Berta Sándor

Egymilliárd euróért épít félvezetőgyárat a Bosch

Ez a 130 éves cég életének eddigi legnagyobb befektetése, az üzemben a dolgok internetéhez kapcsolódó áramköröket fognak gyártani.

A Drezdában építendő csúcstechnikájú létesítmény építése 2019 végéig zárulhat le. A gyárban 300 milliméteres technológiával készülnek majd a félvezetők, a gyártás előreláthatóan 2021 végén indulhat el. A projekt költségvetése kereken egymilliárd euró. Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH vezetője kijelentette, hogy ez a legnagyobb befektetés a konszern több mint 130 éves történetében. Drezdában több mint 700 új munkahely jön létre. A félvezetők az összes elektronikus rendszer fő egységeinek számítanak és az alkalmazási területük - a növekvő hálózatba kötöttségnek és automatizálásnak köszönhetően - folyamatosan nő. A cég a gyártási kapacitásai bővítésével erősíteni kívánja versenyképességét a jövőbeli kihívásokkal szemben.

A Bosch szorosan együttműködik majd a helyi félvezetőgyártókkal és ezáltal nem csupán Németország, hanem Európa pozícióját is erősíteni fogja ezen a területen. Az új üzem létrehozására az okosotthonok és a dolgok internete megjelenése és elterjedése miatt is nagy szükség volt. A Bosch egyébként több mint 45 éve készít félvezetőket, elsősorban alkalmazásspecifikus integrált áramköröket. Utóbbiakat már 1970 óta építik be a különböző járművekbe és azok felelnek például a légzsákok aktiválásáért. Tavaly minden világszerte kiszállított új gépkocsi átlagosan több mint 9 Bosch által gyártott chipet tartalmazott.

Emellett a társaság úttörő és vezető gyártó az úgynevezett MEMS-szenzorok piacán is. A Bosch a reutlingeni chipgyárában naponta 1,5 millió alkalmazásspecifikus integrált áramkört és 4 millió MEMS-szenzort készít. 1995 óta a vállalat több mint nyolcmilliárd MEMS-szenzort gyártott és e termékek 75 százalékát a szórakoztató és a kommunikációelektronikai területén használják. Négy okostelefonból háromba a Bosch MEMS-szenzorait építik be, legyen szó gyorsulás-, nyomás- és környezeti érzékelőkről vagy mikrofonokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    "A gyárban 300 milliméteres technológiával készülnek majd a félvezetők, a gyártás előreláthatóan 2021 végén indulhat el."
    Nem inkább 300 nanométeres technikával? :)