Berta Sándor

Minden kriptovaluta értéke le fog nullázódni?

Érdekes véleményt fogalmazott meg a piac egyik meghatározó szereplője, aki szerint inkább értékmegőrzőként érdemes rájuk tekinteni.

A virtuális fizetőeszközök az elmúlt hónapokban komoly árfolyam-növekedést könyvelhettek el, ugyanakkor voltak brutális bezuhanások is. Elegendő például arra gondolni, hogy amíg tavaly december 17-én 19 666 dollárt ért egy bitcoin, addig idén szabadesésben van az árfolyam és február 6-án elérte a 6021,9 dolláros mélypontot.

Brad Garlinghouse, a Ripple cég vezérigazgatója úgy vélte, hogy a digitális pénzek többsége végül nem fog érni ennyit sem, hanem lenullázódik majd. Garlinghouse a Goldman Sachs konferenciáján azt nyilatkozta, hogy a legtöbb virtuális fizetőeszköz el fogja veszíteni az értékét, méghozzá azért, mert a többségük a tranzakciók szempontjából nem hasznos. Éppen ezért nincs alapja annak, hogy miért kellene a jövőben is létezniük. Szerinte a hosszútávú felhasználhatóság határozza meg az értéket. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az összes digitális pénz megszűnik. A menedzser szerint például a bitcoin biztosan továbbra is elérhető lesz, de nem fizetőeszközként, hanem - az aranyhoz hasonlóan - értékőrző megoldásként.

A Ripple - amelynek a rövidítése XRP - mögött az ugyanolyan nevű vállalat áll és jelenleg a bitcoin mellett az egyik legnagyobb kriptovalutának számít, kapitalizációja 40,1 milliárd dollár. A virtuális fizetőeszköz értéke tavaly jelentős mértékben nőtt, de az elmúlt hetekben szintén komoly árfolyam-csökkenést szenvedett el. Philipp Sandner, a Frankfurti Pénzügyi Iskola kriptovalutákért felelős professzora szerint a Ripple segítségével akár a SWIFT fizetési rendszerét is ki lehetne váltani, ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy a társaság túlzottan nagy befolyással lehetne az árfolyamra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #10
    hát, azért aki 2010 és 2013 közt gondolt arra hogy aranyba menekül az most eléggé nem látja hogy megörződött az értéke és a nagy zuhanás óta eléggé stagnál - ami ugye nem az értékörzés hanem a veszteség jele...

    Háborúban persze jó mert a martalócok a határon biztos elfogadják majd.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.02.20. 07:10:34
  • paragic #9
    Míg az aszteroidabányászat be nem indul.
  • Macropus Rufus #8
    a kripto valuta nem jo ertkerozo. Soha nem is lesz az.
  • kvp #7
    Minden penz erteket a bevalthatosaga hatarozza meg. Ha nem lehet se mas penzfajtakra, se arura valtani, akkor ertektelen. Az osszes kriptovaluta kezd ilyenne valni. Erteket orizni azert nem lehet bennuk, mert ha nem lehet visszavaltani semmire akkor a benne levo ertek 0.

    Nemezetkozi jovahagyas nelkul egy kriptopenz se fog megmaradni hivatalosan elfogadott erteknek. A swift helyett meg azert nem jok, mert nem lehet ingyen penzt gyartani veluk, ami a legtobb gazdasag szamara egy fontos szempont. Pont a mennyiseg felso limitjenek hianya miatt hasznalunk arany helyett kulonbozo penznemeket, tehat a kriptovalutak pont arra nem jok amire a hagyomanyos penzeket hasznalja jelenleg az emberiseg.
  • Skylake #6
    Értékőrző igen hosszú távra: arany. Technikai okokból is egyre jobban fogy a mennyisége.
  • TOR-rent #5
    "Minden kriptovaluta értéke le fog nullázódni?"

    Hála a jó égnek ! Legalább elmennek végre-valahára DÓGOZNI, ez a sok ingyenélő tözsdespekuláns..
    Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2018.02.19. 08:58:01
  • jézusom #4
    Ja aki nem akarja érteni, az írogatja a clickbait cikkeket. Nyomorult banda. Egy éve 1000 dodó volt a BTC, esik mi?
  • Vanek úr #3
    Aki nem akarja érteni, az nem érti. Aki akarja, annak leesett, hogy egyszerre beszél többféle kriptóról, amik nagy része nem fog érni semmit - ami viszont túléli, az értékmegőrzőként működhet.
    (Mellesleg ezt említette egy itthoni bitcoinos szakértő, aki szervert bérel, és így már sok valódi pénzt keresett a dologgal (vagyis nem kripto-ellenző, magát 'szakértő'-nek kiadó valaki).)
  • HUIrnok #2
    Szerintem a választható rendszerek lesznek azok, ami a jövő egyik hozadéka. Látok benne egy igazi lehetőséget.

    Egyfajta takarékszövetkezet ként, csak online felületen s törvényileg szabályozva annyira, hogy mindenki veszteség nélkül tudja használni. Szerintem teljesen járható út.

    Mint ez is és emez.
  • fonak #1
    Le fog nullázódni az értéke, de azért értékőrzőnek jó lesz... :)