Berta Sándor

Az IBM-é a Red Hat

A jelenlegi tőzsdei árfolyam közel duplájáért veszik meg a céget, hogy a felhőpiacon versenyben tudjanak maradni az Amazonnal és a Microsofttal.

Az IBM közölte, hogy 190 dollárt fizet minden egyes (jelenleg 116 dollárt érő) Red Hat-részvényért, így a teljes vételár eléri a 34 milliárd dollárt. Ez 63 százalékos prémium a vállalkozásért, amelynek értékét a részvényárfolyam alapján jelenleg 20,5 milliárd dollárra becsülik. Az IBM azt akarja, hogy a Red Hat önálló részlegként működjön az óriáscég hibrid-felhőkörnyezeti üzletágán belül, a Red Hat vezetője közvetlenül az IBM vezér alá tartozik majd.

Az IBM ezzel előre menekül: a Microsoft júniusban vette meg a GitHubot 7,5 milliárd dollárért, és az utóbbi öt évben harmadával csökkent a piaci értéke. Az ár valószínűleg azért ilyen magas, mert a Cisco és az Oracle is kacsingatott a cég, vagy legalábbis annak egyes részlegei felé. A 34 milliárd dolláros vételár egyúttal azt is jelenti, hogy ez az üzlet a legnagyobb felvásárlás a Linux-piacon, illetve a nyílt forráskódú szoftverek területén. A Red Hat a világ legnagyobb Linux-fejlesztőjének számít a vállalati szegmensben.


James M. Whitehurst a Red Hat, és Ginni Rometty az IBM vezérigazgatója

Érdekesség. hogy Ginni Rometty, az IBM első embere nem a Linuxot, hanem a Red Hat felhőkörnyezeti üzletét emelte ki, mondván az utóbbi állt a tranzakció a középpontjában. A menedzser hozzátette, hogy a társaság átvétele fordulópontot jelent és ez a lépés mindent megváltoztat a cloudpiacon, hiszen az IBM globálisan is vezető hibrid-felhőkörnyezeti szolgáltatóvá válik és egy olyan konszernné, amely egyedüliként kínál nyílt forráskódú cloudszolgáltatásokat. A 61 éves Rometty 2012 óta vezeti az IBM-et, és eddig nem teljesített jól, cége nem tudta felvenni a versenyt a fiatal tech-vállalkozásokkal, és átpozícionálni üzletét a szoftverek és szolgáltatások weben keresztüli értékesítésére.

Jim Whitehurst, a Red Hat vezérigazgatója hozzátette, hogy a nyílt forráskód az elsődleges választás a korszerű IT-megoldások számára és büszke arra, hogy a cég milyen szerepet játszott a nyílt forráskód elterjesztésében. Az IBM-mel való együttműködésük több erőforrást és képességet biztosít majd a számukra, hogy még inkább a nyílt forráskódot tegyék a digitális átalakulás alapjává és ezt a folyamatot felgyorsíthassák. Emellett a Red Hat egy még szélesebb közönség számára válhat elérhetővé. A cél az, hogy a Red Hat továbbra is a nyílt forráskódú közösség tagja maradjon és olyan kezdeményezéseket támogasson, mint a Patent Promise, a GPL Cooperation Commitment, az Open Invention Network és a LOT Network.

A Red Hat termékportfólióját és székhelyét megtartják, miként Jim Whitehurst és a menedzsment többi tagja is a helyén marad. A két fél vezetői már jóváhagyták az üzlet megkötését, ugyanakkor a Red Hat részvényeseinek és az illetékes hatóságoknak még zöld utat kell adniuk a tranzakciónak. A folyamat 2019 második felére zárulhat le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Végre rájöttek....
    Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2018.10.30. 09:54:14