Gyurkity Péter

Műholdas 5G-t szeretne az ESA

Az Európai Űrügynökség szerint műholdak révén jobb platformot építhetnénk ki.

Az 5G alkalmazásának gondolata egyre gyakrabban jelenik meg a sajtóban, ami elsősorban annak köszönhető, hogy több nagyvállalat is gőzerővel fejleszti saját megoldását, a technológia pedig az évtized végére a mindennapokban is megjelenhet. Az ESA szerint a kontinensen műholdak segítségével tudnánk jobb elérést biztosítani, ezért ők készek az együttműködésre.

Az immár itthon is kitörési lehetőségként emlegetett platform ugyan még évekre van a megvalósulástól, éppen ezért azonban a piac iránt érdeklődő szereplőknek már most komolyan kell foglalkozniuk a fejlődés által kínált lehetőségekkel. Az Európai Űrügynökség a napokban a Paris Air and Space Show alatt jelezte, hogy komoly szándékaik vannak ezen a téren, az elkövetkező években ezért több, műholdakkal végrehajtott, összetett tesztet végeznének el annak érdekében, hogy igazolják, a műholdas alternatíva valóban jobb elérést biztosít, mint a hagyományos, földfelszíni kialakítás. Itt számítanak az európai bizottság, valamint a szolgáltatók együttműködésére, ezért előzetes megállapodást írtak alá az érintett szervezetekkel.

Magali Vassiere, az ESA telekommunikációs feladatokért felelős igazgatója szerint a műholdas 5G több fontos előnyt kínálna. Egyrészt lehetőségünk lenne a biztosabb elérések kiépítésére és azok alkalmazására, itt a domborzati viszonyok és a toronytól való távolság jóval kevésbé, vagy egyáltalán nem befolyásolná annak minőségét, ezzel egy időben pedig lehetővé válna a gyors és az aktuális pozíciónktól független veszélyhívások lebonyolítása, vagyis vészhelyzetekben is megbízhatóbb módon tudnánk elérni az illetékes szerveket. Az ESA a maga részéről a keretrendszert alakítaná ki, amelyre az iparági szereplők később építenék fel saját közös megoldásaikat.

A további részleteket a hónap végén esedékes Space and Satcom for 5G: European Transport and Connected Mobility konferencián osztanák meg az érdeklődőkkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!