Berta Sándor

Illegális stream-ajánlatok ellen harcol a filmipar

Nem változott semmi: míg egy évtizede a szoftvereket letöltőket riogatták vírusokkal, addig most a focimeccseket nézőket ijesztgetik hackerekkel.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy új kampányt indítottak a filmipar finanszírozásával, amelynek keretében 15 szövetségi állam ügyészei videoüzenetekben hívják fel a figyelmet az illegális stream-ajánlatok veszélyeire. A megszólaltatott hivatalnokok többek között arról beszélnek, hogy az ilyen oldalak meglátogatása lehetőséget kínál a hackereknek arra, hogy kártevőket helyezzenek el a felhasználók számítógépein.

A kampány kifejezetten a szülőket szólította meg és a felvételeken gyerekek is láthatók, akiket egy-egy stream-portál meglátogatása után észrevétlenül, webkamerákon keresztül figyel meg egy hacker. Az anyagok alatt zenék is hallhatók, amelyek célja, hogy még jobban kihangsúlyozzák a helyzet veszélyességét. Mindegyik államügyész ugyanazt mondja el: napjainkban mindenkinek aggódnia kell a kiberbiztonság miatt és a hackerek állandóan új módszereket keresnek a számítógépekbe való betörésre. Már az egyszerű dolgok is, például egy illegális stream-honlap felkeresése, veszélyeztetheti a számítógépeket.


A mostani akció emlékeztet a vitatott "Piracy. It's a crime." kampányra, amelyet 2004-ben az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) indított el és amelynek során videókat helyeztek el a DVD-ken. A rövid felvételeket nem lehetett átugrani vagy megkerülni, így azokat az emberek kénytelenek voltak végignézni. A mostani akciót a Digital Citizens Alliance (DCA) nevű lobbiszervezet támogatja.

A DCA egy korábbi tanulmányában arra mutatott rá, hogy az illegális streameket és torrentfájlokat kínáló platformokon 28-szor nagyobb a kockázata annak, hogy a látogatók kártevővel találkoznak. Az esetek 45 százalékában a vírus vagy trójai a felhasználók tudta nélkül települ fel a számítógépre. Ez a probléma többek között arra vezethető vissza, hogy az üzemeltetők az átlagosnál kisebb követelményeket támasztanak a hirdetőikkel szemben, mint más oldalak működtetői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #1
    Apjuknak a veres faszat, azt...