Berta Sándor

Száműzik a Qualcomm modemeket az Apple termékeiből

A kaliforniai konszern olyan új táblagépeken és okostelefonokon dolgozik, amelyekbe már nem a Qualcomm LTE-modemeit építi majd be.

A The Wall Street Journal bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Apple új iPad és iPhone készülékeket fejleszt és szakíthat az elmúlt évek hagyományával, így a jövőben a modemek esetében nem a Qualcomm, hanem az Intel és a Mediatek eszközeire fog támaszkodni.

A döntés ugyan az Apple szemszögéből észszerűnek tűnik, de komoly hátrányokkal járhat a felhasználók szempontjából. Az Intel XMM 7480 ugyanis például lassabb, mint a Qualcomm Snapdragon X16 és a letöltéseknél csak 600 Mbps-ot ér el a közel 1000 Mbps helyett. Eddig sem az Intel, sem a Mediatek nem tudott 1 Gbps-os modemet szállítani, ami komoly problémát jelenthet majd az Apple számára. A vállalatnak mindenesetre van még ideje, jövő nyár elejéig kell eldöntenie, hogy melyik beszállítóval vagy beszállítókkal köt szerződést, utána ugyanis elindul az új iPad és iPhone készülékek gyártása.

A döntés hátterében egyébként alighanem az állhat, hogy korábban kirobbant az Apple kontra Qualcomm vita. Az Apple azt állította, hogy a Qualcomm visszatartotta a licencfizetéseit, ráadásul túl magas licencdíjakat, 1 milliárd dollárt követelt olyan szellemi tulajdonért, amelyet valójában az almás óriáscég fejlesztett ki. Az Apple többek között azt az egymilliárd dollárt is visszakövetelte, amelyeket a Snapdragon LTE-modemekért fizetett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    Még szerencséjük h az apple tábor nagy része nem az eszéről híres, így nem éri őket nagy veszteség majd.
  • attes #1
    1Gb/s ios-en a speetest-en kívül nem sok dolog használja ki.