Berta Sándor

2025-re lehet világszerte 5G

A szabványt számos gyártó támogatja, azonban a fejlesztések ellenére még közel 10 év, mire mindenütt elterjed.

A Huawei a tokiói Mobile Broadband Forum (MBBF) keretében mutatta be az elképzeléseit az 5G kapcsán. Miközben gőzerővel zajlanak az ezzel kapcsolatos projektek, a cégek a 4G és a 3G továbbfejlesztéséről sem mondtak le, többek között új antennákat alkalmaznának. A Huawei, az Ericsson, a Nokia Networks és a piac többi szereplője mind azt akarja elérni, hogy az 5G 2020-tól zökkenőmentesen elérhetővé váljon. A 20 Gbps-os és nagyobb adatátviteli sebességek elérése azonban csak az érem egyik oldala, aminek köszönhetően lehetővé válhat a több millió dolgok internete eszköz összekötése egymással. Globális lefedettséggel először csak 2025-től számol az ipar.

Ahhoz, hogy az első 5G-hálózatok már 2020-tól elérhetők legyenek számos lépésre van szükség. Ryan Ding, a Huawei termékekért és megoldásokért felelős elnöke már most bizonyos előkészületeket meg akar tenni. Az egyik megoldást a konszern Radio Access Networks (RAN) rendszerei jelenthetik, amelyek képesek megosztani egymással a státuszukat. Később ezt a funkciót a WAN-rendszerekre is kiterjesztenék, de fontos a legalább 100 Gbps-os adók kiépítése.

A China Mobile szintén ismertette az elképzeléseit. Li You, a China Mobile elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy még az idén le akarják zárni a műszaki teszteket, hogy jövőre elkezdhessék a a nagyobb kísérleteket. 2018-tól kezdődnének az átfogó kereskedelmi tesztelések, míg az első kereskedelmi ajánlatok 2020-ban jelennének meg. A 3G- és a 4G-hálózatok továbbfejlesztése elsősorban Afrika és a fejlődő országok miatt került előtérbe, hiszen ott a vezetékes hálózat rossz minőségű. Európában viszont új antennákat szerelhetnek fel a gyártók, amelyek javítani fognak a 4G- és a 4.5G-hálózatok kapacitásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #7
  Ja, de egyreszt nem ez volt a az alapja a linknek, masreszt a vezetekes internet sem feltetlenul korlatlan...BT Broadband max download speed:17Mb, Monthly usage:12 Gb, with 12 month contract £24.99 including line rental.....hat no comment

  De amugy ez full 4g, otthoni internet: https://www1.relish.net/
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2016.12.01. 11:17:50
 • zola2000 #6
  Az is a linkeden maximum havi 64gigára korlátozott adatmennyiség havi 30fontért, kb egy mai nagykonzolos játék letöltése és el is ment, 4K videostreamről nem is beszélve...
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.11.30. 15:41:02
 • cateran #5
  "Azt kell megérteni, hogy a mobilnet nem a vezetékes kiváltására van"

  A londoni Relish ceg mashogy tudja...vagy barmelyik otthoni mobilnet ( pl: http://shop.ee.co.uk/dongles/pay-monthly-mobile-broadband/4gee-wifi/details
  A latszat ellenere nem dongle (legalabbis nem a hagyomanyos:D)
 • zola2000 #4
  Arra elég a lassított net, hogy a netet igénylő játékok (azaz a mobiljátékok 2/3a) tudjanak kapcsolódni, a gps szoftver navigálni, messengeren az üzenetek átjönnek-átmennek, mindezt havi párszáz forintért.
  5ezerért meg 10+ gigákat lehet kapni.

  Azt kell megérteni, hogy a mobilnet nem a vezetékes kiváltására van, hanem arra hogy a telefonon is legyen valami nete az embernek, 5Gvel már akár majd a vezetékest is kiválthatja persze, de az még odébb van.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.11.30. 09:43:11
 • DarkHorSe #3
  Ha nem tetszik nem kell hasznalni a szolgaltatast, majd csodbe mennek. Sirassal meg egy problema sem oldodott meg.
 • hungi #2
  de jó, akkor 2025-ben már nem 1, hanem 0,1 másodperc alatt tudjuk leforgalmazni a havi keretet ;)
 • grebber #1
  Inkább a mobilnet árakat kéne csökkenteni nem a szaros sebbeséges növelni.
  Szánalom ,hogy 100MB ezer ft azt utána visszalassítanak ami kb olyan mintha nem is lenne már nete az embernek.
  NEVETSÉGES így nagybetűvel.

  Múltkor is mondom kedvem van passziánszozni go play áruház 15,5 MB 15:00 tól elkezdtem szedni műszak vége felé este 9-re le is ért.