Berta Sándor

A katonák őrlőfogához építenének be mikrofont

Az új technológiával akár nagy zajban is kommunikálni tudnak egymással egy csatában részt vevő emberek.

A Sonitus Technologies nevű kaliforniai vállalat fejlesztette ki a Molar Mic technológiát, amelynek a segítségével adóvevőket építhetnek be a katonák egyik felső őrlőfogába. A rendszer tartalmaz egy vízálló mikrofont, egy vezeték nélkül feltölthető akkumulátort és egy beépített csontrezgéses hangszórót, amely a rezgéseket tovább vezeti a koponyacsonton keresztül, míg az üzeneteket nyakpánton át küldi el és fogadja.


Az új megoldásnak köszönhetően az üzenetek és a parancsok akár fülsüketítő helikopterzúgás esetén, ejtőernyős ugrások közben vagy akár úszás során és a víz alatt is vehetők, illetve továbbíthatók. A rendszer használata azt eredményezi, hogy a fej és az arc is szabadon maradhat, ráadásul egyértelmű kommunikációt, nagyobb kényelmet és az egyéni védőeszközök hozzáadásának vagy eltávolításának képességét biztosítja a beszélgetések megszakítása nélkül.

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy több millió dollárt fektet be a cégbe azért, hogy segítse a technológia továbbfejlesztését. A Molar Micet, illetve az arra épülő megoldásokat először az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (USAF) fogja használni, ugyanakkor emellett felmerült a polgári alkalmazás lehetősége is - elsősorban a biztonsági személyek, az iparban dolgozó munkások és a mentőcsapatok esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • overseer-7 #2
  ciánkapszulát építsenek be az amerikai katonák fogába.
  Csak ráharapnak ..és egy deisznóval, terroristával kevesebb lesz a földön.
  Mindjárt jobb hellyé válik a világ.

  ha sikeresen szerepel.. minden arab fogába kötelezővé tenném a beépítést
 • Ender Wiggin #1
  aztán szuvasodni fog mellette, begyullad, majd ki kell húzni. És akkor a helyére be lehet majd implantálni a következő generációs adóvevőt... :-)