Berta Sándor

Valószínűtlen Androidon a zsarolóvírus?

A Google illetékese a villámcsapásokhoz hasonlította a kártevőtípus felbukkanásának esélyét.

Jason Woloz, a Google Android biztonsági csoportjának termékmenedzsere blogbejegyzésében azt írta, hogy csupán 0,00001 százalék az esélye annak, hogy a felhasználók a Google Play Store rendszerében zsarolóvírussal találkoznak, a piactéren kívül pedig ez az esély 0,01 százalék. A szakember úgy vélte, hogy ennél még annak is nagyobb a valószínűsége, hogy valakit kétszer ér villámcsapás az életében. Ezzel kapcsolatban az amerikai kormány statisztikájára hivatkozott, mely szerint az egyszeres villámcsapás esélye 1 a 13 000-hez, az amerikai lakosságnak csupán a 0,000077 százaléka érintett egy ilyen esetben.

Woloz az Android biztonsági funkcióira hivatkozott, amelyeknek pont az a céljuk, hogy a felhasználókat megóvják egy zsarolóvírus-támadás következményeitől. A funkciók között van a homokozó technika, amely minden egyes alkalmazást zárt környezetben futtat és megakadályozza, hogy egy kártevő átvegye az irányítást más programok vagy a teljes rendszer felett.


További biztonsági funkciók vannak integrálva az Android 7.0-ba (Nougat). Ezek közé tartozik az úgynevezett Safety Binders, amely megakadályozza, hogy a szoftverek láthassák milyen más alkalmazások aktívak éppen és ezekből az információkból így nem lehet hatékonyabb támadási módszereket kifejleszteni. Emellett a zsarolóvírusok már nem használhatják fel az eszközjogosultságokat például a készüléket lezáró PIN-kód megváltoztatására és ezáltal nem tudják kizárni a felhasználókat a saját okostelefonjukból vagy táblagépükből. A gond csak az, hogy a Nougat jelenleg az androidos eszközök mindössze 3 százalékán fut.

Problémát jelent viszont, hogy a Google saját jelentése alapján is tavaly csak az összes, mintegy 1,4 milliárd androidos készülék alig több mint feléhez adtak ki a gyártók legalább egy biztonsági frissítést. Már egyetlen befoltozatlan sebezhetőség is elegendő ahhoz, hogy az eszközök megfertőzhetők legyenek. Amennyiben mégis megtörtént a baj, akkor Woloz azt javasolta, hogy célszerű az okostelefont vagy a táblagépet védett üzemmódban elindítani, mert ilyenkor csak a rendszer és az előzetesen feltelepített programok töltődnek be, ami lehetőséget kínál a nem kívánt szoftverek eltávolítására. Amennyiben ez sem válik be, akkor marad a gyári beállítások visszaállítása, viszont akkor minden adat elveszik.

Az Eset biztonsági cég februárban mutatott rá arra, hogy már az Android sem mentes a zsarolóvírusoktól és a platformon 50 százalékkal nőtt az ilyen jellegű fertőzések száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    http://androlib.blog.hu/2012/01/28/android_safe_mode


    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2017.04.05. 18:02:00
  • hungi #4
    "célszerű az okostelefont vagy a táblagépet védett üzemmódban elindítani, mert ilyenkor csak a rendszer és az előzetesen feltelepített programok töltődnek be, ami lehetőséget kínál a nem kívánt szoftverek eltávolítására."

    He? Soha nem hallottam róla
  • zola2000 #3
    Persze, linuxra nincs vírus :)
  • Cat #2
    "egyéb iránt akkor most valaki keményen hazudik:"

    Én inkább azt mondanám, hogy az üléspont meghatározza az álláspontot. Az Eset biztonsági szoftvereket árul, neki érdeke a riogatás, mert akkor veszel tőle terméket. A Google pedig védi a mundér becsületét, és hogy a szoftverbolt szuperjó.

    A képen meg nyilván azért van apple telefon, hogy ne Androidoson lévő vírusképernyő legyen berakva.
  • Macropus Rufus #1
    de ha már Android-ról van szó, akkor nem lehetne a képet lecserélni almáról valami másra?

    egyéb iránt akkor most valaki keményen hazudik:
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/123926/mar-az-android-sem-mentes-a-zsarolovirusoktol

    "Az Androidon az Eset biztonsági cég a legtöbb zsarolóvírusos fertőzést a tavalyi esztendő első félévében regisztrálta. 2017 elején pedig először jutott be egy Lock-Screen zsarolóvírus a Google Play Store rendszerébe."

    Tehát vagy az Eset vagy a Google, de az egyik biztosan kamuzik. Mondjuk meglepne, ha pont az Androidon ne lenne zsarolóvírus.