Berta Sándor

Oroszországban van a legtöbb botnet-számítógép

A Symantec a fertőzött számítógépekből álló hálózatok elterjedését vizsgálta a kontinensen.

A biztonsági cég felmérése alapján tavaly világszerte 6,7 millióval nőtt a fertőzött és ezáltal a távolból irányítható konfigurációk száma. A botnetek részét képező PC-k 13,59 százaléka található Oroszországban, 10,17 százaléka Olaszországban, míg 8,87 százaléka Németországban. A legnagyobb botnet-sűrűség - európai és globális viszonylatban is - ugyanakkor a Vatikánban van, ahol öt internetezőre jut egy bot.

Az európai botközpont Madridban van, ott regisztrálta a Symantec az összes európai bot 4,64 százalékát. A második helyen Isztambul (4,62 százalék), a harmadikon Moszkva (4,59 százalék), míg a negyediken Utrecht (3,86 százalék) található. Az első tízben van még Róma (3,06 százalék), Milánó (2,85 százalék), Kijev (2,42 százalék), Bukarest (1,95 százalék), Athén (1,92 százalék) és Ankara (1,85 százalék), míg Budapest - 2,20 százalékkal - a 15. helyre került.

Az országokat tekintve a Vatikán után a legnagyobb botsűrűség Macedóniában, Svájcban, Montenegróban, Horvátországban, Szerbiában, Görögországban, Írországban, Bosznia-Hercegovinában és San Marinóban van. Magyarország ezen a listán a 24., 19 felhasználóra jut egy bot.


Candid Wüest, a Norton biztonsági szakértője azt hangsúlyozta, hogy a botfertőzések számának emelkedése a dolgok internete eszközök elterjedésére vezethető vissza. Tavaly világszerte több mint 689 millió ember lett az online bűnözés áldozata. A botok és a botnetek a kibertámadók legkedveltebb eszközei. Az összes internettel összekötött készülék sebezhető a botfertőzésekkel szemben és nem csupán a számítógépeket érinti ez a probléma. 2016-ban azt figyelték meg, hogy a kiberbűnözők a botnetjeik kiépítésére egyre nagyobb mértékben támaszkodtak az okostelefonokra és a dolgok internete eszközökre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #2
    Unortodox matek..2,20 kevesebb, mint 1.92 HA magyar..:D
  • AgentKis #1
    Valami nem stimmel a matekkal, ha
    "Budapest - 2,20 százalékkal - a 15. helyre került."
    "Az első tízben van még"..."Bukarest (1,95 százalék), Athén (1,92 százalék) és Ankara (1,85 százalék)"
    Ezt akkor most hogy kell érteni?