Berta Sándor

Video­funkcióval érkeznek a Facebook okoshangszórói

A készülékekhez nem fejlesztettek ki külön beszédasszisztenst, hanem az egyik vetélytárs megoldását használták fel.

A társaság több mint két évnyi kutatómunka után jelentette be két új okoshangszóróját, amelyek különlegessége, hogy kijelzővel és videofunkcióval is rendelkeznek. A Portal és a Portal+ nevű eszközök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy videokapcsolaton keresztül kommunikáljanak egymással. Az új termékek novembertől lesznek kaphatók az Amerikai Egyesült Államokban, majd később más országokban is. John McCarthy, a Facebook termékmenedzsere megerősítette, hogy a Portal készülékeket minél gyorsabban az USA-n kívül is elérhetővé akarják tenni.

A Portal 10,1 hüvelykes képernyőt kapott, amelynek a felbontása 1280 x 800 képpont, míg az ára az Amerikai Egyesült Államokban 199 dollár. A Portal+ 15,6 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik és az ára 349 dollár. Az új modelleket elsősorban a videotelefon-beszélgetésekhez optimalizálták. A képernyőkbe beépített kamera intelligens képfelismerés segítségével követi a felhasználót az adott helyiségben és akár rá is tud zoomolni. Amennyiben pedig egy második személy is belép a szobába, akkor leállítja a zoomolást, hogy mindenki jól felismerhető legyen.


Az okoskamera mellé okosaudio funkció is jár. Az integrált négy mikrofon és a mesterséges intelligencia segítenek kiszűrni a háttérzajokat, valamint felerősítik a beszélő hangját, még akkor is, ha az a helyiségben belül folyamatosan mozog. A rendszer akkor működik a legjobban, ha két Portalt használó személy kommunikál egymással, de lehetőség van arra is, hogy egy Portalról felhívjanak egy Facebook-tagot a Facebook Messengerén keresztül az okostelefonján vagy a táblagépén. Egy a Portalon elkezdett beszélgetés pedig átmenthető egy okostelefonra.

Amennyiben két Portalt használó személynek Spotify Premium előfizetése van akkor akár együtt is hallgathatnak zenét. Az új készülékeken néhány alkalmazás is elérhető, a szolgáltatások között van a Newsy, a Food Network és a Facebook Watch, a YouTube viszont nincs. Amennyiben valaki nem használja aktívan az eszközöket, akkor digitális képkeretként is működhetnek és a Facebook-fotók megjelenítésére alkalmazhatók - ez a funkció a Superframe. Emellett a termékek megmutatják a legfontosabb információkat, például a születésnapokat.


Az új modellek kezelhetők az érintésérzékeny kijelzőkön keresztül vagy beszédvezérléssel. Egy videohívást úgy is el lehet indítani és a Portalt aktiválni, hogy valaki azt mondja: "Hey Portal". Az integrált asszisztens az Alexa, így akár beszédparancsokkal is lekérhetők az időjárás-előrejelzések vagy hálózatba kötött eszközök, például lámpák és zsaluk vezérelhetők.

Nick Fell, a Facebook marketingigazgatója közölte, hogy tudják, hogy mennyire fontos a felhasználóiknak az adatvédelem és a magánélet, ezért lehetővé tették, hogy le lehessen zárni a kamerát. A beszélgetéseket csak titkosítva továbbítják és nem tárolják azokat a szervereken. A kamerát és a hangzást segítő mesterséges intelligencia is a hardvereken fut és nem a Facebook-szerverein. A beszédparancsokat továbbítják a cég szerveire, de ott a tevékenységnaplón keresztül eltávolíthatók. Amennyiben viszont valaki az Alexát használja, akkor a parancsokat az Amazon számítógépein tárolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ok, szoval lett meg egy folyamatosan bekapcsolt, folyamatosan online, kep es hangrogzitesre alkalmas kutyu, amit a hiresen biztonsagos es az adatainkat veletlenul sem elado facebook keszitett?