Berta Sándor

Magyar partnere is lett a No More Ransom kezdeményezésnek

A zsarolóvírusok áldozatait segítő projekthez bűnüldöző hatóságok és rendőri szervezetek csatlakoztak.

A 13 új partner Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Franciaországból, Írországból, Kolumbiából, Lettországból, Litvániából, Nagy-Britanniából, Olaszországból Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Magyarországról jelentkezett. Hazánkból a Készenléti Rendőrség csatlakozott a kezdeményezéshez. A No More Ransom elindítói arra számítanak, hogy a következő hónapokban további hatóságok és szervezetek csatlakoznak a júliusban létrehozott csoporthoz, amely a zsarolóvírusok áldozatainak akar segíteni.

Az új partnerek megjelenése azt jelenti, hogy további ingyenes eszközök válhatnak elérhetővé és ezekkel a megoldásokkal még több áldozat számítógépén lehet majd kikódolni a titkosított fájlokat. Minél több cég és szervezet csatlakozik a projekthez, annál több kikódoló szoftvert fejleszthetnek ki és tehetnek elérhetővé a szakemberek. A munkát támogatja az Európai Unió jogi együttműködésért felelős egysége (Eurojust) és az Európai Bizottság is. A Kaspersky arról számolt be, hogy a No More Ransom létrehozása utáni első két hónapban több mint 2500 személy tudta visszaállítani a titkosított fájljait anélkül, hogy kifizette volna a követelt összegeket. Jelenleg már öt kikódoló program érhető el az oldalon. A portál júliusi indulása óta, a "WildfireDecryptor" dekódoló került hozzáadásra és két dekódoló eszköz frissült: RannohDecryptor (egy dekódolóval frissült a MarsJoke, vagy Polyglot nevű vírussal szemben) and RakhniDecryptor (Chimera-val frissült).

Steven Wilson, az Európai Kiberbűnözési Központ vezetője kiemelte, hogy a növekvő kihívások ellenére a kezdeményezés megmutatta, hogy az európai uniós bűnüldözők koordinált fellépése jelentős sikereket eredményezhet az ilyen jellegű bűnözéssel szemben, ha az olyan fontos területekre, mint a megelőzés és a felderítés összpontosít. Biztos abban, hogy a létrehozott portál a következő hónapokban egyre eredményesbb lesz.

Jornt van der Wiel, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője hozzátette, hogy a zsarolóvírusok elleni harc akkor lehet a legsikeresebb, ha a bűnüldözők és a cégek összefognak. A kutatók ugyanis átfogó kártevőelemzéseket végezhetnek és segíthetnek megtalálni az összefüggéseket a különböző adatelemek között, ami lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy megtalálja és lefoglalja a támadások kivitelezéséhez használt szervereket. Egyes esetekben pedig a kiberbiztonsági szakértők tudása segíthet megtalálni a felelősöket is. A lefoglalt szerverek kikódoló kulcsokat rejthetnek, amelyek alapján új megoldásokat lehet megalkotni, ezekkel pedig még több áldozatnak lehet segíteni. A platform a közeljövőben egyre több nyelven lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #1
    Simán támogatható kezdeményezés lenne az is, ha az elkapott vírusírókat simán kivégeznék... mert miért ne alapon. Mi felhasználók is röhögnénk legalább olyan jól mint ezek a tróger faszparasztok akik csak szándékos károkozás céljából írnak ilyen jellegű szoftvereket.