Berta Sándor

Komoly figyelmeztetést kaptak a virtuális pénzekkel spekulálók

A bitcoin és a többi fizetőeszköz komoly veszteségeket okozhat, akár a teljes összeget elbukhatják az ilyeneket vásárlók.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyelet (ESMA) figyelmeztetést adott ki, miszerint rendkívül kockázatos az új internetes pénzek vásárlása, mert a befektetőket az a veszély fenyegeti, hogy akár a teljes összeget elveszíthetik. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen virtuális fizetőeszközök tőzsdei megjelenése - az úgynevezett Initial Coin Offering (ICO) - is kockázatos, mert az egész folyamat nincs szabályozva, ráadásul átláthatatlan és technológiai szempontból sincsen tesztelve. (Ezeket szeptember elején Kína betiltotta).

A digitális érmék eladásával a cégalapítók néhány óra alatt több millió eurót gyűjthetnek össze, ugyanakkor ezekben az esetekben a befektetők - például egy vállalat tőzsdei megjelenésével ellentétben - nem kapnak sem részvényeket, sem egyéb biztosítékokat. Egyedül az árfolyamnyereségre számíthatnak, az pedig nagyon kockázatos. Egyrészt a virtuális pénzek mögött egyetlen központi bank sem áll, másrészt azokat a felhasználók bonyolult formulák számításainak segítségével gyakorlatilag a semmiből teremtik meg.

Az Európai Bankfelügyelet 2014-ben kockázatosnak nevezte a bitcoint és azt tanácsolta a pénzintézeteknek, hogy ne kereskedjenek a virtuális fizetőeszközökkel. Az Európai Unió Bírósága 2015 októberében pénznek ismerte el a bitcoint. Carl-Ludwig Thiele, a Német Szövetségi Bank elnökségi tagja szerint minden polgár, aki a megtakarításait bitcoinba fekteti be, számoljon az extrém árfolyam-ingadozásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #10
    Kár hogy a svéd figyelmeztetést nem olvashatjuk pedig ott még komolyabb tudathasadást okozhatott a téma a technofiliások körében .

    Igazi "hunter killer" gyilkosa ez a technofileknek , olyan mint a melegek körében volt az AIDS. Enyhébb lefolyású esetben "csak" hülyét csinálnak magukból, komolyabb esetben halálos.


    TooCool #9,

    [autism intensifies]
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.11.16. 10:10:05
  • TooCool #9
    Ebben a percben:
    220.004.488.367$, hogy értsd 57.861.180.440.521HUF a piaci kapitalizációja a kripto piacnak....
    a Magyar GDP:
    125.853.900.000$
    Szóval a mi mércénkkel valóban vicc kategória.... ülj le egyes...
    Utoljára szerkesztette: TooCool, 2017.11.16. 09:14:09
  • fonak #8
    Nagyjából a tulipánhagymához lehetne hasonlítani a kriptovalutákra való spekulálást.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.11.16. 08:20:54
  • Tetsuo #7
    Sokan pont azt szeretik benne, hogy egyáltalán nem stabil. A - szerintük - olykor kiszámítható árfolyammozgást akarják meglovagolni.
    Engem az tántorított el a kriptovalutáktól, hogy nagyon tróger cégek kereskednek vele. Undorító "support" és semmi komoly garancia nincs arra, hogy ha benn van tizenmillió forint értékű kriptopengő, azt szépen átváltják nekem igazi pénzre akkor, amikor én akarom...
    Nagyobb értéknél meg vicc kategória lehet a tőzsdéhez vagy az ingatlanpiachoz képest.
    Eleve megrángatná a váltó árfolyamot, ha egyáltalán végrehajtódna bármiféle tranzakció (részemre) - amit kétlek.
  • Cat #6
    A pénz alapvetően egy közvetítőeszköz, arra találták ki, hogy ha valaki tejet árul, a másik meg cipőt készít, akkor legyen egy olyan, mindenki által elfogadott dolog, ami által elfelejthetik a cserekereskedelmet. Mindenféle pénz van, de a kriptovaluták mögött nem áll semmilyen termelés, semmilyen gazdaság, így az egész egy lufinak tekinthető.
  • Elmin #5
    "Na még az kéne, pont az a jó bennük, hogy senki nem tudja manipulálni a mennyiségüket."
    Ez pont nem igaz, mert bárki tudja módosítani a mennyiségét, legfeljebb egy embernek nem éri meg most már.

    Gondolj bele, ha nincs központi egység, bank akkor kihez mész, ha eltűnik a pénzed?
    Nincs központi garancia, hogy visszakapod azt a pénzt, és "bármikor" elveszhet, elvehetik.
    Utoljára szerkesztette: Elmin, 2017.11.15. 22:35:01
  • Sequoyah #4
    Fejtsd ki kerlek a nezeteidet arrol, hogy miert olyan rossz a stabil arfolyam, es miert orulnel annak, ha a kontrollalatlan fizetoeszkozok miatt arfolyambuborekok novekedese es kipukkanasa sorozatakent valsagrol valsagra elnenk?
  • paragic #3
    "Egyrészt a virtuális pénzek mögött egyetlen központi bank sem áll"

    Na még az kéne, pont az a jó bennük, hogy senki nem tudja manipulálni a mennyiségüket.
  • Sequoyah #2
    A kockazatkezeles nem ugy mukodik, hogy ket kategorara osztjak az eszkozoket, es az egyik tokures, a masikban pedig ott az osszes, es ezek egyenranguak mert minden kockazatos. Ennek igy valjuk be nem sok ertelme lenne.
    A kockazatkezeles ugy mukodik, hogy vannak alacsony kockazatu, es magas kockazatu kategoriak, es az eszkozok ezen spektrum teljes szelessegen helyezkednek el.
    A fenti egy -egyebkent teljesen jogos es hasznos- figyelemfelhivas, hogy a virtualis penzek erosen a magas kockazatu eszkozok kategoiajaban helyezkednek el, szoval csak megfontolva erdemes belefektetni. Ez a figyelmeztetes nagy segitseg lehet az egyszeri, amator befektetoknek, akik esetleg megreszegultek a Bitcoin sikeretol, es elvakultan nem igazan neznek utana a kockazatoknak. De ha eleg eroteljes a figyelmeztetes, akkor sok ilyen szemelyt le lehet beszelni errol, es megelozni a csaladi vagyon elveszteset.
  • AgentKis #1
    A bankok eddig is csak rosszat mondtak róla, ebből a szempontból semmi sem változott. Kínában meg elég sok dolog tilos, de azért bőszen csinálják... XD
    Amúgy meg NINCS kockázat nélküli befektetés...
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.11.15. 14:33:23