Berta Sándor

Az uniós biztos sem támogatja a robotadót

Andrus Ansip, az Európai Bizottság alelnöke, aki egyben az Európai Unió digitális piacért felelős biztosa, az amerikai kormánnyal való együttműködés során meg akar bizonyosodni arról, hogy a Trump-kabinet betartja az adatvédelmi szabályokat.

A politikus a robotok kapcsán nyilatkozott, szerinte a fejlődés végül mindig több új munkahelyet hoz létre, mint amennyit megszüntet. Az ugyanakkor világos, hogy a munka világa változik és néhány gazdasági ágazatot újra kell szervezni. A robotadó bevezetését javasoló személyeknek - köztük van például Bill Gates - negatív véleményük van a gépek alkalmazásáról, de a fejlődést nem lehet feltartóztatni. A kérdés csak az, hogy velünk vagy nélkülünk valósul-e meg.

Természetesen mindent meg lehet adóztatni, de a véleménye szerint egy adó célja nem csupán az, hogy állami bevételeket generáljanak, hanem az is, hogy megváltoztassák az emberek viselkedését. Mindennek értelme van a dohánnyal, az alkohollal vagy a természeti erőforrásokkal kapcsolatos adók esetében, de a mesterséges intelligencia és a robotika fontos Európa versenyképessége szempontjából. A használatuk jobbá teszi a mindennapi életet is. A robotok a produktivitás növelésével munkahelyeket teremthetnek. De a valódi kihívás abban rejlik, hogy az embereket ellássák azokkal a képességekkel, amelyek segítségével kiaknázhatják az újonnan létrehozott munkahelyekben rejlő lehetőségeket.

Az Európai Unió digitális piacért felelős biztosa kifejtette, hogy az erős, elveken alapuló internetsemlegességi szabályok fontosak az innovációhoz és a gazdasági növekedéshez. Ezek a szabályok biztosítják, hogy minden európai hozzáférhessen az online tartalmakhoz anélkül, hogy az internetszolgáltatója diszkriminálná őt vagy akadályozná. Az internetsemlegességi szabályok az Európai Unióban nagy vívmányt jelentenek a digitális belső piac számára és ezért az USA-ban lévő folyamatok, függetlenül attól, hogy milyen irányba haladnak, semmilyen hatással sincsenek az európai szabályokra és alapelvekre.

Ugyanakkor nagy érdeklődéssel figyelik az amerikai fejleményeket. Álláspontja szerint az európai-amerikai adatvédelmi egyezmény működik. Nemrég találkozott Washington D.C.-ben Wilbur Ross amerikai gazdaági miniszterrel, aki megerősítette neki, hogy az új adminisztráció nem fogja korlátozni az egyezményt. Ennek ellenére az EU évente felül fogja vizsgálni azt és ha lesznek problémák, akkor haladéktalanul orvosolják majd azokat. Amennyiben pedig komoly fordulat következne be, akkor akár hatályon kívül is helyezik a szerződést és ennek kapcsán nem fognak habozni, ugyanis túl sok forog kockán. Az adatvédelem alapvető joga minden európai uniós állampolgárnak és ez a jog soha nem lesz tárgyalási alap.

"A digitális belső piaci stratégiával kapcsolatban jelentős előrelépéseket könyvelhettünk el. Az Európai Parlament fontos döntést hozott a 700 MHz-es frekvencia 2020-ig való felszabadításáról a mobil hálózatok számára, ez elősegítheti az 5G és a rendkívül innovatív technológiák, például a hálózatba kötött mobilitás és a távsebészet elterjedését. Ez egyébként már csak a politikai döntéshozókon múlik. Az alapnak az adatok szabadon áramlásának kell lennie, éppúgy, mint a szolgáltatások a személyek, az árucikkek és a tőke esetében is. Jelen helyzetben ezen a területen a kép nem igazán pozitív. Ez nem jó sem az európai emberek, sem a cégek szempontjából" - hangsúlyozta Andrus Ansip.

"A biztonsági kérdésekre a jövőben sokkal több figyelmet kell fordítanunk. Néhány globális szolgáltatót már megtámadtak a bűnözők a dolgok internetén keresztül. Éppen ezért sürgető szükség van a dolgok internetéhez kapcsolódó globális biztonsági szabványokra. A polgárok tudják ugyan, hogy védeniük kell a mobil eszközeiket, de Európában nincsenek egységes szabványok a dolgok internetének védelmére. Amennyiben a hálózatba kötött készülékek nem biztonságosak, akkor a hackerek számára túl könnyűvé válik a nyilvános internetes oldalak megtámadása" - jelentette ki az európai uniós biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #28
  "Hát akkor magyarázd meg, hogy a robot kevesebb energiát használ, mint ha ugyanazt egy munkás végzi el! NEM FOG MENNI. "
  Pedig fog. Csak te nem vettél mindent számításba. Mert csak energiában, áramban gondolkozol.
  Nincs oktatás, táppénz, szabadság, helyettesítés, teljes munkaidőt kidolgozza, nincs túlóra.
 • Elmin #27
  "Munka van! Az átképzéshez kell hozzászokni. "
  Csak sokkal kevesebbért. Ez a probléma.
 • ostoros #26
  Nekem aztán mindegy. Csak az államnak legyen rá lehetősége, hogy a cégekből is kisajtolja a társadalom fenntartására az erőforrásokat.
  Mert az szép dolog, hogy állambácsi felneveli a gyereket, kiképzi, aztán meg jön egy jöttment cég, és a kiképzett munkaerőt éhbérért használni kezdi, de a képzési költség fizetésétől mereven elzárkózik.
  Ugyanez a robotoknál is megvan. Csak itt már azt a csóróknak való munkabért is sajnálja cégünk.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.04.05. 15:40:48
 • gforce9 #25
  Öntudat nélkül nincs döntés, öntudat meg még nincs. Nem is biztos, hogy valaha lesz. Pont ugyanolyan egy rotációs kapa is mint a robot. AZ hogy mi számít robotnak, igencsak fogós kérdés, hogy hol húzzuk meg a határvonalat. Szerintem ez az egyik ok, amiért a robotadó eleve halvaszületett.
 • TokraFan #24
  Egyelőre minden robotot ember irányít! MI még nincs.
  Az összeszerelő robot csak annyiban különbözik a rotációs kapától, hogy összetett feladatok, önálló elvégzésére is képes. De a konkrét folyamatokról ott is ember dönt, emberi irányítás alatt működik. A felelősség is az emberé.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.04.03. 15:44:25
 • ostoros #23
  Hülyeséget ne keverj ide.
 • ostoros #22
  A rotációs kapa nem robot. Én hozok döntést, én irányítom. A felelősség is az enyém.
 • bdzsana #21
  Ugye nem fogod húzni a szád, ha fel akarod szántani a kertedet és adót kell fizetned a rotációs kapád után?
 • bdzsana #20
  "Mert azt egy cég sem tudja elrejteni, hogy hány robot van nála"
  Nem? :D
  Két robotot összekötök, hogy egy gépnek számítson.
  Mezőgazdaságban kétszer olyan széles traktorral szántok stb.
 • cylontoaster #19
  És régen ez hogyan volt?
  Amikor pl a nők nem vagy alig dolgoztak?
  Régen is voltak nem "javtermelő" munkák, inas, orvos, tanító, takarító, könyvelő, hivatalnok stb.

  A fejlődést tágabban érti, nem úgy, hogy a tulaj betesz egy robit a gyárba ezzel elveszi 4 ember helyét, de 5 újat vesz fel. Azt a robit meg kel tervezni, le kell gyártani, karban kell tartani és ellenőrizni. És közben kutatni, hogy robi2 jobb lehessen.