Berta Sándor

Egyre fontosabb lenne a javítás joga

A készülékek megjavítása gazdasági szempontból észszerű.

Vajon érdemes minden évben új okostelefont venni és ezáltal évente több millió tonna elektronikai hulladékot generálni? Nos, Tom Hansing szociológus, az Anstiftung Alapítvány vezetője úgy vélte, hogy ez az egész dolog abszurd és szükség lenne a javítási alapjogra. Ő és a hozzá hasonlók hozták létre öt szervezet (Anstiftung Foundation, Fixit Clinic, iFixit, The Repair Cafe Foundation, The Restart Project) segítségével az Open Repair Alliance nevű szövetséget. A barkácsolók és szakemberek azt szeretnék, ha az Európai Unióban lennének javítási szabványok és javítási jog.

"Elvileg mindent meg lehet javítani, még azokat a termékeket is, amelyek szereléséhez olyan egyedi csavarokat alkalmaznak, amelyekhez legfeljebb a szaküzletekben találhatók szerszámok. Az esetek 50-80 százalékában siker koronázza az erőfeszítéseket. Az emberek leginkább olyan eszközöket hoznak be szerelési pontokba, amelyeknek kisebb hibáik vannak, például háztartási berendezéseket, amelyeknél nem megfelelően rögzítették a tápegységét. Gyakori, hogy az emberek kidobják ezeket a készülékeket. Pedig e hibák is megjavíthatók és ezáltal második esélyt kaphatnak ezek az árucikkek. Az ilyen kevésbé súlyos problémák jelentik a károk körülbelül felét."

"Gyakori az is, amikor egy 2 eurócentbe kerülő kondenzátor cseréje miatt meg kell vásárolni egy 100 eurós komplett vezérlőegységet. A legtöbb ember tudja, hogy nem jó dolog az, ha a hibás termékeket egyszerűen eldobják. Ehhez azonban a politikának is meg kellene teremtenie a mindennapi keretfeltételeket. Az az álláspontunk, hogy aki javítani tud, azt a piac kevésbé tudja zsarolni. A javítás nem csupán gazdasági szempontokból észszerű alternatíva. Mi azt mondjuk, hogy nem kellenek mindig a legújabb dolgok. Olyan eszközökre van szükség, amelyek olyan hosszú ideig használhatnak az emberek, ameddig csak akarnak" - jelentette ki Tom Hansing.

A szociológus hozzátette, hogy hatalmas probléma az, hogy sokan 1-2 évenként új okostelefonokat vásárolnak. Ezek a felhasználók ugyanis nem a nagyobb számítási teljesítményt keresik, hanem számukra az új modellek elsősorban státuszszimbólumok. Ez a PR és a reklám diadala. Más magatartásra van szükség. Amennyiben valaki megszokja azt, hogy maga szerel meg dolgokat, akkor jobban megérti, hogyan működik az őt körülvevő technika, megtanulja a funkciókat és befolyást gyakorolhat a dolgokra, ahelyett, hogy csak passzív fogyasztó lenne. Az biztos, hogy a gyártók részéről van törekvés a tervezett elavulásra. A mérnökök megtervezik minden egyes alkatrész élettartamát, azt nem fogják a véletlenre bízni. Ez önmagában lehet zavaró, de sokkal fontosabb, hogy szerelhető dizájnnal ellátott berendezéseket tervezzenek és legyen végre javítási alapjog.

"Kreatív, önállóan gondolkodó generációkat akarunk, amelyek tagjai megfelelő társadalmi és gazdasági öntudattal rendelkeznek. Ehelyett a fogyasztókat szándékosan butaságban tartják. Az egyik felhozott érv az, hogy a javítás veszélyes lehet és meg kell az embereket védeni a balesetektől. Ez azonban szerintem csak egy indok. A javításokkal foglalkozó kávézókban sem halt meg még senki. A változást az jelenthetné, ha új törvényben rögzítenék, hogy a termékek javíthatóságának minőségi jellemzőnek kell lennie, nem pedig egy lehetőségnek."

"A kereskedőknek és a gyártóknak lehetővé kellene tenniük, hogy a fogyasztók hozzáférhessenek a pótalkatrészekhez, a szerelési útmutatókhoz és a különböző áramköri leírásokhoz, továbbá, hogy az eszközeik károsodás nélkül kinyithatók legyenek. Azokat nem lenne szabad sem leragasztani, sem szegecselni. A pótalkatrész-ellátottságot szintén biztosítaniuk kellene. Szintén megoldást jelenthetne a szerelési tevékenység áfájának a csökkentése, ezáltal ugyanis ez a folyamat olcsóbb lehetne" - sorolta az ötleteket az Anstiftung Alapítvány vezetője.

A vállalatok évek óta küzdenek a saját eszközök javítási joga ellen. Az Apple sokáig ellenezte a javítási jogot, de tavaly júniusban úgy döntött, hogy a különböző márkaszervizek megkaphatják az eltört iPhone-kijelzők javítására szolgáló különleges gépeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morguldae #72
  "Elvileg mindent meg lehet javítani, még azokat a termékeket is, amelyek szereléséhez olyan egyedi csavarokat alkalmaznak, amelyekhez legfeljebb a szaküzletekben találhatók szerszámok." - igen az a legnagyobb parasztság amit csinálnak! Szedné szét az ember, hogy megjavítsa, aztán nem tudja szétcsavarozni a köcsög spéci fejű csavarok miatt! Rohadna el mind aki ilyeneket csinál!
 • ostoros #71
  Én oligarchiának hívom ezt a rendszert.
  Amikor a politikusok egymásra acsarkodnak, valójában az oligarchák különböző csoportjai acsarkodnak egymásra, a húsos pite elosztása fölött.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.25. 13:02:20
 • felemelő #70
  +1000, ez a lényeg.

  A szabadversenyes kapitalizmus sok problémára egyszerű, hatékony és praktikus, ráadásul jó megoldás, de az irányító/ellenőrző állam hiányában "fenevaddá válik".
  A demokrácia szólna arról, hogy *társadalmilag* hasznos (vagyis a társadalom minden szereplőjének optimális, megfelelő, jelen esetben a gyártók és a vevők (+környezetvédelem meg mindenféle távlati célok) érdekeit is figyelembe vevő) szabályok szerint működjenek a dolgok.

  De mára a demokrácia sem a párbeszédről, vitákról, kompromisszumokról szól, hanem marketing demokráciává vált. Akinek frappánsabb jelszavai vannak (igazságtartalom érdektelen), aki többet és hatékonyabban reklámoz, aki több pénzt tud bele tenni, az a győztes.
  Ez meg már valami teljesen más rendszer.
 • ostoros #69
  Ez is az oka annak, hogy már a gondolata is irtózattal tölt el világkormánynak. Már az EU-tól is kiráz a hideg, hát még az EEÁ-tól, amivé alakítani akarják egyesek.

  Sokan úgy képzelik el az egységes emberiséget mintha a star trek világában lennénk, én tartok tőle, hogy inkább a Warhammer 40 K világa jönne el, a földönkívülieket és a Warp-ot nem számítva...
 • ostoros #68
  Ez meg már a demokrácia deficitje... Hogy mindig a tőkés érdeke jön ki első helyen, nem hogy a többi ember, hanem a JÓZAN ÉSZ rovására.
  Még ha nem is képviselik a politikusok az emberek véleményét, legalább a józan észért kiállhatnának, de nem, nem, azt nem szabad...
 • esztyopa #67
  *Gumitömítést, seeger gyűrű, és kb. minden a gépészetben használt kötő és tömítőelem szabványos és cserélhető.*

  Ez az elmélet ! Néha úgy tűnik,hogy *szabványtalanítási*részleg működik a gyártóknál.hogy még véletlenül se legyen helyettesíthető a tönkrement filléres vacak.A fejlettebb,ujabb változata ugyanazon készüléknek,a saját -régebbi verziójával sem csereszabatos -semmiben.
  A nyomtatóval gyártható *alakos,spéci* alkatrész legyártása /eltekintve attól,hogy fogalmam sincs,hogy hol foglalkoznak az én 1 db.filléres vacakom legyártásával/ többe kerül,mint az új eszköz/
  Felvilágosítanálak,hogy a tömeggyártás*fogyasztási modellje* ezt - teljesen kiküszöböli ! Egy filléres vacak legyártása nem hoz annyi profitot,mint egy új eszköz megvásárlása.
  A másik probléma,hogy a *kezelési utasítások* NEM javítási tanácsadók ! Jogi rizsával vannak tele,no meg azzal,hogy-vigye szarvízbe,ahol közlik Veled,hogy a gép nem javítható !/Nekik sem buli fillélres vacakok keresgélése,beépítése/
  Ha mégis megtörténik a csoda,akkor a 67e .-Ft-os mosógépeddel nem szórikáznak,hanem*komplett panelt* cserélnek 40/50e.-Ft-ért
  /Ha meg nekiállsz szétszedni - mire rájössz,hogy hogy lehett volna,a készülék jóvátehetetlenül tönkrement.Ez így van kitalálva/
  10 esetből így 1x tudom megjavítani a cuccot,pedig régebben gond nélkül javítottam szinte mindent !
  De lehet,hogy Te hihetetlenül ügyes polihisztor zseni vagy,és véleményedet a reklámokra alapozod !

  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.10.24. 19:09:31
 • wraithLord #66
  Van hozzá céleszközöket tartalmazó készlet, lépésről lépésre leírás, és videó, hogy hogyan kell szétszedni a telefont, és kicserélni az akksit. Jobban már ki se lehetne nyalni az ember s*ggét.
  Ilyen kényes dolgokat inkább magam csinálnék, a szervizben sem ügyesebbek, vagy legalábbis nem vigyáznak rá annyira. És pl. az üveg hátlap belső feléről igen könnyű véletlenül lekaparni a festéket, amitől ronda lesz. Akinek van még garanciája rá, vagy a kisebb esztétikai hibák nem zavarják, az persze vigye nyugodtan szervizbe.

  Ha azt akarod, hogy víz- és porálló legyen, vagy ragasztgatni kell, vagy rendesen csavarozni és szigetelni. A pattintgatós megoldás nem jó. A ragasztgatás olcsóbb, és vékonyabb lehet a telefon, ezért ragasztgatják. Meg persze azért (gondolom), hogy ne merjék szétszedni.
 • Andrevv #65
  Már egy ideje mérgelődök, hogy a mobilokban a rohadt akkut sem lehet kicserélni, szervizbe viszem a 2 éves telefont, drágábban cserélik ki mint az egész értéke. Pedig csak egy egyszerű akku csere lenne amit én is ki tudnék cserélni ha nem kellene hőfúvó meg minden féle spéci eszköz, hogy szét lehessen nyitni. Lehessen lepattintani és kész.
 • Sir Cryalot #64
  a fingóappokat és animojit meg thumbsup kultúrát magukba szippantóknak minden oka meglehetett az aggodalomra eddig is, robotizálás nélkül is.
 • kvp #63
  Ha mar minden termeles gepesitve van, akkor mi akadalyozza meg az eroszakszervezetek gepesiteset? A nyugati demokraciakban nem szoktak megkerdezni a nepet semmirol. Keleten meg nincs demokracia. Igazabol a nagytokesek hatalmat csak a sok eltero helyi politikai struktura akadalyozza mert mindet nem lehet megvenni. Ha kialakul egy egyseges regios vagy vilagkormany, akkor csak oket kell lefizetni es nincs tobbet demokracia vagy barmi mas.

  A mernokokrol pedig annyit hogy a Google mernokei mar kormanyzati vedelmi projektekbe szolnak bele erkolcsi alapon. Ez eleg nagy hatalmat jelent csak sokan meg nem fogtak fel, szerintem az erintett mernokok sem.

  A kenyelmes javithatosaghoz komplett ujratervezes kellene hogy ne a gyartasi koltsegekre hanem a javithatosagra optimalizaljanak. Persze a javitas joga itt inkabb azt jelenti hogy torvenyileg meg lehessen javitani ami fizikailag amugy javithato. Es utanna pl. az Apple vagy a Tesla ne tiltsa le a hardvert tavolrol.