Gyurkity Péter

Visszatérnek az Asha-telefonok

A HMD Global bejegyezte a márkát, ami további telefonok érkezésére utal.

A finn illetőségű HMD meglehetősen jól szerepelt az utóbbi 1 évben, hiszen ezen idő alatt több eltérő Nokia-okostelefont is piacra dobtak, amelyek kifejezetten kedvező fogadtatásra találtak. Hagyományos mobilokat is láthattunk ugyanezen a néven, ám a jelek szerint egy további márka is visszatér a közeljövőben.

Meglehetősen régen mutatkozott be a piacon az Asha-család utolsó tagja, ami az anyacég, majd pedig annak telefonos részlegét megszerző Microsoft nem túl fényes szereplésének köszönhető. A redmondi vállalat ezt a márkát is megszerezte annak idején, próbálkoztak is a különböző olcsó, szerény megoldásokkal, ám a mobilos szegmensből való kivonulás miatt később ezt a vonalat is feladták. Most úgy tűnik, hogy a Nokia névvel viszonylagos sikert elérő HMD jegyezte be Európában a márkát, és bár hivatalos bejelentés egyelőre még nincs, számíthatunk arra, hogy ez a család is visszatér a piacra.

Az nem derült ki, hogy a HMD pontosan milyen úton-módon tette rá a kezét a márkára, de itt valószínűleg valamilyen megállapodást kötöttek a Microsoft illetékeseivel. Eredetileg több eltérő változatban láthattunk itt telefonokat, ezek között voltak fizikai billentyűzettel bemutatkozó példányok is, a népszerűséggel pedig nem akadtak különösebben nagy gondok – Redmondban azonban idővel úgy döntöttek, hogy mivel ez a vonal túlságosan egybeesik az olcsóbb Lumia típusok területével, inkább véget vetnek a sorozatnak. 2016 őszén még kiszivárgott egy hagyományos mobil, ezt azonban szintén törölték a menetrendből, majd pedig megindult a mobilos szegmensből való kivonulás, amit valószínűleg a Windows 10 Mobile kukázása tetőz majd be nemsokára.

Pletykákból persze nincs hiány, itt már korábban felmerült, hogy egy QWERTY-billentyűzettel érkező, a 4G-elérést is támogató mobilon dolgozik a HMD, talán ez lesz majd az egyik új Asha-telefon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #1
    Neee... ezek mekkora hulladékok voltak.