JohnnyCage

Az MP3.com a vád elejtését kéri a bíróságtól

Az online zenével foglalkozó mp3.com azt reméli, megszabadulhat a 167.5 millió dolláros kártérítés rémétől, mivel állítása szerint a Universal Music Group összes érintett, bejegyzett másolásjoga érvénytelen.

Bepillantást engedve védelmük stratégiájába, az mp3.com jogászai azt állítják, a Universal regisztrációs okmányainak érvénytelenségétől remélik a számukra kedvező döntést. Amennyiben a vitában felülkerekedik az mp3.com , a Universal ugyan nem veszíti el jogait a körülbelül 6700 felvételre, viszont nem élhet kárigénnyel a zenékkel kapcsolatban, mondják az mp3.com ügyvédei.

"Néhány másolásjog valójában nem is az övék." -mondta Jeffrey Conciatori, az mp3.com egyik jogásza, az Állami Szövetségi Bíróság előzetes meghallgatásán, kedden.
Jed Rakoff, az Egyesült Államok Kerületi Bíróságának bírója szeptemberi döntésében bűnösnek találta a mp3.com-ot a Universal CD-in található zenék másolásjogának szándékos megsértésében, és minden egyes eset után 25 ezer dolláros büntetést szabott ki. Az okozott kár értékét november 13.-tól kezdenék felmérni.

Az mp3.com úgy gondolja, csökkentheti felelősségét az ügyben, ha megtámadja a Universal másolásjogi bejegyzéseinek érvényességét. A zenekiadók mumusa természetesen cáfolja, hogy valóban hibásan lennének kitöltve az említett okmányok. A határozat még nem született meg, de Cary Sherman, a Recording Industry Association of America (RIAA) állítása szerint a bíróság akkor is kártérítés fizetésére utasíthatja az mp3.com-ot, ha a Universal okmányai tényleg hibásan lettek kitöltve.

A mp3.com vitatott my.mp3.com szolgáltatása egyébként lehetővé teszi a regisztrált felhasználóknak a szerveren tárolt zenék lejátszását, miután a felhasználó bizonyította, hogy a CD, amin a zeneszám van, a megvan neki. Ehhez az adott CD-t a számítógépbe kell tenni, hogy a my.mp3.com programja azonosítsa azt. Ezt a műveletet azonban csak egyszer kell elvégezni minden CD-vel, s a my.mp3.com adatbázisában eltárolódik az információ.

A társaság nemrégiben megállapodást kötött négy nagy zenekiadóval, egyenként 20 millió dollárt fizetve nekik a cég szerverén tárolt zenékért. A csőd szélén álló (billegő) Universalnak azonban nem kellett a pénz, ők inkább pereskednek. A napokban létrejött BMG-Napster megállapodás is a Universalnak tetszik a legkevésbé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!