Berta Sándor

Okoshang­szórós cégbe fektetett be a Google

A webes konszern egy olyan vállalkozásba invesztált, amely az okoshangszórókhoz készít fejlesztői eszközöket.

A StreamUnlimited Engineering ügyfelei közé tartozik az Insignia, a JBL, az Onkyo és a Panasonic. A startupban a Google 41 százalékos részesedést szerzett. Ludwig Ganneshofer, Edwin Magerl, Markus Rutz és Frits Wittgrefe továbbra is egyenként 14,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek - ezt a Trending Topics nevű magazin derítette ki. A hírt a Golem.de kérdésére megerősítette Frits Wittgrefe, a StreamUnlimited vezérigazgatója. A tranzakcióra október elején a Google Ireland Limited segítségével került sor.

A StreamUnlimited többek között egy Steam SDK nevű szoftverfejlesztő csomagot kínál a különböző beszédasszisztensekhez és e megoldás segítségével bármely társaság kényelmesen elkészítheti a saját okoshangszóróját. A Steam SDK ugyanis a digitális hangszórókhoz szükséges összes audiofunkciót egyesíti és így a gyártók integrálhatják a termékeikbe a beszédvezérlést. A csomag előnye, hogy a digitális asszisztensekhez jelenleg elérhető mind a két nyitott platformot támogatja: a Google Asszisztenst és az Amazon Alexát. A Google befektetése ellenére is elérhető marad a gyártók számára az Alexa integrációs lehetősége. Azáltal, hogy a Google Asszisztens is integrálható lesz az egyes gyártók termékeibe, élesebbé válhat az Amazonnal folytatott verseny.

Ez volt az első alkalom, hogy a Google egy osztrák vállalatba fektetett be. Wittgrefe hangsúlyozta, hogy a Google munkatársaival már hosszabb ideje együtt dolgoznak, s ez a kapcsolat nagyon jó és nagyon szoros. A befektetésről ugyanakkor nem árulhatott el konkrétumokat, ebben állapodtak meg ugyanis az amerikai társasággal. A 90 embert foglalkoztató StreamUnlimited tavaly 3,1 millió eurós eredménnyel zárt és a bevétele jelentős részben külföldi üzletekből származik. Az export aránya 98 százalék. A bécsi központ fejlesztésén túl kaliforniai és kínai kirendeltséget terveznek.

A StreamUnlimitedet 2005-ben alapították és a bécsi Philips Audio Video Innovációs Központ fejlesztőcsapatából nőtte ki magát külön céggé. A csapat 2001 és 2004 között dobta piacra az első termékeit, elsősorban audio- és video-stream eszközöket, MP3-lejátszót, DVD-felvevőket és az első olyan készülékeket, amelyek a HDMI-t és a WLAN-t támogatták. A vállalatnál több mint 12 nemzet képviselteti magát, a közös nyelv az angol. A StreamUnlimited eddig ismeretlen volt a nyilvánosság előtt, de a Google beruházásának köszönhetően egyike lett a legfontosabb európai IT-társaságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)