Berta Sándor

A digitális asszisztensek megváltoztatják a nyelvet

A hangfelismerésen alapuló rendszerek - mint Siri vagy Alexa - direktebbé teszik az emberek egymás közti kommunikációját is.

Cortana, Alexa, Siri, Bixby és a tévék hasonló funkciói mind lehetővé teszik, hogy eszközeinket beszédparancsokkal vezéreljük. Ezek a rendszerek ma már hibamentesen beszélnek angolul, de egyik sem teremt hangulatos atmoszférát, beszédhangjuk mesterséges, az mintha egy konzervdobozból szólna - állapította meg Tatjana Lackner logopédus, aki 25 évvel ezelőtt alapította meg Bécsben beszédtechnikai iskoláját. A szakember szerint azáltal, hogy a digitális asszisztenseket egyre inkább elfogadják a felhasználók, folyamatosan nő e fejlesztések beszédre gyakorolt hatása és megváltoztatják az általunk használt szavakat is.

A digitális asszisztenseknek közvetlen parancsok adhatók, emiatt az ezeket gyakran használó emberek egymás közötti kommunikációja is direktebb és egyre kevésbé természetes. Úgy véli, gyakorlatilag az emberi kommunikáció lehűléséről lehet beszélni. Alexával nem azért beszélget valaki, mert érdekli, hogy hogy van, hanem, mert valamit meg akar kapni tőle. Az a veszélyes, ha ez a magatartás az emberek egymás közötti kommunikációjában, viselkedésében is megjelenik. Ez abból szintén lemérhető, hogy például a tömegközlekedési járműveken utazók gyakran elutasítóan vagy ridegen, csupán néhány szóval reagálnak, mert nem akarják, hogy megszólítsák őket.

A folyamat már sokkal korábban, az okostelefonok megjelenésével és elterjedésével elkezdődött. A mobilok közelebb hozzák az egyébként egymástól nagyon messze lévő felhasználókat, de ugyanakkor el is távolítják őket azoktól, akik éppen mellettük ülnek. Ez a mindennapok során nagyon gyakran megfigyelhető, főleg, amikor a családi asztal körül ülő személyek az okostelefonjaik kijelzőit nézik és a saját világukban élnek.

Szerinte nem szabad megfeledkezni arról, hogy írásban, verbálisan és vizuálisan egyaránt kommunikáljunk. Az emberi kommunikációt pont az teszi egyedivé, hogy valaki képes belebújni egy másik felhasználó bőrébe vagy felismerni egy üzenet mögöttes tartalmát. Ezekről a dolgokról pedig nem kellene lemondani és a beszédet sem szabadna a végletekig leegyszerűsíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Még jó hogy én nem használok ilyeneket.
    Egész nap van valami eszköz a kezemügyében, főként PC és laptop, azon meg jólbevált billentyűzet :)