Gyurkity Péter

Kevesebb iPhone-t szállít le az Apple

Az előrendelések azonban jól alakulnak, így mégsem lesz nagyobb gond. Minden eladott példányon 300 dollárt kereshet a cég.

Az Apple (az előzetes beharangozóknak megfelelően) szeptember 12-én rántotta le a leplet új készülékeiről, amely egyben egy kellemetlen meglepetéssel is szolgált az elemzőknek és a felhasználóknak. A tizedik évfordulóra készült új változat kései megjelenése miatt módosítani kellett az előrejelzéseket, attól azonban nem feltétlenül kell tartani, hogy a „hagyományos” páros nem tudja majd kitölteni az így keletkező kisebb űrt.

A KGI elemzője, Ming-Chi Kuo – aki egyébként már februárban közölte az iPhone X fontosabb részleteit, jelentése pedig később be is igazolódott – most az előzetes várakozást volt kénytelen módosítani, mégpedig a harmadik okostelefon kései megjelenése miatt. Ők korábban arra számítottak, hogy az Apple a harmadik negyedévben 2-4 millió példányt tud majd leszállítani ebből a változatból, a teljes évre vetítve pedig 45-50 millió darabot tolhatnak ki a piacra, a november 3-i megjelenés azonban azt jelenti, hogy a harmadik negyedről mindenképpen lecsúszik a cég. Mégis, az év végéig elérhetik a 40 milliós példányszámot, bár a kereslet és a kínálat csak valamikor 2018 első felében kerülhet egyensúlyba.

Többen attól tartanak, hogy ezt az iPhone 8 és iPhone 8 Plus párosa nem tudja majd ellensúlyozni, a felhasználók jó része ugyanis inkább megvárja majd az 1000 dolláros telefont. Ettől a jelek szerint nem kell tartani, az amerikai előrendelési adatok ugyanis azt mutatják, hogy ez a két változat is jelentős érdeklődésre számíthat, ami különösen az iPhone 8 Plus esetében mutatkozik meg a számokban. Ezen cégek a hónap végén kezdik meg a kiszállítást, ennek hozzávetőleges időpontja alapján úgy vélik, hogy a 256 GB-os változat számít slágernek, de mindez persze csak előzetes becslés, a konkrét számokat csak később ismerhetjük meg.

Az iPhone X gyártási költségeit illetően is megjelent egy összefoglaló, amelyben arra mutatnak rá, hogy a készülék előállítása darabonként nagyjából 413 dollárba fáj a cégnek.A legdrágább komponens persze a Samsung által szállított 5,8 hüvelykes OLED-panel, amely 80 dollárt kóstál, de egyes források ezt inkább 100-120 dollár közé teszik. Az új A11 Bionic chip darabja 26 dollárba kerülhet, míg a Qualcomm modemje ezt további 18 dollárral fejeli meg. A Toshiba-féle 256 GB-os NAND-memória 45 dollárba, a 3 GB RAM pedig 24 dollárba kerülhet, legalábbis az ágazati szakértők szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Hogyhogy!?
  • M2 #1
    Számomra ezek is csak tepsik, egy kézzel elérhetetlen sarkokkal.