Berta Sándor

Még fizetnének is az emberek a jobb közösségi imázsért

Az nem meglepő, hogy jobb színben szeretik magukat feltüntetni a felhasználók, de az, hogy fizetnének is ezért, már új dolog.

A Lund Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy mi mindent tennének meg az emberek azért, hogy eltávolíttassák az internetről az őket negatív színben feltüntető anyagokat, fotókat és információkat. Hakan Holm és Margaret Samahita a tanulmányukban azt a - már korábbi anyagokban megvilágított - jelenséget is vizsgálták, hogy az internet névtelensége kihat a felhasználók szociális magatartására.

A kutatók egy tesztet folytattak le, amelynek keretében döntési helyzetek voltak és a siker nem csupán az adott egyénektől, hanem mások akcióitól is függött. Minden kísérleti személynek egy másik, anonim felhasználóval kellett együttműködnie. A folyamat során mind a két fél valódi pénzt keresett. Amennyiben sok volt közöttük az interakció, akkor az jó kooperációt jelentett. A kísérletben azt mondták a tesztszemélyeknek, hogy nyilvánosságra hozzák a nevüket és az eredményeiket, de fizethetnek azért, hogy ez ne történjen meg.

Azok, akik az átlagosnál kevésbé kooperáltak az anonim segítőjükkel gyakrabban választották az utóbbi megoldást. Lehetőség volt szelfi készítésére is, de akik kevésbé voltak együttműködők, azok nem akarták, hogy a képük megjelenjen online. Holm kiemelte, hogy az egyáltalán nem volt új dolog, hogy az emberek jobb színben akarták feltüntetni magukat a világhálón, de az igen, hogy sokan ezért még fizettek is volna.

Az az eredmény is meglepte a svéd szakértőket, hogy a kooperáció intenzitása sokkal kisebb volt azoknál, akik a teszt előtt beleegyeztek egy szelfi készítésébe. Holm ezzel kapcsolatban azt mondta: feltételezik, hogy a szelfik átmenetileg egoista gondolkodást váltanak ki, amely a háttérbe szorítja az együttműködési hajlandóságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentol #3
    De ez rasszizmus, nem? Vagy legalábbis negatív diszkrimináció.
  • duke #2
    " Holm ezzel kapcsolatban azt mondta: feltételezik, hogy a szelfik átmenetileg egoista gondolkodást "

    Szerintem nem atmenetileg egoistak, hanem az osszes szelfizo majom narcisztikus, pszihopata elmebeteg szuletesetol fogva.