Berta Sándor

Kártevőt találtak egy amerikai áramszolgáltatónál

A vermonti társaság rendszerébe bejuttatott káros kódot még nem használták fel a hálózat működésének a megzavarására.

Az esetről a The Washington Post írt, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fedezték fel a kártevőt. Azt valószínűsítik, hogy a programot orosz elkövetők rejtették el a hálózathoz tartozó egyik laptopban. A hatóságok ugyanis elküldték a Grizzly Steppe orosz kiberakció keretében a birtokukba jutott kódot az áramszolgáltatóknak és így derült ki, hogy az a Burlington Electric rendszerében jelen volt.

Peter Shumlin vermonti demokrata kormányzó bejelentette: átfogó vizsgálatot indítottak az ügyben azért, hogy biztosítsák, hogy ilyesmi soha többet ne fordulhasson elő. A politikus szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, aki szerinte megpróbálta feltörni az amerikai áramhálózatot. Shumlin felszólította a szövetségi kabinetet, hogy cselekedjen és vessen véget az ilyen jellegű orosz beavatkozásoknak. Az egyelőre szintén nincs tisztázva, hogy milyen okból történhetett a támadás. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az orosz hackerek csak tesztelni akarták, hogy képesek-e betörni az amerikai hálózat egy részébe.

A Burlington Electric közölte, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium információja alapján vizsgálták át a számítógépeket, de azok közül csak egyetlen laptopon találták meg a kártevőt. A készülék ugyanakkor nem volt összekötve a hálózattal és nem voltak arra utaló jelek sem, hogy más rendszereket is érintett volna a fertőzés. A laptopot elszigetelték és azonnal riasztották a szövetségi hatóságokat. A cég mindenben együttműködik a szakemberekkel a kártevő visszakövetésében és a további hasonló támadások megelőzésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!