MTI

Tízmillióan követték a vélhetően oroszok által fizetett Facebook-posztokat

A Facebook becslései szerint az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampány idején és után mintegy tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett reklámanyagokat.

Közleményében a médiaóriás figyelmeztetett: lehet, hogy egyelőre nem sikerült azonosítani a választásokat befolyásolni szándékozó valamennyi "rosszindulatú" anyagot. Először fordul elő, hogy a közösségi portál számszerűsítve hozza nyilvánosságra a platformján közölt, a gyanú szerint oroszokhoz köthető reklámanyagok mennyiségét. A múlt hónapban a cég azt közölte: 470 "nem autentikus", tehát nem valódi fiókot azonosított, ezeket feltételezhetően oroszok létesítették. A 470 fiók mintegy 100 ezer dollár értékben vásárolt hirdetési helyet a platformon.

A Facebook vezetői részletesen adatolva átadták a washingtoni kongresszusnak a valószínűsíthetően oroszok által közzétett mintegy 3000 reklámanyag teljes adatbázisát. Ezek között nem csupán olyanok szerepelnek, amelyek az amerikai választási folyamat idején kerültek a Facebookra, körülbelül 50 százalékukat már a választások után posztolták. "Reméljük, hogy együttműködésünk a kongresszussal, az iparági partnerekkel és a szakértőkkel segít majd távol tartani platformunktól a rosszindulatú szereplőket" - olvasható a Facebook közleményében.

Richard Blumenthal connecticuti demokrata párti politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja a The Wall Street Journal című lapnak úgy nyilatkozott: "az amerikaiaknak van okuk aggódni amiatt, hogy egy ellenséges külföldi hatalom arcátlanul visszaél a közvéleményhez eljuttatandó információkkal".

A Reuters brit hírügynökség exkluzív információkat közölt arról, hogy a Hewlett-Packard (HP) informatikai óriás lehetővé tette orosz informatikai szakembereknek a betekintést a washingtoni védelmi minisztériumban használt HP-számítógépek kibervédelmi szoftverrendszerének belső működésébe. A hírügynökség - meg nem nevezett - amerikai volt hírszerzőkre, a HP volt munkatársaira és számítógép-biztonsággal foglalkozó szakemberekre hivatkozva közölte információit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #9
    Nyilván, a Facebook egy hipokrita g*ci vállalat, mindig is az volt, és az is marad. A valószínűsíthető CIA kötődésétől ("nem zörög a haraszt...") kezdve egészen idáig. Nem lennék meglepve azon sem, ha már volna, vagy ha a közeljövőben lenne szupertitkos, kormányzatok számára célzott programja. Extra szolgáltatások, extra előfizetési díjért államok és állami szervek, ezen belül titkosszolgálatok részére! Facebook Findface edition & more! Majdnem minden információ, amit admin szinten ott látni lehet, egy kattintásra az előfizető Bergengócia vagy Burkusföld rendőrségének és titkosszolgálatának elérésében! Kíváncsiak az ottaniak arra, hogy kik voltak kint a legutóbbi tömegtüntetésen? Semmi gond, kérem tisztelettel: geolokációs adatok alapján a résztvevők pontosan, mozgásuk és online aktivitásuk a Facebook-on! Az összes általuk létrehozott privát csoport elérése is, azon belül az összes tartalom, amit töröltek is, több hónapra visszamenőleg, snapshotok a profilokról, korábbról - a lehetőség korlátlan, technikailag pedig ezek pedig régen megoldottak! Az ilyen típusú pénzcsinálásra beállás is a FB részéről!
  • Tetsuo #8

    Zsebrevágta a százezer dollárt a Facebook, most meg ajvékolnak, hogy a ruszkik milyen rosszindulatúak


    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.10.03. 22:54:03
  • Tetsuo #7
    Most nem érek rá, mert éppen Rolex-katalógust böngészek, persze egy Konstantin Chaykinról álmodozom. ;-)
  • gforce9 #6
    "A Facebook becslései szerint az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampány idején és után mintegy tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett reklámanyagokat. "

    Most jól értem? Az FB tízmillió felhasználójára azt modja, hogy:

    1. Akkora zombi hogy bármilyen hírforrást kritika nélkül bevesz.
    2. Eleve oroszimádó.

    Jó kis user értékelés :)

    Másrészről pedig az álhírterjesztés kezit csókolom kb egyidős az internettel. Ezek most jöttek rá? Ja és nem tettek ellene semmit? :)

    Nesze semmi fogd meg jól FB álláspont szokásosan :)
  • Cefet #5
    Épp az usákok azok, akiknek az egész világ az ellenségük.
    Amúgy meg ti vagytok a fizetett kommentelők...
  • ReszegKoldus #4
    Mivel az usa a történelem során még soha nem befolyásolta/nem szólt bele más ország belügyeibe, így teljesen jogos a felháborodásuk.
  • petrov144 #3
    Már több mint 2 órája kinn a cikk, és sehol egy ruszkikat védő, amerikát ócsároló - jobb esetben - fizetett komment.
  • Skylake #2
    Bocsánat, rosszat linkeltem:

    https://youtu.be/5gnpCqsXE8g

    Yuri Bezmenov: Psychological Warfare Subversion & Control of Western Society (Complete), 1 óra. A vége kissé kusza a nézőpontomból, de ez információtartalmán nem változtat. Még abban az esetben sem, ha esetleg kifejezetten műveleti célból hozta nyilvánosságra.
  • Skylake #1
    Személy szerint én nagyon rühelem a ruszkikat, és körülbelül ugyanennyire az amerikaiakat is, azt kell mondanom, hogy a szaktudás adott volt erre régóta, és hülyék lennének nem élni vele az oroszok. Az állam tejhatalmú ura a KGB-hez tartozott. Ott pedig régóta ismerték például ezt:

    https://www.youtube.com/watch?v=y3qkf3bajd4

    azaz a hogyan alkalmazd Sun Tzu: A háború művészete című könyvben megfogalmazottakat titkosszolgálati és hírszerzési technológiákkal, hosszú távon ellenséges országok átállítására, vagy neutralizálására.

    A mai online technológiák, meg a sok baromarcú, aki e technológiák által lehetővé tett szolgáltatásokat habzsolja, tökéletes ágens e célok elérésére. A töketlen kormányzatok úgyszintén, amelyek az infrastruktúrájukon hagyják az ilyen célú tartalmak elérését. Még egyszer: fentieket olyan nézőpontból mondom, mintha az FSZB HQ-n ülnék.

    Tekintettel arra, hogy ruszki nézőpontból a korábbi hódítás területét nem tudták fenntartani 1989 után, és hogy ma közel sem olyan tökös világhatalom a P betűs cár atyuska világa, mint ami mondjuk fiatal korában volt, evidens, hogy olyan eszközökhöz nyúlnak, ami már a SZU regnálásának ideje alatt jól beváltak, a reguláris háborúhoz képest minimális költségűek, illetve ezek alkalmazására igénybe vehetik az ellenségeik kommunikációs infrastruktúráját, és azok jellegzetességeit. Tiszta sor, nem? Te sem tennél máshogy az ő nézőpontjukból, nem igaz. És külön extra, ha vannak olyan közép-európai országok, ahol ezt a sz*rt, a történelmi tényezők okán könnyen be is veszi az ottlakó gyökerek lényeges része. Tehát nem kell annyi időt várni az átállításhoz!