Gyurkity Péter

2019 elején jönnek az 5G-okostelefonok

Az LG saját telefont ígér, a Samsung pedig új modemet mutatott be.

Júniusban mi is hírt adtunk arról, hogy végre elkészült a végleges 5G-szabvány, amelyen évek óta dolgoztak a nagyobb piaci szereplők. A gyártók a jövő év elején szeretnék bemutatni első ilyen megoldásaikat, itt azonban szoros versenyre számíthatunk, hiszen a jól ismert nevek mind szeretnének elsőként jelentkezni az új készülékekkel.

A tengerentúlon a Sprint szolgáltató és az LG közösen jelentette be, hogy 2019 elején valóban befut majd a saját fejlesztésük, amely nagy valószínűséggel elsőként jelenik majd meg az ottani piacon. Pontos hardveres részleteket persze egyelőre nem árultak el a telefonról, ám az új szabvány támogatása mindenképpen fontos fejlemény lesz – ehhez persze a megfelelő infrastruktúra is szükséges, a szolgáltató pedig már idén 6 nagyvárosban indítaná el az új platformot, 2019 elején pedig 3 további város követi majd ezt. Az LTE-hez képest tízszeres előrelépést ígérnek, meglátjuk, ezt mennyiben tudják majd tartani.

A Samsung a maga részéről egy új modemet mutatott be a nagyközönség előtt, amely az Exynos Modem 5100 nevet kapta meg. Ez már 10 nanométeres csíkszélességen készül, megfelelve a friss 3GPP release 15 szabványnak, megőrizve a kompatibilitást a 2G-, 3G-, valamint 4G LTE-infrastruktúrával. Ez utóbbi esetében az átviteli sebesség eléri majd az 1,6 Gbps-ot, az 5G azonban nyilván jóval nagyobb iramot tenne elérhetővé, ám a lényeg a kompatibilitáson van, hiszen a rendszer kiépítésének időszakában a legtöbb felhasználónak nem lesz majd módjában kihasználni az ötödik generáció nyújtotta előnyöket.

A Qualcomm az X50 modemmel készül, ehhez legutóbb új antennákat mutattak be, hogy kiküszöböljék a zavaró hatásokat, a Samsung megoldása azonban az első, amely már teljes mértékben megfelel az 5G-szabványnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!