Berta Sándor

A Windows Mobile utódja az Android?

A véleményt a Microsoft egyik egykori munkatársa fogalmazta meg.

Hal Berenson már nyugdíjas, korábban többek között a fejlesztői témákért felelt a Microsoftnál. Blogjában két bejegyzésben elemezte a kialakult helyzetet és a redmondi konszern mobilfejlesztéseit a Windows Phone 7-től napjainkig. A szakember már 2010 októberében elhagyta a társaságot és azóta szabadúszó konzultánsként, illetve az Amazon külső munkatársaként dolgozott, korábbi kollégáinak köszönhetően azonban tökéletesen képben volt a Microsoft dolgaival kapcsolatban.

Berenson első bejegyzésében igazán érdekesnek az tűnik, hogy a vállalat már 2010-ben platformokon átnyúló fejlesztésekben gondolkodott, de végül a Windows Phone 7 fejlesztési munkáival párhuzamosan ezeket az elképzeléseket elvetette. Ehelyett a társaság teljesen saját platformja létrehozására akart összpontosítani - mint utólag kiderült, ez az út tévedésnek bizonyult.

A második bejegyzésében Berenson feltette a kérdést, hogy vajon véletlen volt-e, hogy Joe Belfiore, a Windows-vonalért felelős alelnök először az Edge böngésző Android- és iOS-verzióját jelentette be, majd az Arrow Launchert hivatalos Microsoft Launcherré tette, végül közölte, hogy vége a Windows Mobile platformnak. Számára ebből a sorrendből egyértelművé vált, hogy a Windows Phone utódja az Android.

Az egykori alkalmazott szerint a Microsoftnak saját androidos készülék kellene, amelyet a társaság építhetne egyedül vagy a partnereivel közösen. Azonban egy ilyen termék esetében a Google kizárása, vagyis a Google-szolgáltatások korlátozása, a Play Store elhagyása vagy a Binghez való ragaszkodás akaratlanul is a projekt végét jelenthetné. Az óriáscég számára ráadásul most már az elérhető alkalmazásokkal mindegyik androidos okostelefon egy "Microsoft Phone" készülékké alakítható át. Éppen ezért hiszi, hogy a Microsoft a jövőben nagyon intenzíven fog foglalkozni ezzel a témával és a megfelelő partnerek megtalálásával.

A Windows Phone támogatása már júliusban lezárult. Joe Belfiore, a Windows-vonalért felelős alelnök októberben egy Twitter-bejegyzésben árulta el, hogy a jövőben a felhasználók kisebb javításokat és frissítéseket ugyan várhatnak a cégtől, ám a Windows 10 Mobile többé nincs fókuszban a házon belül, emellett pedig új hardverre sem látnak nagy esélyt. A fő okot az appok hiányában látják, a külső fejlesztőket nehéz meggyőzni, ezért időközben ő maga is Androidra váltott, hiszen ott jóval több szoftver elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • visnait #28
  Kár érte. 930 as Lumiám van 3 éve és csak két hibájáról tudok eddig. A GPS kicsit késve kapcsol be és ha megterhelem, akkor eléggé melegszik. Én egy fotómobilt kerestem anno és arra elég is bőven. Androidom is volt sokáig és még van is. Azzal is csak egy bajom van. Ha az auto updatet bekapcsolva hagyom, akkor minden Wifi bekapcsolásnál frissít vagy 4-20 alkalmazást. Most vagy a WM -esek szarnak az updatekre, vagy az android appok ilyen rosszak, hogy egyfolytában frissíteni kell.
 • ugh #27
  Anyad az a hernyotalpas testebol elo a konzumidiota, te agylepras majom.
  Ha valaki aztan en pont nem vagyok konzumidiota.
  Egy rohadt kibasszott diktafon alkalmazas kellett volna csak, azaz egy hasznalati targy valt nem hasznalhatova.
  Huzzal a fejedte alufolia sisakot azt bujj egy godorbe egy vasajto moge es baszd magad ott.

  Te szoktal adakozni, disztaplo?
  Mert en igen, csak nem hasznalhatatlan hasznalati targyat.

  Idiota faszfej.

  Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.11.20. 15:51:15
 • ugh #26
  Konkretan egy 520 volt az aldozat.
  3 ev 2 honap alatt 2* fagyott le, valami ocska tragya storeos app miatt.
  Kibaszott stabil volt es gyors.
  Kamuzol.
  Az android mint telefon os egy fostomeg a wp-hez kepest, csak
  az ms szarba se vette mar akkor en mit gecizzek vele?

  Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.11.20. 15:43:17
 • Elmin #25
  Igen. Valószínűleg azért nincs velük baj mert a legtöbb embernek még mindig a telefon telefonálásra, sms-re, email-re, internetezésre kell, most már talán (netes) vásárlásra is.
  Amit írtam annak a lényege továbbra sem változott, vannak olyan wp-t istenítők akiknek az ismerőseinél (átlagembereknél) rosszak az androidos telefonok, vagy legalábbis ezt mondják. Ami persze ellentétes a saját tapasztalatommal.
  Viszont sokan elfelejtik, hogy mindegyik telefon egy "mini" számítógép és azt annak megfelelően kell használni. Így a nem megfelelő használatkor szinte biztos, hogy nem fog rendesen működni.
 • Skylake #24
  Nyehehehehe! Mindig jót nevetek az ilyen agyzsírtolulásos és halántékiverőér-kidagadós szájkaratékon, amelynek tárgya alapvetően egy szimplán olcsó, minden proli által megvehető fogyasztási cikkek csoportja, pontosabban ezek egymástól architekturálisan eltérő két vagy három eltérő csoportja. A sok istenbarma úgy védi körömszakadtáig az igazát, mintha legalábbis fizetnének érte Mountain View-ben, Redmond-ban, vagy Cupertino-ban.

  Nagyok vagytok gyerekek, ne hagyjátok abba! Popcornt bekészítettem, osszátok egymást, mint a szekták és kisegyházak képviselői! Húzzátok le a szemellenzőt s*ggig, aztán csapjatok oda egymásnak! Ne kíméljétek egymást! Önbecsülés megszerzése primkó módon, mások leoltásával, fullba kretén üzemmódban! Vááá!

  Azt írja itt az egyik konzumidióta ipari barom, hogy kettéttörte, mert nem volt rá app! Úristen! Milyen tökös gyerek, b*zmeg, nem?! Jegyzem meg, közeledik karácsony, lehet, hogy érdemesebb lett volna a készüléket valamilyen jótékonysági szervezetnek odaadni, a kuka helyett, már ha ez a borzasztóan tökös, halált megvető konzumidiotizmust hirdető sztorika igaz.
 • Tripticon #23
  Szóval, mert csóró volt a környezet és az alsó kategóriás szintről vásároltak telefont, amely minden op.rendszernél nagyobb eséllyel mutat agyvérzést okozó problémákat megállapitást nyert, hogy szar a wp :) Nos ez igazán magyar mentalitás. Csak azért furcsa, mert vannak cégek, ahol a mai napig van WP (jó nem magyar insta-based samsung-fan cégek) és furcsamód pár évvel ezelőtt 820 - 830 - 850 - 920 - 930-as szériák voltak a használatosak, a zászlóshajók befutása óta meg 950 és 950 XL. Ezeknél de jó, semmi olyan hiba nincs, amikről te irsz. Viszont az 500-as és a 600-as szériát nem ismerem, az én használatomhoz azok gyengék voltak, igy kimaradtak.
 • Tripticon #22
  Érdekes, hogy az androidosok zöme kimerül a snapchatban, instaban, messengerben, spotify-ban meg a fényképezőben. Ja igen és a Pokemonban. Igy nem csodálom, hogy sokaknak nincs gondjuk az androidos telóval :)
 • Tripticon #21
  Ezek szerint visszavágysz a Lipótra? :) Az, hogy a mekis kuponokért tárolok androidost szerinted egyenlő azzal, hogy használom is, mint a sok hülye pesti? :) No igen, itt kezdődök az emberi együgyüség. De szemléltetésnek ugyanakkor tökéletes: szarért tartok szart. Leforditom androidosra a lényeget.

  Nos igen ... app hegyek. Ezekre mondom, hogy olcsó játék hülye gyerekekre. És ezért mondom azt, hogy a sufnitunningereknek aranybánya, mert a fejlesztéshez nem kell ész, csak nézzen ki jól, aztán mellékes, hogy szar. 1 M emberből úgyis lesz fix 100 ezres bázisa, aki továbbviszi a rosszabb minőségű appokat. Nekem az első és legérdekesebb különbség a két rendszerre, hogy miért is kell az androidot agyontekerni rendszerbeállitó szoftverekkel, virusirtókkal? Mert kb, mint az ementáli. A sok sufnitunning appokon keresztül ki tudja mit kap be az ember, aztán sir a szája, ha a szerelő bejelenti: nincs gari az abból fakadó hibákra. Sok esetben a több ezer app közül az igazán érdemes verzió az, ha fogsz 100-at és abból tudnál csinálni 1-et. A WP-n nincsenek eleresztve appokkal, de mégis, hatékonyabb, nekem.
 • SanMaster #20
  Nekem volt egy Nokia Lumia 520-as céges telefonom. A legszarabb, legócskább, megbízhatatlan, lefagyós szír-szar amit életemben használtam. Csak és kizárólag azért volt nálam, mert kötelező volt. Semmilyen app nem működött rajta rendesen, se a Waze, se a Spotify, még az Office appok sem, stb. Lefagyott, nem működött. Aztán hál istennek lecserélték egy Huawei P9-re. Az egész céget leszedik a Windows fosról. A kedvenc ficsöröm az volt, hogy hívtak, nem vettem fel, és utána nem mutatta, sem azon a hülye csempén, se értesítés. Csak a hívás részletezőben jelent meg. Ha már egy hanghívás kezelése se megy, akkor miről beszélünk...
 • Elmin #19
  "Most újra visszaalltam wp-re. Leszarom a sok appot. A telefonom legyen biztonságos és megbízható. Az android egyik kritéteriumot sem teljesíti."
  Programozó vagy, hogy szerinted nem biztonságos, vagy nem megbízható?
  Vagy miből gondold? Vagy ez csak egy előítélet, és nem mered bevallani?