Gyurkity Péter

A Motorola is dobná a jack-dugót

Legalábbis a Z3 Play esetében, de több másik telefonnal is készülnek.

Az idei Moto-generációról már több alkalommal írtunk, szinte minden héten megjelenik azonban néhány további információmorzsa, így ismét érdemes beszámolni a legújabb értesülésekről. Egyszerre két változatról futottak be hírek, lássuk mivel készülnek a Lenovónál!

A napokban éppen vezetőt cseréltek a Google-tól megszerzett részleg élén, így a jövőben némileg változhat a filozófia, bár erről még nem jelentek meg konkrétumok. Külső források révén azonban már képeket is láthatunk a Moto Z3 Play típusról, amelyek alapján arra következtethetünk, hogy itt is lemondhatunk majd a hagyományos 3,5 mm-es jack-dugóról. Itt ugyan még nem mehetünk biztosra, a fotókon azonban csak egy Type-C USB látszik, míg a telefon tetején elhelyezkedő bemenet túl kicsiny ahhoz, hogy jack-csatlakozó legyen.

A másik érkezőben lévő típus, amelyről ismét bizonyos részletek jelentek meg, a Moto G6. Itt korábban már szintén láthattunk bizonyos képeket, most azonban minden szögből megmutatják nekünk a fejlesztést, az itt kivehető jellemzők pedig egybevágnak azzal, amit korábban észlelhettünk. A képarány ugyan itt is 18:9-re módosul, vagyis a nyújtott kijelző mellett döntöttek, ám szó sincs előlapi notch-ról, vagy akár a káva teljes száműzéséről, tehát némileg konzervatívabb vonalat követnek. A kijelző 5,7 hüvelykes, ehhez a Snapdragon 450 chip, egy hátoldali iker-kamera (12 és 5 megapixeles szenzorral), annak 16 megapixeles előlapi társa, 3000 mAh-s akkumulátor, 3 vagy 4 GB RAM, valamint egy 32 vagy 64 GB-os belső tároló csatlakozik majd.

A hivatalos ár 240 dollár körül lesz a megjelenés pillanatában, ehhez pedig a G6 Play jön majd 4000 mAh-s akkumulátorral, míg a G6 Plus a Snapdragon 630 chipet kínálná a vásárlóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    A jack dugoval kapcsolatban altalaban ket gond van, az egyik hogy koltsegesebb vizallora megoldani, masik pedig hogy analog alkatreszeket igenyel. Ezzel szemben elony hogy egyszeru es olcso hozza a mikrofonos fules, tovabba altalaban az ehhez hasznalt drot az fm radio antennaja is (ami egyebkent jellemzoen a masik kvazi analog alkatresz).

    Ha elhagyjak, akkor egyreszt a telefon vekonyabb lehet es olcsobban vizallova teheto, masreszt kisporolhato belole az analog elektronika egy resze, ami igy atkoltozik a bluetooth-os vagy usbc-s fulesbe. Az egesz persze csak akkor erne valamit, ha a hatlapi hangszorot es a beepitett mikrofont is kihagynak, ugyanis jellemzoen ezekkel szokott osztozni az analog jack az elektronikan. Ez utobbi a fo ok, amiert meg mindig van jack aljzat a keszulekeken, mert a fizikai csatlakozon kivul nem sok extra alkatreszt igenyel.

    Egyebkent mar gyarott jack aljzat nelkuli Android-os telefont anno az Asus is es nem lettek vele nepszeruek, de regen ilyen volt a legtobb monokrom kijelzos Ericsson telefon is. (ott a headset csatlakozo tetejen kulon volt egy charger passthrough port is, na most pont ilyen hack-eket gyartanak az uj iphone-okhoz is)

    Szoval magam reszerol varom a beepitett mikrofon es elso/hatso hangszorok nelkul keszulo telefonokat, amiket csak headset-tel lehet hasznalni. Akkor mar legalabb lenne mernoki ertelme elhagyni az analog jack aljzatot. Sot elelmes kiegeszito gyartok kihozhatnanak hozzajuk olyan bluetooth-os vedotokokat, amikben van beepitett mikrofon es hangszoro, hogy headset nelkul, a fejhez tartva is hasznalhatoak legyenek. :-)
  • wraithLord #3
    Az Apple azért dobta a jacket, mert nem ők fejlesztették ki, így nem szedhetnek be pénzt, ha valaki arra gyárt fülest.
    Viszont a Thunderbolt 3-at ők találták ki, így nemhogy minden vezetékes füles után, de minden egyes legyártott kábel után tejelhet az illető cég az Apple-nek. És mivel az iPhone-ok népszerűek, fognak is gyártani hozzá 3rd party cuccokat. (És persze indok arra, hogy miért vegyél Airpods-t, ráadásul az Apple megvette a Beats-t, tehát ő maga is gyárt fül-/fejhallgatókat...)

    A többi gyártó nem tudom, miért hagyja el a jack-et, valószínűleg csak "divatból". (mint most a notch utánzás, mert mindenki az Apple notchát utánozza, nem az Essential-ét). Mindenesetre semmi értelme nincs. Ha nem is használ az ember minden nap jackes fülhallgatót, azért jó, ha van jack aljzat rajta, mert ha otthon hagyja/elhagyja a BT-set, esetleg lemerül, akkor egy jack-eset bárhonnan elő lehet kaparni, annyira hétköznapi dolog.
  • NEXUS6 #2
    Más magyarázatát én sem tudok annak, hogy miért húzzák ki egyes gyártók a dugót. Minden esetre olyan öngól ami egy nagyobb gyártó esetében több millió telót is jelenthet a piacon, mert könnyen találni dugós másikat, ha szempont.

    Szal hajrá, a Levonó még mindíg nem tudta jól bepozícionálni, megfelelő marketinggel felfuttatni a Moto-kat. Ez biztos segít majd. :)
  • barret #1
    Hurrá! Akkor lehet hozzá jó drágán bluetooth-os fülest vásárolni,ami csak ehhez a készülékhez használható! :D