Gyurkity Péter

Megjelent az Android 9.0

Az első körben a Pixel-telefonok kapják meg az új funkcióikat ígérő frissítést.

Ahogy azt vártuk, a Google megkezdte az Android következő verziójának elterjesztését, az első körben a saját Pixel-okostelefonokat vonva be ebbe a körbe, amelyet a bétatesztelők, majd pedig a többi felhasználó követhet majd, már amennyiben a gyártók is együttműködnek ennek érdekében. Az újdonságok listája eddig is ismert volt, nagyobb meglepetés így nem érhet minket.

A hivatalos blogban közzétett bejegyzés szerint a Google I/O alatt már ismertett új funkciók kerültek be az Andrioid 9.0 Pie verzióba. Ezek közül kiemelik az Adaptive Battery opciót, amely a gyakran használt alkalmazások felismerésével biztosít megfelelő üzemidőt, míg az Adaptive Brightness az általunk korábban alkalmazott beállítások megtanulásával automatizálja ezt, a nagyobb kényelem jegyében. Az App Actions révén a tartalom és az alkalmazás jellege alapján kínálja fel a logikusnak tűnő további lépéseket, hogy megspróljuk a további navigáció által megkövetelt időt és energiát, míg a Slices (amely idén ősszel fut majd be) a kedvenc appokból emeli át a hasznosnak és relevánsnak tartott elemeket, szokásaink alapján, hogy még ritkábban kelljen kézzel megnyitni az egyes alkalmazásokat.


A rendszeren belüli navigációt leegyszerűsítik, hiszen itt már eleve egyetlen gomb jelenlétét veszik alapnak. A gyorsbeállítások menüjében könnyebb lesz elérni az egyes opciókat, de számos egyéb helyen alkalmaztak további változtatásokat és optimalizációt. A szintén ősszel befutó Digital Wellbeing keretein belül a készülék használatával kapcsolatos szokásainkat összegzik számunkra, itt akár napi korlátokat is szabhatunk magunknak a használatot illetően, míg a Wind Down révén lefekvés előtt tilthatjuk le automatikus módon a vizuális értesítéseket és sötétíthetjük el a kijelzőt, a zavaró hatás minimalizálása érdekében. A biztonságot is igyekeznek növelni, itt a TLS alapértelmezett alkalmazása mellett engedélyezik az érzékeny adatok bizalmas tárolásáért felelős külön chipek használatát.

Ahogy említettük, a 9.0 először a Pixel okostelefonokon válik elérhetővé, ezt követik később a bétába bevont típusok, így például a Sony Xperia XZ2, a Xiaomi Mi Mix 2S, a Nokia 7 Plus, az Oppo R15 Pro, a Vivo X21, a OnePlus 6, valamint az Essential Phone, még az ősz vége előtt. Hogy a további készülékek mikor részesülnek ebből, az már az egyes gyártókon múlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Igen kb. a kit-kat az ami most kezd kihalni. Már 1-2 bank applikációja is nagyobbat kér.
    Amúgy alapvetően egyetértek Veled, nekem is egy LG-F6-om van, amit én 2014 nyarán vettem, de 2013 őszi kiadás.
    Frissítve lett kit-kat. Én rootoltam, sok gyári és felesleges androidos cuccot leszedtem már. Így még elpörcög a 3/4 giga ramjával, ha nem nyúzom, 2 napig is simán. A gyári visszaállítás pedig valóban csodákra képes! 1-2 Évente kötelező! ;-)
    Lassan azért cseréssé válik.
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.11.13. 08:12:22
  • Ellaberin #3
    Nem értem hova ez a sietség. Még tényleg alig néhány eszközre van Oreo vagy éppen fordítva, de még most is kapni Kit-Kat-osokat ;)
    Az rendben van, hogy fejlesztik az oprendszert, de az energia spórolást inkább a tök felesleges appjaik mellőzésével vagy törölhetőségével oldanák meg. Nyilván erre sose fog sor kerülni, inkább "intelligens" appok kerülnek még plusz bele, amik majd kitalálják, hogy mit is akarok...

    Asszem maradok továbbra is a négy éves telefonomnál ami KitKat és pont elég.

    (Tavaly év végén már azt gondoltam ki kell dobnom a telót, mert nagyon kevés ideig bírta és el kezdett hülyeségeket csinálni. Azért próba képen csináltam egy gyári visszaállítást. Piszkosul meglepődtem, hogy újra 3-4 napot bír, azóta is. Ki is lőttem a netet alóla, wifi-n is csak célirányosan - bár ilyenkor megindul a google összes alkalmazás frissítése, amiket sose használtam :(. Telefonálni - amire vettem - továbbra is alkalmas. Szóval egyelőre ez a pite nekem nem kell, más meg fogyassza egészséggel :) )
  • wraithLord #2
    Már nagyon vártuk. :D Sok tavalyi telefonra még csak pár hónapja jött ki az Oreo, ha kijött egyáltalán. :D
  • zsozso29 #1
    már a 9.0 jár nekem még 4.4 kite katom van vagy mi az semmi baja majd ha tönkre megy veszek másikat