Berta Sándor

Zöld utat kapott az EMI Music Publishing-Sony felvásárlás

A 1,9 milliárd dolláros üzlet nem rengeti meg a piacot, és nem okoz erőfölényt, ezért az Európai Bizottság engedélyezte a tranzakciót.

A testület az Európai Unió fúzióellenőrzési rendelete alapján jóváhagyta az EMI Music Publishing (EMI MP) felvásárlását a Sony Corporation of America által. Az Európai Bizottság azután hozta meg a döntést, hogy vizsgálataik alapján a tranzakció okán nem merültek fel a piaci verseny akadályozásával kapcsolatos aggályok. Mindez azt jelenti, hogy a Sony nem növelte jelentős mértékben a piaci pozícióját a többi online zenei platformmal szemben.

Májusban jelentette be a Sony, hogy 1,9 milliárd dollárért megvásárolta az EMI Music Publishing 60 százalékos tulajdonrészét, amely eddig a Mubadala Developmenté, az Egyesült Arab Emirátusok állami alapjáé volt. Ez a japán társaság történetének egyik legdrágább tranzakciója és a lépéssel a Sony tulajdonába került az EMI MP 90 százaléka, míg a fennmaradó 10 százalék Michael Jackson örököseié. A vállalat értékét 4,75 milliárd dollárra becsülték.

Az Európai Bizottság a vizsgálata során arra a kérdésre összpontosított, hogy vajon a Mubadala korlátozta-e eddig a japán céget abban, hogy érvényesítse a piaci fölényét a kiadói és a felvételrögzítési jogok kapcsán, továbbá ha kedvező döntés születik, akkor az milyen hatással lehet a Sony stratégiájára az EMI Music Publishing céggel kapcsolatban. Miután bebizonyosodott, hogy a Sony és az EMI MP szerzői jogi kérdésekben már 2012 óta nem vetélytársai vannak egymásnak, így egyértelművé vált, hogy a Mubadala nem korlátozta a Sony stratégiájának a végrehajtását.

A testület alaptalanak minősítette a szerzői jogi aggályokat is, és megállapította, hogy az átvétel miatt a Sony sem a zenei piaci részesedését nem növelte érdemben, sem az online zenei licencek területén nem könyvelhetett el komoly előrelépést. Ráadásul a társaság nem került kedvezőbb tárgyalási pozícióba a zenei platformokkal szemben sem és nem kérhet el több pénzt a licenceiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!