Berta Sándor

Naponta 23 ezer euró értékű terméket semmisít meg az Amazon

A kereskedelmi konszern új ruhákat, mobiltelefonokat és bútorokat semmisít meg titokban.

Belső dokumentumok és bennfentesek nyilatkozataiból kiderült, hogy az online társaság tömegesen tünteti el a feleslegesnek ítélt termékeket. A belső terméklisták, fotók és a dolgozóktól származó értesülések megerősítették, hogy az Amazon logisztikai raktáraiban hatalmas pazarlás folyik, többek között hűtőszekrényeket, mosó- és mosogatógépeket, mobiltelefonokat, táblagépeket, matracokat és bútorokat dobnak ki. Az újságírók birtokába került egyik listán például gyerekeknek szánt tornacipők, fejhallgatók és más árucikkek szerepeltek, s a lista csupán egyetlen napra és egyetlen raktárra vonatkozott. Az érintett termékeket a destroy (megsemmisítendő) jelöléssel látták el.

Az óriáscég egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy naponta 23 000 euró értékben semmisített meg különböző árucikkeket. Több alkalmazott is egybehangzóan bírálta a jelenlegi gyakorlatot, amelynek keretében nem csupán a használhatatlan vagy hibás termékeket tüntetik el, hanem a teljesen működőképes, részben új eszközöket és árucikkeket is.


Az Amazon nem tagadta a gyakorlatot, csak annyit közölt, hogy mindennap a folyamatok javításán dolgozik azért, hogy egyre kevesebb terméket kelljen megsemmisíteni. Amennyiben a különböző árucikkek nem adhatók vagy adományozhatók el, akkor a maradék raktárkészleteket felvásárló cégekkel közösen minden elkövetnek azért, hogy ezeket a termékeket hasznosítsák.

Környezetvédők felelőtlennek nevezték a vállalat eljárását. Kirsten Brodde, a Greenpeace szakértője szeretné, ha az ügynek lennének következményei és úgy fogalmazott, hogy törvényi tilalomra van szükség az újszerű és működő termékek elpocsékolása és megsemmisítése ellen. Érdekesség, hogy a vállalat a partnereinek is felkínálja a meglévő raktárkészletek megsemmisítésének lehetőségét. A belső dokumentumok azt muatták, hogy az ajánlattal több partner élt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #1
    Ezért is érdemelünk kihalást