Gyurkity Péter

Megjelent az Android 8.1

A gyengébb készülékek saját verziót kapnak a jobb kényelem érdekében.

A Google hivatalos blogjában kedd délelőtt bukkant fel a bejelentés, miszerint elkészült az Android 8.1-es verziója, és bár a változtatások teljes listáját ekkor még nem tették közzé, a fejlesztői előzetesek révén már tudható volt, nagyjából mire számíthatunk. Mi több, egy külön változat is befutott, hogy a gyengébb készülékekkel rendelkezők se maradjanak kellő figyelem nélkül.

A Neural Networks API a hardveres gyorsítást teszi lehetővé a külön AI-chippel rendelkező telefonokon, hogy némileg tehermentesítsék a processzort. A Pixel Visual Core a cég első saját tervezésű társprocesszorának alkalmazását teszi lehetővé a külső fejlesztők számára, ami a gépi tanulásnál, valamint a képfeldolgozásnál jön majd jól. A böngészést igyekeznek biztonságosabbá tenni az ismert káros URL-ek elkerülésével, miközben javítottak az autofill funkción, az ujjlenyomat-olvasó biztonságán, az alkalmazások másodperceként egyetlen értesítő hangot küldhetnek nekünk, a Pixel 2 és 2 XL esetében pedig a kijelző beállításainál megjelent egy színmenü.

Kifejezetten a belépő szintű készülékekre szánják a Go Edition névre keresztelt kiadást, amelyet már korábban beígértek. Ez a remények szerint jobban fut majd az 512 MB vagy 1 GB memóriával ellátott telefonokon, bár először csak a gyártók kapják meg a szoftvert, vagyis a felhasználók néhány hónapon belül próbálhatják majd azt ki, vagyis akkor igazolhatják majd vissza, hogy a 8 GB-os tárolót felvonultató példányokon valóban kétszer annyi szabad hely marad-e a telepítést követően. A Google emellett 15 százalékos gyorsulást ígér az alkalmazásoknál, ami az operációs rendszer egyedire szabásának lenne köszönhető.

Maga a platform 3 pillérre épül (operációs rendszer, Play Store és Google-appok), itt mindössze néhány app lesz előre telepítve, amelyek mind megkapták saját nevüket: YouTube Go, Maps Go, Gmail Go, a Chrome, valamint az új fájlkezelő, a Files Go – ez utóbbi alig 5 MB-ot foglal és 40 százalékkal gyorsabb lesz a szerényebb megoldásokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #2
    Marketing bullshit...
  • AgentKis #1
    Ha a gyártók nem b@ssznák tele a saját szemetükkel, akkor ez még jónak is tűnhetne... XD