Berta Sándor

Orosz­országban hatályba lépett a távközlési adattárolás

A kapcsolódó törvényt az ellenzékiek és az internetszolgáltatók tiltakozása ellenére fogadták el.

Oroszországban július elsején hatályba lépett az a jogszabály, amely lehetővé teszi a távközlési adattárolást, s ezzel az eddiginél nagyobb hatalmat biztosít a helyi rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak. Az elfogadott törvény kötelezi az internetszolgáltatókat arra, hogy az ügyfeleik minden adatát megőrizzék legalább 6 hónapon át. A távközlési adattárolás így vonatkozik mind az elektronikus levelekre és a chatbeszélgetésekre, mind az elküldött digitális fotókra és fájlokra, vagyis a felhasználók teljes adatforgalmára.

Azok a távközlési szolgáltatók, amelyek októbertől kötelesek megőrizni a kapcsolati információkat, valamint a telefonbeszélgetéseket és az SMS-eket, 30 napos türelmi időt kaptak. A jogszabályt már két esztendővel ezelőtt elfogadta az orosz parlament és aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök, de csak most lépett hatályba. Az ellenzék attól tart, hogy az állam gyakorlatilag minden internetes tevékenységhez legálisan hozzáférhet, míg az internetes vállalatok a hatalmas plusz kiadások miatt aggódtak és azzal fenyegetőztek, hogy az internet- és a mobiltarifák a kétszeresükre nőhetnek. A vita végül a biztonsági szolgálatok, elsősorban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) lobbitevékenysége miatt az állam javára dőlt el.

A rendőrség és a titkosszolgálatok bírói engedély alapján férhetnek majd hozzá az adatokhoz. Az internetes társaságok csak hivatalos tanúsítvánnyal ellátott felszerelést használhatnak az információk tárolására, ezekből viszont még nem áll rendelkezésre elég. A legnagyobb orosz mobilszolgáltatók azt közölték, hogy a távközlési adattárolás miatti plusz költségeik el fogják érni a 3 milliárd eurót, de az internetes vállalkozások, például a Mail kiadásai is több milliárd euróval nőnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #4
    Ez nagyon durva :O Hogy a faxomba akarnak ennyi adatot letárolni?! Ez mindent meg fog drágítani, mert a költségekbe bele kell kalkulálni a tárolást. Bye bye korlátlan Internet! Ez az egész a legsötétebb komcsi időket idézi!
  • duke #3
    Ja mindenki generaljon napi 50 Gbyte ertelmetlen adatforgalmat, aztan azt taroljak fel evig.
  • bdzsana #2
    Hát lehet, hogy a korlátlan netnek ezzel búcsút is intettek.
  • fonak #1
    Ha letöltök minden nap egy 4K filmet, akkor azt is fél évig eltárolják? Lesz annyi vinyójuk?