Berta Sándor

Beszéd­felismeréssel foglalkozó céget vett a Facebook

A közösségi platform jobban meg akarja érteni az emberi beszédet, mert azáltal kiszűrhetők lennének a gyűlöletkeltő tartalmak.

A Facebook 23 és 30 millió dollár közötti összegért megvásárolta a Bloomsbury AI nevű londoni vállalkozást, amelynek a természetes beszéd gépi kiértékelése a szakterülete. A társaság arra számít, hogy komoly előrelépéseket érhet el az emberi beszéd megértésében és a megfelelő alkalmazási lehetőségek kifejlesztésében.

A Facebook mesterséges intelligenciát kutató részlegének (FAIR) az a célja, hogy megtanítsa a mesterséges intelligenciát arra, hogy miként szűrje meg a tartalmakat. Az algoritmusoknak értelmezniük kell a képeket, a videókat és a szövegeket. A társaság hosszú távon azt reméli, hogy így automatizálni lehet a most még emberek bevonásával végzett tartalomtörlési munkát. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a gépi agy például sem a szarkazmust, sem a szatírát nem ismeri. Azonban a technológiát nem csupán a tartalmak átvizsgálására alkalmaznák, hanem integrálnák abba a digitális asszisztensbe is, amelyen a vállalat dolgozik. Ezen a területen szintén sokat számíthat a Bloomsbury AI tudása, tapasztalata és szakértelme.

A Bloomsbury AI nem az első olyan beszédfelismeréssel foglalkozó cég, amelyet a Facebook megvett. 2015-ben ugyanis megszerezte a Wit.ai-t, amely olyan technológiát fejlesztett ki, amely beszédfelismerő funkcióval láthatja el nem csupán az okostelefonokat és a táblagépeket, hanem az interneten keresztül irányítható háztartási berendezéseket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Mindez annak fenyeben hogy gyuloletkelto tartalom miatt letiltottak az amerikai fuggetlensegi nyilatkozatot eleg vicces. Ertem hogy szembe akarnak menni az amerikai alkotmannyal, de ez ott is egyre tobb szavazonal veri ki a biztositekot. Ha nem valtoztatnak meg egy Trumpnal is kemenyvonalasabb vezeto johet. (Szelso jobbrol es balrol egyarant.)

    https://www.stripes.com/news/us/facebook-censored-a-post-for-hate-speech-it-was-the-declaration-of-independence-1.536319
  • NEXUS6 #1
    Amikor bizonyos politikai álláspontú embereket szűrni akarnak, az vajon micsoda? Szólásszabadság? Amikor a konzervatív álláspontú embereket gyűlöletbeszéddel bélyegzik, az nem gyűlöletkeltés? Ellenőrizetlen tartalmakat, akár reklám célokkal az arcba nyomni, az nem manipuláció?

    Az eddigi ügyeiből mindenkinek lejött, ha az a legjobb, ha az FB(I) minél kevesebbet tud rólunk, ez akkor most mennyire illeszkedik Mr. Zukkenbergernek a meghallgatásokon nem olyan rég könnyes szemekkel elhebegett bocsánatkéréséhez?