Berta Sándor

Szingapúri egészségügyi adatokhoz fértek hozzá

Az információkat minden bizonnyal bűnözők szerezték meg.

Kiderült, hogy az elkövetők körülbelül 1,5 millió szingapúri ember egészségügyi adataihoz férhettek hozzá. Az információknak köszönhetően így már bárki tudhatja például, hogy milyen gyógyszereket szed Lee Hsien Loong, az ázsiai városállam miniszterelnöke. A Szingapúri Internetbiztonsági Ügynökség (CSA) azt közölte, hogy az eset súlyos és példátlan.

A nyomozók kiderítették, hogy a tettesek lemásolták azokat az adatcsomagokat, amelyek a betegek neveit, nemzeti azonosítószámait, címeit, születési dátumait, valamint a nemükkel és etnikai hovatartozásukkal kapcsolatos információkat tartalmazták. Kizárólag azoknak az adatait tulajdonították el, akik 2015. május 1. és 2018. július 4. között kerestek fel egy helyi klinikát. A csomagok részei voltak felírt gyógyszerekkel kapcsolatos információk is, ez utóbbiakat körülbelül 160 000 páciens esetében lopták el.

A CSA kiemelte, hogy a támadók kifejezetten Lee Hsien Loong miniszterelnök személyes adatait akarták megszerezni, illetve mindent tudni akartak arról, hogy milyen gyógyszereket írtak fel neki. Az ügyben más betegek információi, például diagnózisok nem voltak érintettek. A szakemberek július 4-én fedezték fel, hogy ismeretlen személy vagy személyek szereztek hozzáférést a szingapúri egészségügy IT-rendszeréhez és a rendőrség július 12-én rendelt el nyomozást az ügyben. Az 5,6 milliós lakosú városállam kormánya vizsgálati bizottságot akar létrehozni. A lehetséges elkövetőkről a hatóságok semmilyen információt sem közöltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!