Gyurkity Péter

Az 5G minden területet digitalizálni fog

Még hátra van az egységesítés és a specifikációk véglegesítése, de már 2019-ben megjelenhet az LTE-hálózatra támaszkodva, amit később követne a független változat.

Az ötödik generációs mobil kommunikációs platform megjelenését többnyire az évtized végére vetítik előre, dacára annak, hogy több jól ismert név is gőzerővel dolgozik a házon belüli megoldások tesztelésén, illetve a szabványok kialakításán. A technológia már két éven belül megjelenhet, először azonban csak mintegy kiegészítésként. A DigiTimes a Qualcomm mérnöki feladatokért felelős alelnökének kijelentéseire hivatkozva számolt be arról, hogy már 2019 folyamán - vagyis alig két év múlva - megjelenhetnek az első kereskedelmi hálózatok, amelyek kezdetben még a negyedik generációs hálózatra támaszkodva, arra mintegy ráakaszkodva biztosítanának gyorsabb eléréseket.

A nem-független 5G szabványát ennek megfelelően még ebben az évben véglegesítenék, ezt követné a második körben – legalábbis a 3GPP tervei szerint – az úgynevezett „5G Core Network” szabvány, amely már a teljes mértékben független kiépítést és üzemelést tenné lehetővé a szolgáltatók számára. A Qualcomm és partnerei némileg felgyorsították az első lépcsőt, ezért válhatnak elérhetővé az első hálózatok már 2019-ben.

A cég arra számít, hogy számos szolgáltató élénken érdeklődik majd a 4G-re épülő platform iránt, ezért a most zajló nagyobb tesztek után nem lesz gond a piacon való megjelenéssel és a terjeszkedés ütemével. Ehhez azonban szükséges lesz a megfelelő interoperabilitás visszaigazolása és annak folyamatos biztosítása, hiszen a különböző infrastruktúrák közötti együttműködés nélkül az 5G korai alkalmazása teljesen reménytelen lenne. A Qualcomm megoldása megfelel a 3GGP előírásainak, így a tesztek minden különösebb fennakadás nélkül kerülnek sorra. A kínai és európai szolgáltatók elsősorban a 6 GHz alatti tartomány iránt érdeklődnek, míg japán, dél-koreai és amerikai társaik már többnyire a 30 és 300 GHz közötti sávokban (mmWave) gondolkodnak.


Dr. Michael Lemke, a Huawei műszaki szakértője kiemelte, hogy a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) által javasolt definíciókat csak novemberben fogják véglegesen elfogadni. "Már most jól kivehetők a különbségek az 5G és a 4G között. Nem az a lényeg, hogy az 5G egy gyorsabb kommunikációs technológia, hanem a célja sokkal inkább az, hogy egységes vezeték nélküli, illetve mobil technológiává váljon minden elképzelhető alkalmazási területen. A mobilinternetezésnél - különösen a 360 fokos videók, a kiterjesztett és virtuális valóság alkalmazások és a 4K felbontású tartalmak tömeges fogyasztása miatt - egyre nagyobb igény van az 5G-re. A hálózatba kötött vezetés, a dolgok internete, az ipari és a gyártóberendezések vezeték nélküli összekötése szinte meg sem valósítható nélküle."

"Az 5G komoly előrelépést jelenthet a megbízhatóság, az adatforgalom sűrűsége és az energiafogyasztás tekintetében, ráadásul sokkal szélesebb frekvenciasávokat fed le. Ez utóbbinak köszönhetően ideális körülmények között 10 Gbps-os letöltési sebesség is elérhető és létrehozhatók az alkalmazásspecifikus hálózatok, amelyek egységes technológián alapulnak. Ez az elv lehetővé teszi az olyan hálózatok létrehozását és üzemeltetését, amelyeket különleges, az adott helyzetekre vonatkozó felhasználási profilok jellemeznek. A mai okostelefon- és táblagép-használók az 5G-nek köszönhetően egy teljesen új minőségű médiafogyasztást élhetnek majd át, kiterjesztett és virtuális valóság alkalmazások fogják kibővíteni a felhasználói élményeket, de ez csak egy részszempont. Miután a digitalizálás minden területet érinteni fog, így kiindulhatunk abból, hogy az 5G a mindennapi életben forradalomként is felfogható lesz" - jelentette ki Dr. Michael Lemke.


Az 5G nemzetközi viszonylatban regionálisan specifikus szempontokat követ. Dél-Korea például a világ egyik legdinamikusabb mobilpiaca, a mobilszolgáltatások elfogadottsága már a 4G idején is a legerősebb volt. Az Amerikai Egyesült Államok egy másik olyan piac, ahol specifikus feltételek vannak és ahol a korai 5G-bejelentések termékeny talajra leltek. Amennyiben viszont közelebbről is szemügyre vesszük a dolgokat, akkor meg kell állapítanunk, hogy mindkét vezető piac csak az 5G részszempontjaira összpontosít. Dél-Korea a 2018-as téli olimpiával kapcsolatban a mobil szélessávú internethozzáférésekre és a minőségi videoszolgáltatásokra koncentrál, míg az USA-ban a helyi vezeték nélküli internetelérésekkel kötik össze az 5G-kapcsolatokat.

Magyarország sem akar kimaradni a fejlődésből, nálunk egy hónapja alakult meg az 5G koalíció, amely Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a gazdaság- és iparfejlesztés új dimenzióit nyitja meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!