Gyurkity Péter

10 éves az Android

Eddig 9 nagyobb verziót láthattunk, a jövő azonban kissé homályos.

Több lap és szakértő is megemlékezett az Android hivatalos bemutatkozásának 10. évfordulójáról, kiemelve, hogy a 2008 szeptemberében debütált mobil operációs rendszer igencsak hosszú utat tett meg a start óta. Eközben nemcsak a hardver, de egész életünk is megváltozott, gyakorlatilag elfelejtettük, milyen volt okostelefonok nélkül élni.

Érdekes módon a Google Twitter-lapján a Chrome böngésző hasonló évfordulójáról emlékeztek meg, itt az Androidról szóló bejegyzés eddig még nem látott napvilágot. A szoftver hivatalos oldalán a most elrajtolt kilencedik generációra koncentrálnak, itt nem is várhatunk hosszabb ismertetőt vagy visszatekintést az eddig megtett útról, de ennek hiányában sem túl nehéz összefoglalni, hogy mi is változott az elmúlt évtizedben. Jellemző részlet, hogy a 10 évvel ezelőtt bemutatott T-Mobile G1 és az Android 1.0 ma már őskövületnek tűnnek, nemcsak a kinézetet, de a teljesítményt és az ennek keretében kínált szolgáltatásokat tekintve is.

Az indulás meglehetősen döcögősre sikerült, az eredeti Android Market szegényes kínálattal állt rendelkezésünkre, miközben az egyes appok meglehetősen korlátozott opciókat kínáltak számunkra, hiszen a videók lejátszása a YouTube rendszerén kívül nem is volt lehetséges. A fizikai billentyűzetről akkor még nem sokan voltak hajlandók lemondani, az eredeti csapat is ennek jegyében képzelte el a rendszert, amit később fel kellett adniuk. Később már a nagyobb gyártók révén, az olyan csúcstelefonokkal, mint a Galaxy S, valamint a Motorola Droid, már sikerült elérni a nagy áttörést, a platform 2010-re megszerezte az első helyet. Ezzel egyben a BlackBerry, a Symbian, valamint a Windows Mobile sorsát is megpecsételték, bár a végjáték meglehetősen hosszúra nyúlt.

Ma már több mint 2 milliárd készülék felett járnak, a családban pedig a táblák, az okosórák, valamint a tévék is megjelentek, nem beszélve a sütőkről és a VR-kellékekről. A Chrome OS révén az androidos appokat akár noteszgépeken is igénybe vehetjük, bár az még nem teljesen világos, hogy a Google miként képzeli el a platform jövőjét. A Fuchsia kapcsán itt már felmerült az eltérő szegmensek egyesítése, de erről még nem tudunk biztos véleményt alkotni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #5
  Ugye mennyivel jobb így, őszintén? :-)
 • ostoros #4
  Pusztuljon az IOS!
  :DDD
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.09.28. 21:40:43
 • M2 #3
  "Ezzel egyben a BlackBerry, a Symbian, valamint a Windows Mobile sorsát is megpecsételték"

  De az önjelölt SS-legény androidnácikat az utolsó megmaradt konkurencia is nagyon zavarja, ezért folyton önkéntes bevetésre indulnak minden egyes iOS-szel kapcsolatos hír topicjába.
 • x3dgime #2
  Igen, eredetileg kamerák álatlános operációs rendszere lett volna. Aztán vette meg a Google, és alakította át telefonos/mobil oprendszerré. Most igazából csak ennek van 10 éves évfordulója, nem magának a rendszernek.
 • Tetsuo #1
  Egy fényképezőgép-szoftverből fejlesztették, ha jól emlékszem?