmondta azt is, hogy a holland szervek műveletében megszerzett információk alapján az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vádat emel feltételezett orosz kémek ellen. A tárcavezető végezetül felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nyugati demokráciák "aláásását" célzó kibertevékenységével. A sajtóértekezleten Onno Eichelsheim holland vezérőrnagy is részt vett, aki figyelmeztetett, hogy nem szabad naivnak lenni és viszonylag biztonságosnak tekinteni Hollandiát ebből a szempontból, az orosz katonai hírszerzés ugyanis rendkívül aktív a számos nemzetközi szervezetnek otthon adó országban. A holland katonai titkosszolgálat ezzel párhuzamosan közzétette az áprilisban kiutasított négy orosz kém nevét és fényképét.Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös közleményt adott ki, és abban súlyos aggodalmát fejezte ki az orosz katonai hírszerzésnek (GU) az "OPCW integritása aláásását" célzó kísérlete miatt. Elítélték az agresszív cselekedetet, amely szerintük arról tanúskodik, hogy Moszkva semmibe veszi a szervezet célját, a vegyi fegyverek teljes felszámolását. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: "Oroszországnak fel kell hagynia meggondolatlan viselkedésével, ide értve az erő alkalmazását a szomszédai ellen, a választásokba való beavatkozási kísérleteket és a széleskörű dezinformációs kampányt". A katonai szövetség vezetője támogatásáról biztosította Hollandiát, s arról tájékoztatott, hogy a NATO folytatja a védelem megerősítését a hibrid fenyegetésekkel szemben.

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) jelentése szerint a GU felelős az elmúlt évek legsúlyosabb kibertámadásaiért, a BadRabbit zsarolóvírusos támadásért, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elleni hackerakcióért, az amerikai Demokrata Párt elleni támadásért és egy brit tévécsatorna e-mailjeinek ellopásáért is. Peter Wilson, Nagy-Britannia hollandiai nagykövete részletek nélkül közölte: Oroszország márciusban a brit külügyminisztérium informatikai rendszerét is megpróbálta feltörni.


A hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet központjánál parkoltak le az orosz turisták, a csomagtartóban a vezetéknélküli hálózatba betörést lehetővé tévő felszereléssel

Steffen Seibert német kormányszóvivő nyilatkozata szerint csaknem teljesen biztos, hogy Moszkva megbízásából indultak a hazája ellen az utóbbi években intézett informatikai támadások. A szövetségi kormány információi alapján "a bizonyossággal határos valószínűséggel" az orosz katonai hírszerzés (GU) áll az ATP28 elnevezésű orosz hackercsoport német célpontok ellen kivitelezett műveletei mögött. Ez a helyzetértékelés "nagyon jó" forrásokon és adatokon alapul - tette hozzá a szóvivő. Kiemelte, hogy a német kormány teljes mértékben hitelesnek tartja a brit és a holland hatóságok megállapításait a GU tevékenységéről.

A német kormány a lehető legélesebben elítéli a nemzetközi szervezetek és Németország szövetségesei ellen intézett kibertámadásokat, és felszólítja Oroszországot, hogy hagyjon fel az ilyen cselekményekkel - mondta Steffen Seibert. Korábbi német hivatalos közlések szerint az ATP28 lehet a felelős a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere ellen 2015-ben intézett támadásért, és a szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszere, az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózat (IVBB) ellen végzett műveletért, amelyet tavaly év végén észleltek. A nyilvános távközlési hálózatoktól elválasztva működő IVBB fő felhasználói a szövetségi kormány szervei, a kancelláriától a minisztériumokon át a nemzetbiztonsági szolgálatokig. A támadók kártékony szoftvert helyeztek el a rendszerben, és adatokat is szereztek. Céljuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium lehetett.

Theresa May brit és Mark Rutte holland miniszterelnök közölte, hogy fény derült a GU "elfogadhatatlan kibertevékenységére", az orosz hírszerző szolgálat világszerte célkeresztjébe vett különböző intézményeket, köztük a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW). Hangsúlyozták, hogy a moszkvai vezetés irányítása alatt működő szolgálat figyelmen kívül hagyja a globális értékeket és azokat a szabályokat, amelyek mindenki számára biztonságot teremtenek.


A vádak szerint az orosz akciók a doppingellenes szervezetekkel, Szergej Szkripal angliai megmérgezésével, a szír vegyifegyver támadásokkal, illetve az Ukrajna felett lelőtt maláj gépet érintő vizsgálatokkal kapcsolatosak

Moszkva tagadta a brit és holland állításokat. Az orosz külügyminisztérium szerint megrendezett propagandaakcióról van szó, állásfoglalásukban azt hangsúlyozták, hogy a Hollandiában kibontakozott, állítólagos kibertámadásokról szóló, célirányos sajtókiszivárogtatásokkal kísért oroszellenes kémmánia-kampány súlyos kárt okoz a kétoldalú viszonynak. A dokumentumot megfogalmazó diplomaták szerint a Moszkvával szemben megfogalmazott vádak célja annak a politikai háttérnek a megteremtése, amely ahhoz szükséges, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezeten (OPCW) keresztülverjék azt a mechanizmust, amely meg fogja állapítani a vegyi fegyverek bevetésének felelőseit.

A dokumentum rámutatott, hogy az OPCW kedden kezd tanácskozást arról, hogy a technikai titkárság keretein belül, a nemzetközi jog normáival szemben és az ENSZ Biztonsági Tanácsának előjogait megsértve felelős-megállapítási rendszert hozzanak létre, egyes nyugati országok törekvésének megfelelően. Azok a kísérletek, amelyek az állítólagos orosz kibertámadásokat összefüggésbe akarják hozni az Ukrajna felett 2014-ben megsemmisült Boeing 777-es utasszállítóval, az orosz állásfoglalás szerint arról árulkodnak, hogy Hollandia nem tud mit válaszolni azokra az adatokra, amelyeket orosz védelmi minisztérium a gépet elpusztító rakéta hovatartozásáról közölt.

A maláj légitársaság MH17-es járata katasztrófájának ügyében folytatott nemzetközi vizsgálat előzetes eredményei Moszkvát tették felelőssé a katasztrófáért. Az orosz védelmi tárca ezt megalapozatlan állításnak nevezte, és szovjet gyártási, valamint lajstromadatokra hivatkozva azt állította, hogy a gépet ukrán fegyveres erők tulajdonában lévő rakétával lőtték le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • overseer-7 #8
  "Nem igazan latni, hogy ki kinek az ellensege es a kis allamoknak kivel lehetne valamilyen hatasosabb szovetseget letrehozni."

  Ez így van. Ez a GLOBALIZÁCIÓ jelensége. Minden rendszer függ egymástól.
  Az "ellenséges" országok is függenek egymástól.

  Úgy gondolom, hogy a kis országoknak nagyon rossz MOST.
  De hosszú távon az olyan kis országok fogják túlélni akik képesek lesznek minél nagyobb mértékben megőrizni nemzetiségüket.. önrendelkezésüket és a területi integritásukat.
  A nem agresszor.. kis nemzetállamoknak ebben a törekvésükben kicsi az esélyük egyedül.
  De ha egy konglomerátumba, egy konföderációba tömörülnek és összehangolják a döntéshozatalt és együtt cselekednek és lépnek föl. Akkor nagyon feljavíthatóak az esélyek.

  Hál istennek, most ukrajnában élesedik ki a két nagyhatalmai csoport között a törésvonal.
  Meg kell akadályoznunk, hogy ez kiterjedjen ránk.

  Semmi közünk semmihez. Hagyjanak minket békén.. miközben tudatosítani kell az emberekben.. a saját polgáraink számára.. és más hatalmak számára is, hogy azért támadnak minket politikailag, gazdaságilag és a médiát felhasználva, hogy ránk kényszeríthessék az akaratukat.

  Akár mennyire fogják erőltetni... AKKOR SEM ADHATJUK FEL AZ ÖNRENDELKEZÉST.
  Miért?.. azért mert az agresszor felek a politikában és más területeken arra akarnak KÉNYSZERÍTENI minket, hogy részt vegyünk a küzdelmeikben. Fel akarnak HASZNÁLNI minket a harcban.. a HÁBORÚBAN.

  Miért kellene nekünk meghalni idegen hatalmak érdekeit szolgálva?

  Nekünk az az érdekünk, hogy KIMARADJUNK mindenből ami nem szolgálja a SAJÁT érdekünket.
  Nem engedhetünk a zsarolásnak, a fenyegetésnek, a média és politikai támadásoknak.
 • overseer-7 #7
  Értelmetlen ilyenről beszélni, hogy az oroszok ilyenek..az amerikaiak meg olyanok.

  Oroszországban a cári dinasztia uralkodott akkor amikor velünk kibasztak.
  A Romanov dinasztiát egy pincében szanaszét lőtték. Már nem tényező.
  Sztálin meg egy bankrabló bűnöző volt.. szadista, nárcisztikus pszichopata volt. Egy mentálisan beteg ember volt. Szenvedést okozott nekünk IS.. és a saját népének is.

  Állítom, hogy a hatalom közeléből, a politikából is ki KELL TILTANI minden mentálisan sérült embert... valamilyen arra alkalmas szűrőkkel és eszközökkel.
 • igazamvanvagyig #6
  Ez a dolga a titkosszolgálatoknak ba@dmeg,ezèrt kapjàk a fizetésűket,minden ország ezt csinálja.Amerika is lehallgatott mindenkit csak ugye ha valaki lebukikaz ciki.
 • lammaer #5
  Mondj 1 olyan országot amely közép / hosszútávon jól jött ki az oroszok barátságából... ennyire gyorsan elfelejtettük az 1945-89 közti időszakot?

  100x inkább az USA vagy a nyugati világ a maga kémszervezeteivel mint az oroszok.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.10.08. 20:32:51
 • ostoros #4
  "(pl. a nemetek szoban tamadjak az oroszokat es a szankciokat, de kozben ujabb gazveteket epitenek felejuk)"

  Ez csak azt jelenti, hogy a stratégiát a németek nem keverik össze a PC dumával ( a migri kérdést kivéve).
 • kvp #3
  "Ha nem szállnak le rólunk.. komolyan mondom, hogy nekünk is atombomba építésbe kellene kezdenünk. Na ne azért, hogy be is fejezzük az építését..
  csak egy kicsit elkezdenénk, hogy legyen alku pozíciónk és politikai játék alapunk."

  Eleg nagy mennyisegu fegyverminosegu plutonium volt a KFKI-ban az oktoberi esemenyekig. Akkor picit megijedtek a nyugati es a keleti kormanyok is es az USA segitsegevel visszajuttatak az oroszoknak az anno gyorsreaktor kiserletekre felretett kb. egy tucat bombara eleg hasadoanyagot. (anno az USA-ban bekotott a futoanyag a reaktorba, a szovjet felrobbant, a magyarok meg ezek utan nem mertek bekapcsolni a sajatjukat) Szoval volt, de most mar a 'gyurcsanyinak' koszonhetoen nincs. Nem mintha barki is akart volna bombat kesziteni, mert minek.

  Az orszag egyebkent viszonylag jo biologiai kutatasokban, pl. genetikailag szelektiv novenyellenes technologiakban, amikkel a vilag GMO keszletet lehetne viszonylag gyorsan megsemmisiteni. (koszonhetoen a GMO-kban levo gyartoi markereknek) Persze nem hasznaljuk semmire, de ilyesztobb lenne ha a fel vilag (a nyugati fele) hirtelen ehezne par evtizedig, mintha lenne az orszagban egy tucat hordozorendszer nelkuli atombomba.

  Mindezek mellett kb. annyira tudnank kimaradni egy konflitusbol mint anno a masodik vilaghaboruban Belgium a nemet-francia kuzdelembol. Egyszeruen nem vagyunk tenyezo es mindket fel atgazolna rajtunk, fuggetlenul melyik oldalhoz tartozunk vagy fuggetlenek vagyunk-e. Az egyetlen jo megoldas ha nincs semmilyen globalis konfliktus. Persze egy vilagkormany se lenne jo, mert akkor meg a jelentektelenseg miatt vagnak szet az orszagot regiok szerint 4-5 darabra es csapnak a nagyobb tersegekhez. (az EU-nak erre mondjuk pont volt is kidolgozott terve, csak aztan masok sem szavaztak meg)

  Ujabban egyebkent mindenhol ez a mindenki mindenki ellen hozzaallas a jellemzo es ez a sziriai stilus kezd az egesz vilagra atterjedni. (pl. a nemetek szoban tamadjak az oroszokat es a szankciokat, de kozben ujabb gazveteket epitenek felejuk) Nem igazan latni, hogy ki kinek az ellensege es a kis allamoknak kivel lehetne valamilyen hatasosabb szovetseget letrehozni.
 • end3 #2
  Kb. esélytelen politikai eszközökkel kimaradni. Ha a békegalambnak végül kitekerik a nyakát, nyugat és kelet stratégiája-taktikája már jelenleg is arrafelé visz, hogy a harcokat felvonulási területeken vívják, ne a saját országukban. (Épp kapóra jönnek olyan ütközőzónás országok ehhez, mint pl. Ukrajna, Magyarország, stb. és megint nem Svájc lesz az egymással szemben álló felek kilőtt tankjainak rozsdatemetője.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2018.10.07. 22:13:56
 • overseer-7 #1
  miaz, hogy panaszkodik?

  ..és a hackerek?
  Az orosz és kínai hackerek mióta panaszkodnak már, hogy a nyugati sajtó állandóan lejáratja és kriminalizálja őket.

  Az orosz hackerek állandóan azért nyávognak mert bűnözőknek állítják be őket az usában és europában. =((
  Miközben putyinék és az orosz hadsereg megint vissza álltak a posta galambra és az írógéppel írt parancsokra, mert az usa szőröstől bőröstől lehallgatja őket.

  Az usa előbb tudja mi lesz a parancs mielőtt még putyin bemondaná a telefonba. =((

  Ez nem aggályos?
  Ez senkinek nem gond?

  Nem azt mondom, hogy annektáljuk az országunkat putyinékhoz.
  Dehogy.
  Csak azt mondom, hogy az usához és nyugat europához sem kellene annyira dörgölőzni.

  Hagyjanak minket békén. Hagyjanak minket figyelmen kívül.
  Ha nem szállnak le rólunk.. komolyan mondom, hogy nekünk is atombomba építésbe kellene kezdenünk.
  Na ne azért, hogy be is fejezzük az építését..
  csak egy kicsit elkezdenénk, hogy legyen alku pozíciónk és politikai játék alapunk.

  Egyszerűen.. halálosan komoly dolog, az, hogy ki tudunk e maradni a jövőbeli világméretű katonai bulikból.. vagy megint belerángatnak minket valami hülyeségbe.