Gyurkity Péter

Nem veszélyes az 5G

A hatóságok szerint eltúlzottak a félelmek, nincs szó egyértelműen káros hatásokról.

Az elmúlt hónapokban, ahogy egyre közelebb kerültünk az ötödik generációs mobilhálózatok megjelenéséhez, több alkalommal olvashattunk a platform sebezhetőségéről, valamint az abban rejlő esetleges egészségügyi kockázatokról. Bár még az orvosok egy része is komoly aggályokat fogalmaz meg az 5G kapcsán, ez a hatóságok szerint eltúlzott és sokszor teljesen alaptalan.

A kérdés számunkra is egyre nagyobb jelentőségű, hiszen az NMHH az idei év harmadik negyedében szeretné értékesíteni az 5G hivatalos elrajtolásához szükséges frekvenciákat, amelynek révén a szolgáltatók megkezdhetik a technológia beüzemelését és széles körű alkalmazását. Ők nyilván nem osztják a fent említett félelmeket, de ezzel nincsenek egyedül, hiszen sem az amerikai, sem pedig az európai illetékesek nem tartják problémásnak a széles körben való bevezetést. Mellettük szól, hogy hasonló aggályok gyakorlatilag minden egyes generáció (és minden új technológia) esetében megjelennek, emellett az Egészségügyi Világszervezet szintén nem talált komoly kivetnivalót a technológiában, nem beszélve arról, hogy a kétkedők által súlyos problémának tartott elektromágneses sugárzás eddig is elért minket, többek között a világűrből, valamint a meglévő vezetéknélküli eszközökből.

Arról tehát nincs szó, hogy az 5G megfőzné agyunkat, dacára annak, hogy a kiépítéshez szükséges tornyokat jóval sűrűbben kell elhelyezni, illetve ezúttal már a milliméteres tartományt használjuk a platformhoz, a 30 és 300 GHz-es frekvencia között. A nagyobb sebesség mellett komoly előny, hogy jóval több elérést támogatnak, ezzel tehát számos IoT-eszközt csatlakoztathatunk majd a világhálóra (ami persze a nemzetbiztonsági szolgálatok nedves álma, hiszen ezeken keresztül szépen meg is figyelnek majd bennünket). A sugárzást illetően viszont messze az amerikai és a némileg magasabb európai határérték alatt maradunk. Ráadásul nincs is szó ionizáló sugárzásról, hiszen ez a látható fény és az infravörös tartomány után kezdődik, ennek kapcsán pedig eddig egyetlen hatóság sem emelt kifogást, bár egyesek nem tartózkodnak attól, hogy saját megoldásaikkal ígérjenek nagyobb védelmet a felhasználóknak.


A férfiak számára némileg kényes kérdés, hogy egyes esetekben igazoltan csökken a spermaszám, ezt viszont a kibocsátott hő számlájára írják, vagyis a megoldás viszonylag egyszerű – ne használjuk telefonunkat állandóan csúcsjáraton, illetve vegyünk fel lazább, tágasabb alsóneműt a jobb szellőzés érdekében. A rák különböző változatainak előfordulási gyakoriságát jelenleg is kutatják, itt azonban nincs egyértelmű negatív eredmény – a gyakori szolárium ennél jóval károsabb lehet, és bár a WHO a maga részéről a mobiltelefont még 2011-ben 2B-besorolású karcinogénnek minősítette, ugyanide tartoznak viszont bizonyos savanyúságok, az aloe vera kivonata, valamint a tűzoltói szakma is.

Mindettől függetlenül azért a hatóságok figyelnek: Inge Paulini, a német Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) vezetője elrendelte az 5G-hálózatok elektromágneses sugárzásával kapcsolatos egészségügyi hatások kutatását. A szakember azzal indokolta a döntését, hogy az új szabvány miatt jelentősen megnő a továbbított adatmennyiség, számos új berendezést szerelnek majd fel és a magasabb frekvenciák is megváltoztatják a sugárzás intenzitását. A BfS vezetője hozzátette, hogy az új szabványt még alig ismerik a szakértők, emiatt középtávon további kutatásokra van szükség. Többek között még azt sem lehet tudni, hogy mi történik akkor, ha különböző üzemeltetők ugyanazon a helyen építik ki az adóikat.

Paulini ugyanakkor óva intett mindenkit az 5G egészségügyi következményeivel kapcsolatos pánikkeltéstől. Kiemelte, hogy az 5G esetében is igaz az, mint a korábbi szabványoknál: jelenleg - az alkalmazott határértékek alatt - az egészségre gyakorolt hatások nem bizonyítottak. A felhasználók ettől függetlenül tehetnek óvintézkedéseket, például használhatnak fülhallgatót és a vásárláskor figyelhetnek az adott készülékek sugárzási értékeire (SAR), és persze a vezetékes telefonok sugárzási szempontból biztosan nem veszélyesek. A világvége tehát egyelőre (ismét) elmarad, meglátjuk, milyen további eredményeket tesznek majd közzé az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #34
    Szerintem pedig DE, VESZÉLYES!
  • Tetsuo #33
    Nem tudom, melyik radarral nyírnak/nyírtak füvet, de olvastam róla és láttam képeket.
    Kvp írása alapján gondoltam szűkebb nyalábra.
  • molnibalage83 #32
    És melyik lenne az?

    Mivel a nyaláb 12 fokos azért az annyira nem szűk. Néhány km-en is elég szépen széttart. A katonai tűzvezető radarok dolgoznak kb. 1 fokos tűnyalábbal.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.03.22. 18:24:29
  • Tetsuo #31
    Azt tudom, hogy van olyan katonai radar, ami közvetlen előtte kiirtja a flórát, de ez az 5G-s bohóckodás, a teljesítményből és fragmentációból következtetve erre biztos nem lesz képes.
    Az is kérdés számomra, hogyan tudnak precízen követni sok-sok célpontot, takaró tereptárgyak esetén reflexiókat újrapozícionálni stb. úgy, hogy ne szakadozzon a net.
  • molnibalage83 #30
    Nem. Az ESA antenna lényege, hogy másodpercenként akár kb. 1000-szer formálhat nyalábot a pásztázási zónán belül. Ezt semmi mással nem hozod össze. A rendszer lényege az, hogy nyomonköveti a felhasználókat és az ember számára úgy tűnik, hogy ezt párhuzamosan teszi. Léptető motorral te EGYETLEN irányra tudnád állítani csak az nyalábot. Elektronikus legyezéssel meg többre. Persze ez azt jelenti, hogy egyes zónákba többet pásztáik, az időosztás arányában alakul a sávszél.
  • factorian #29
    De figyelj ezt a fókuszálást ugyanúgy csinálhatja a rendszer léptető motorokkal mint amikor te kézzel állítod. Mondjuk mert mama nem látja a barátok köztet és kicsit arébb viszed az antennát. Hirtelen 10szer erősebb lesz a jel és egyből fullHD tűéles képet látunk. Na most ezt képzeld el nagyba mikor az összes modemben található léptetőmotor és parabola távolság csökkentő-növelő rááll egy pontra.. Kilyukad kb. az atmoszféra.
  • molnibalage83 #28
    Antennarács és elektronikus nyalábeltérítés van tudtommal. Kicsit azt érzem kvp és sokaknál, hogy még annyira sincs tisztában a rádióelektronikai alapokkal, mint én, aki éppenhogycsak súrolom a témát, de már csuklok sok helyen.

    Lásd itt.

    8x8 elemes antenna van a videón, vagyis 12,75x12,75-os fő nyaláb formázására képes az antenna és időosztásosan sugároz hol erre, hol arra.

    A rendszer, ha jól értem úgy működik, hogy ahol baromi nagy sávszél igény van, akkor azok felé gyakrabban fog sugározni a cucc.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.03.22. 13:57:59
  • Tetsuo #27
    Oké, és hogyan állítják elő a "tűsugarat" az 5G-hálózat esetén? Nem hiszem, hogy a rengeteg adótorony képes lesz rá.
  • kvp #26
    "Ezt a fokuszalt sugarnyalabot fejtsétek mar ki nekem, mert a beamforming az nem teljesen ez."

    A lenyeg hogy az ado antenna matrix ugy van vezerelve, hogy tusugarban csak a vevo antennajara menjen az energia nagyresze.

    Ez a radartechnologiabol lett atveve es azt biztositja, hogy a kimeno teljesitmeny nagyresze elerjen a celig. E nelkul nem hozhato megbizhatoan a maximalis downlink sebesseg. Ha ezt kihagynak akkor ugyan csak akkora lenne a downlink mint az uplink, de kevesbe lenne veszelyes. Ha meg csak a 2.1 Ghz es az alatti frekvenciakat (group 1) hasznalnak akkor lenne egy 5G ping ideju 3G-s sebessegu halozat. Boven eleg lenne...

    A csucsteljesitmenynel en csatornankentit irtam. Tobb csatorna osszefogasaval cw modot kapunk. (lasd gsm szabvany) De impulzus modban sem sokkal jobb. Melyik kellemetlenebb, ha 100 masodpercig kapunk 1 wattot vagy 1 masodpercig 100-at majd 99-en at ujratolt? Mindket esetben eleg egy 1 watt/masodperces aramforras...
  • wwenigma #25
    A totális agyhalál a "jajjaz5gmostbeledoglunk"-nél kezdődik. Tudatlan idióták terjesztenek ilyet, a többi meg elhiszi.

    Lásd a 48e tudos peticio amit pár "valodi" öszeeskiveselmelet gyarto tudos inditott és 48e fent emlitett idiota irta ala. Meg ott van az 5G kiserlet és döglött madarak sztori, kar hogy a ket dolog kozott 1 honap telt el...durva az 5G mi?