Berta Sándor

Megújult a reCAPTCHA

A Google frissítette a technikát, a honlapokon a belépési mezők mellett előforduló krix-krax ábrák már nem fognak feladványokat tartalmazni.

A reCAPTCHA v3 esetében a fejlesztők jelentős mértékben csökkentették a felhasználói interakciók számát, így már nincs szükség képi rejtvények vagy más feladatok megoldására. Ezeket a feladványokat az emberek viselkedésén, illetve annak kielemzésén alapuló rendszer váltja fel, amelynek a segítségével a honlapok üzemeltetői kiértékelhetik a különböző felhasználói akciókat, s megkülönböztethetik egymástól a kívánt és nem kívánt forgalmat.

A társaság adatai alapján a reCAPTCHA v3 elemzi az egyes online oldalak hagyományos adatforgalmát és a látogatók magatartását. A rendszer képes arra, hogy különbséget tegyen a botok és a valódi személyek akciói között. Ehhez a társaság bevezetett egy kockázatértékelő rendszert, amely azon alapul, hogy ki miként reagál az adott weboldalra és annak egyes részeire. Az értékelés tíz lépésben történik, 0,1 (rossz) és 1 (jó) között lehetséges. A reCAPTCHA v3 a háttérben folyamatosan elemzést végez és tájékoztat arról, hogy mennyire gyanús egy akció, emellett statisztika készül arról, hogy mely platformokon vannak gyanús akciók.

Az új változatnál a honlapok üzemeltetői maguk dönthetik el miként reagáljanak az ajánlataik a botokra vagy a nem kívánt forgalomra. Ezt a döntést eddig mindig a Google hozta meg. Ahogy Wie Liu termékmenedzser blogbejegyzésében fogalmazott, a reCAPTCHA v3 segít az embereknek abban, hogy nagyobb döntési terük legyen abban a tekintetben, hogy mit tegyenek a kockázatos szituációkban. Ők minden egyes nap azon dolgoznak, hogy mindig egy lépéssel a támadók előtt járjanak, s az internet egyszerűen és biztonságosan kezelhető legyen.

Vinay Shet, a Google reCAPTCHA-kért felelős termékmenedzsere már 2014 decemberében bejelentette, hogy a reCAPTCHA szolgáltatásban a felhasználóknak egyetlen kattintás elegendő lesz a megfelelő azonosításhoz és azt figyelik, ezt a kattintást hogyan hajtjuk végre. Ezáltal a társaság búcsút int a klasszikus CAPTCHA-k (Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart) alkalmazásának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #12
    Saját gépeden tárolod, de minden egyes kérésnél elküldöd az összeset. A Firefox egyre több sütit blokkol (főleg ha 3. féltől származik), előbb utóbb ki fog halni ez a primitív sütizés.
  • kjhun #11
    Azt vettem észre mostanában, hogy ezzel a szarral a fájlmegosztók zömét is blokkolni akarja a Google. Pl.: nitroflare, amikor letelt a várakozási idő és letöltenéd captcha-ellenőrzéssel, ott áll neki vacakolni.

    nitroflare.com: vacakol
    rapidgator.net: OK-s
    turbobit.net: vacakol
    filer.net: vacakol (Egy TXT-fájlhoz link. ha tesztelnéd.)
    usercloud.com: ott ilyen nincs
    openload.com: ott sincs
    uloz.to: régebbi szöveges captcha, OK-s, max elrontani lehet, oszt megint beírod
    data.hu: OK-s, különösebb vacakolást még nem tapasztaltam eddig
    MEGA.nz: ott sincs szerencsére

    Azért, írom, ha netán valaki valamely tárról nem warez-anyagot akar leszedni, hanem a saját fájljait, ott tárolván, bizony gondban is lehet.
  • morguldae #10
    Így sikerül majd a valódi embereket is ügyesen kizárni az oldalakról!... Baromság!
  • Palinko #9
    Igen én azt nem értettem hogy ha sikeresen megoldottál egy ilyen több lépcsős valamit, akkor miért nem hagyott pár percig békén más oldalakon? Vagy miért nem hagyott 15 alkalmat ahol nem kért volna újból képet? Ha spammer bot vagy annyi úgy sem elég, ha meg ember vagy akkor legalább egy kicsit keveset baszogatott volna, de nem, ha megoldottad akkor egyre több lépésben adott, végül tényleg voltak már megoldhatatlanok is amiről beszélsz, ennek nagyon örülök, de kíváncsi vagyok mennyi lesz a fals jelzés valszeg sok.
  • Sequoyah #8
    Sztem magadat szivatod a kukik nelkul, ok pont leszarjak:D
    Amugy nem tudom miert zavarnak a kukik, a sajat gepeden tarolsz informaciot sajat magadrol veluk, es akkor torlod amikor akarod, akar egyessevel.
  • jkedzs #7
    a gglinak már az is gyanús, ha linuxról jelentkezel be valahova.
    nyilván ha nem tiltanám a kukikat, akkor nem lenne probléma, de inkább dögöljenek meg.
  • robogo81 #6
    Erről a jelöld be a kresztáblát jut eszembe,abban sose lehet nyerni( képen mindig a tábla van feldarabolva,és nem tudni a tábla sarka ,széle beleszámít-e,mert mindig újat ad be),végül kifogyik belőle,és jön a busz/gyalogosátkelő/kirakat kombó.
  • Cat #5
    Hidd el, senki nem jókedvében rakja be, mindenki tudja, hogy utálják a felhasználók. Mindenhol kb. 0,01 százalék emberke van, aki miatt kell. Legyen egy honlapon bármilyen csak bejelentkezéshez kötött dolog (szavazás, valamire jelentkezés, vagy sima fórum hozzászólás is elég), máris valakinek eszébe jut, hogy ő megkerüli azt 456 felhasználó beregisztrálásával. Rengeteg ilyen kis szoftverecske van, akár csak fórumban spammeléssel való reklámozásra. Nézz meg egy elhagyott vagy regisztráció nélküli szolgáltatást, és tele lesz (főként angol nyelvű) reklámmal.
  • Jagdgeschwader #4
    Hogy dögölne meg aki kitalálta az egész kapcsa rendszert!
  • Gladiator #3
    :DDDD

    Igen, valoszinuleg a Google tobb ezer programozoja nem tud nalad jobbat alkotni:DDD