MTI

Már nem adnak tanácsokat az IT-cégvezetők Trumpnak

Donald Trump amerikai elnök feloszlatott két tanácsadói testületet is, ahonnan egymás után távoztak a gazdasági vezetők, helytelenítve az elnöknek a Charlottesville-i erőszakra adott ellentmondásos nyilatkozatait.

Az elnök az Amerikai Ipari Tanács és a Stratégiai és Politikai Fórum tanácsadó testületek feloszlatását jelentette be. Twitter-bejegyzésében azzal indokolta döntését, hogy inkább beszünteti a testületek munkáját, sem mint a gazdasági szakemberek "nagy nyomásgyakorlásnak" legyenek kitéve.

A The New York Times című lap értesülései szerint az elnöki döntés azt követően született meg, hogy a Blackstone-csoport vezérigazgatója, Stephen Schwarzman - aki egyébként Trump személyes barátja - telekonferenciát szervezett a Stratégiai és Politikai Fórum elnöki tanácsadó testület tagjai számára. A téma az volt: hogyan reagáljanak az elnöknek a Charlottesville-i események után tett nyilatkozataira. A megbeszélésről kiszivárgott információk szerint a mintegy egytucatnyi gazdasági vezetővel folytatott egyeztetések után az a döntés született, hogy a tagok testületileg kivonulnak a tanácsadó szervezetből. Ebben a tanácsadói bizottságban a többi között az IBM, a Clevelandi Klina, vagy egy bostoni pénzügyi cég vezetői vettek részt.

Mielőtt azonban Donald Trump nyilvánosságra hozta döntését, a másik elnöki tanácsadó testületből, az Ipari Tanácsból is újabb két tag jelentette be kilépését. Valamennyi kilépő az elnöknek a Charlottesville-i erőszakra adott ellentmondásos válaszaira hivatkozott távozása okaként. Kedden lemondott tagságáról az Intel elnök-vezérigazgatója, Elon Musk, a Tesla vezetője pedig még a párizsi klímaegyezmény felmondása miatt hagyta ott a testületet. Stratégiai és Politikai Fórum a telekonferencia után kiadott közleményében leszögezte: "Miként azt tagjaink elmúlt napokban egyénileg is kinyilvánították, türelmetlenségnek, rasszizmusnak és erőszaknak abszolút nincs helye ebben az országban, ezek az amerikai alapértékek meggyalázását jelentik".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #6
  Steve Bannon az Izrael-barát breitbart.com (amit a zsidó Andrew Breitbart alapított) éléről került Trump mellé (mint kampánytanácsadó majd "stratégiai tanácsadó"), akinek (Trumpnak) ugye a veje zsidó, a lánya is (betért), de persze ez nem zavarja az ellenfeleit abban, hogy nácizzák. Bannon egyébként lúzereknek nevezte a neonácikat a leváltása előtt nyilvánosságra hozott beszélgetésében, erről ennyit.
  Egyébként az egész Charlottesville-i balhé gyanús, hogy megrendezett, eltervezett volt, a város polgármestere korábban a Trump elleni ellenállás fővárosának nyilvánította a városát (egyébként egy Berkeley-n (az USA messze legszélsőbalosabb egyeteme az első vonalbeliek közül, ahol nemrég az "antifa" huligánok Trump-támogatókra támadtak) politológiát végzett new jersey-i zsidó...) a viriginiai kormányzó, szintén demokrata pedig az állami rendőrségnek adott nyilvánvalóan olyan utasításokat, hogy úgy intézzék a dolgokat, hogy legyen balhé, amit aztán ráfoghatnak Trumpra. A gázoló fickó autóját is már a gázolás előtt megtámadták a "békés" tüntetők, feltehetően ettől borult el az agya, persze ez nem mentség. Ehhez képest a mainstream média narratívájában az ártatlan békés ellentüntetők vs. gaz náczikok szöveg ment. A rendőrség egymásra eresztette a Lee-szobor eltávolítása ellen tüntető jobboldaliakat (akik között voltak neonácik is, persze felvetődik, hogy Szabó Albihoz és Bácsfi Diánához hasonló provokátor volt ezek egy része... ismerős az itthoni politikatörténetből ez a náciveszéllyel rettegetősdi.. az amerikaiak persze bekajálják) és az ellentüntetőket, akik békés szándékukat bizonyítandó baseball ütőkkel, húggyal töltött palackokkal stb. érkeztek szokás szerint. Erőszakos "antifa" huligán volt a jelentős részük, az elgázolt és meghalt nő is egyébként.
  A jobber tüntetés főszervezője egyébként egy olyan ember volt aki 1 éve még Obama rajongója volt... valszeg provokátor szintén.
  Trump pedig annyit mondott hogy elítéli mindkét oldalon az erőszakot, ezért tört ki a műbalhé, elhatárolósdi, lemondósdi (mindez szintén igencsak ismerős a honi politikából, pl. legutóbb a plecsnivisszaküldős hisztije a "liberális értelmiségieknek" Bayer kitüntetése után). Aztán külön elítélte a neonácikat meg minden, de ez már nem volt elég...
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.08.24. 19:10:57
 • bobijub #4
  a hozzászólásod stílusa ovis(*) értelmi színvonalú olvasóközönséghez van megkonstruálva. karcsika kirúgja ágica bokáját, amitől az úgy pofára esik, hogy betörik az orrcsontja és vérzik a homloka. amikor az ovónéni számon kéri, akkor az a válasz, hogy mi a fenét van úgy kiakadva maga hülye picsa, hát az ádámkának is szabad volt leszakítania a vécélehúzót ?!?!?!?!?!

  tényleg úgy van, hogy ha valaki elkövet egy bűnt, akkor el lehet intézni annyival, hogy mások meg más bűnt követtek el?

  elég szomorúan nézne ki az az ország, ahol az igazságérzetnek ez a fajtája keményen eluralkodna. megjelenik a hír, hogy géza agyonverte gizit, az anyósát. józsi meghallja a rádióban, felkurjant, na ha neki szabad volt, akkor már fogom is a fejszét, van itt a közelben anyós, sógornő, szomszédasszony, lesz nekem is elég dolgom.

  aki egy bűn elkövetésénél egy másik bűn másik elkövetésére hivatkozik, az tulajdonképpen mindkettőt jogosnak tartja, még ha nem is úgy fogalmaz.

  (*) nem kicsinyítés, a gyerekek is tudnak egymáshoz igazán undorítóan szemét módon gonoszak lenni
 • Sequoyah #3
  Sajnos nem. Trump kifejezetten naci-rasszista csoportokkal all kapcsolatban, elukon Steve Bannonnal. Ok nem a tulzott pozitiv diszkriminacio ellen kuzdenek, hanem valos, a kisebbsegeket ujra elnyomo valos diszkriminaciot es rasszizmust kepviselik.
 • nlght #2
  "a Clevelandi Klina, vagy egy bostoni pénzügyi cég vezetői vettek részt."

  Vagy kapcsolat? Jó cikk, azt se tudjuk, hogy kik vettek részt rajta, kár volt ideokádni.
  Imho centristának tartom magam, de azt én is látom hogy az USA-ban a baloldali média többszörös túlerőben van a jobboldalihoz képest. Trump napjai meg vannak számlálva, max 1 félévet adok neki mielőtt leváltják, sajnálni nem fogom.
 • mrzed001 #1
  Tudjuk, Black lives matter (fekete életek számítanak), de a fehér nem. Trumph helyesen ez ellen próbált lépni, de a szélsőbalos fekete-cion gazdasági-média tengely olyan erős, hogy semmi esélye sincs.
  Lassan már csak annyi jogot kérek, amennyi a feketéket megilleti: nem rúghatják ki (mert kisebbségi), ha megtámadják gyűlöletbűntény (hate crime), nem ellenőrizhetik (mert az rasszizmus)
  És a fehérek elleni támadások még mindig nem Hate Crime ! Igen, idehaza sem !
  Amikor botjával amire "Öld a magyart" felíratott vésett kisebbségi támadt magyarra minden ok nélkül, az se volt az.