Gyurkity Péter

Teszteli új operációs rendszerét a Google

A Huawei egyes telefonjainak támogatását biztosítják, ami újabb együttműködésre utal.

Még a nyár folyamán olvashattunk arról, hogy a Google elképzelése szerint néhány éven belül a Fuchsia névre keresztelt új, egyelőre fejlesztés alatt lévő operációs rendszer válthatja le majd az Androidot, amely több, meglehetősen jól dokumentált és jól ismert hiányossággal, illetve problémával küszködik. A globális penetráció területén megszerzett első hely eszerint nem minden, az új szoftver több akadályt is leküzdene.

Most a nyílt forráskódú platform számára fenntartott hivatalos adatbázisban bukkantak egy érdekes bejegyzésre, amely szerint immár a Kirin 970 chip támogatása is biztosított, ezt pedig többek között oly módon tesztelték, hogy a Honor Play okostelefonokon indították el a rendszert, kipróbálva annak alapvető funkcióit. Mivel a Honor márka a Huawei berkein belül bukkant fel, mindez arra utal, hogy a Google és a kínai gyártó szorosabb együttműködésre szánta el magát, bár az sem kizárt, hogy ez utóbbi illetékesei pusztán a korai támogatást igyekeztek biztosítani, és emiatt fordultak egy erre irányuló kérdéssel partnerükhöz, akivel közösen annak idején a Nexus 6P okostelefont is piacra dobták – mivel a Google általában a Snapdragon chipekre épülő Pixel-telefonokat részesíti előnyben, ez mindenesetre némi irányváltásra, vagy legalábbis nyitásra utal.

A nyáron megjelent első hírekből kiderült több fontos részlet, a Google részéről akkor több kérdést is megválaszoltak, bár a Fuchsia korai népszerűsítésére azóta sem szánták el magukat, így többnyire csendben végzik a munkát. Ennek révén megtudhattuk, hogy az új szoftver nem a Linux alapjaira épül, ezt a későbbiekben okostelefonokon és táblákon egyaránt futtathatjuk majd, a cég pedig kiemelt hangsúlyt helyez a beszédvezérlésre, valamint a gyakori biztonsági frissítésekre. A fő cél, hogy nagyjából 5 éven belül végleg leváltsák az Androidot, amelynél a különböző verziók egyidejű jelenléte miatti töredezettség, valamint a biztonsági lyukak jelentik a fő problémát, bár egyelőre egy kísérleti jellegű szoftverről beszélhetünk, amely ennek megfelelően messze van még a végleges formától.

A fejlesztési munkálatokat mi is figyelemmel kísérjük majd, bár arra nincs garancia, hogy ebből piaci forgalomban is elérhető platform lesz, hiszen annak idején a hasonló feladatra szánt Andromeda fejlesztését is leállították a Google vezetői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Nekem nagyon megfelel az Android!.... Minek másik?!
  • VolJin #1
    Hogy mi?
    Az android helyett új rendszert dédelget a google?