Gyurkity Péter

Épül a NASA bolygóközi internete

Az ügynökség lézeres kommunikációval váltaná le az eddig használt rendszereket.

A terület iránt érdeklődők emlékezhetnek arra, hogy a NASA először 2013-ban próbálta ki a lézeres bolygóközi kommunikáció rendszerét, amelyet akkor az új holdkutató szonda (LRO, Lunar Reconnaissance Orbiter) segítségével valósítottak meg. Azóta folyamatosan dolgoznak a platformon, itt pedig hamarosan újabb fontos mérföldkőhöz érkezünk.

A Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) névre keresztelt projekt részeként igyekeznek létrehozni az új hálózatot, amely az alacsony orbitális pályán kívüli, majd pedig a Holdon lévő különböző eszközökkel folytatott folyamatos kommunikációt biztosítaná. A nagy sebességű bolygóközi internet azonban nemcsak a kommunikációban, de a jóval nagyobb letöltési iramban is segíthet, hiszen itt a szakemberek szerint akár tízszeres, netán százszoros is lehet az eltérés az eddig használt rádiófrekvenciás megoldásokhoz képest, ami nyilván azt jelentené, hogy a különböző szondákról visszaérkező adatokat jóval gyorsabban tudnánk megszerezni és ezt követően kiértékelni.

Legalább ilyen fontos előny, hogy a lézeres rendszer méretét tekintve sokkal kisebb az RF-változatoknál, ami egyben az erre kijelölt eszközök súlyát és fogyasztását is csökkentené. A soron következő lépést jelentő LCRD a tervek szerint hosszú éveken keresztül üzemelne, így a NASA fokozatosan tökéletesítené azt, ahogy az ezzel kapcsolatos tudás is kibővül. A rendszerre épülő új lézeres terminál 2021-ben repülne a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a visszaküldött adatok másolatát továbbítaná tesztelési és ellenőrzési célokból, itt pedig arra is igyekeznek majd választ találni, hogy a rendszer miként üzemel az eltérő környezetben, eltérő viszonyok között.

Az első lépcsőt követően további munkára lesz szükség, ahogy azt a rádiófrekvenciás kommunikáció területén is láthattuk, ám ez mindenképpen fontos áttörés lesz majd az űrkutatásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Köszi :) Mindig tanul az ember.
  • gaszton421 #2
    Pontosan ez történt, a lasertechnika nagy problémája a kezsetektől z volt hogy az energiakonverzió hatásfoka nagyon alacsony volt, ez az utóbbi évtizedekben jelentősen javult. A kezdeti laserek hatásfoka (vagyis a belepumpált energia mekkora részét tudja hasznos, koherens monokróm laser nyalábban hasznosítani), kb 1% alattvolt, ma már vannak 30-50% hatásfokú laserek, ezért a méretuk (amit nagyban az energiaellátás és hűtés határozott meg az alacsony hatásfok miatt) jelentősen csökkent. Nem volt forradalmi változás hanem egy több évtizedes fejlődés, az optikai kábeles adattovábbítás miatt volt egy folyamatos fejlődés és mostanra már megéri vele foglalkozni.
  • gforce9 #1
    "Legalább ilyen fontos előny, hogy a lézeres rendszer méretét tekintve sokkal kisebb az RF-változatoknál, ami egyben az erre kijelölt eszközök súlyát és fogyasztását is csökkentené."

    A lézer eddig is létezett. A lézer technológia fejlődött ekkorát (méretben és energiaigényben) és lemaradtam valamiről? Aki képben van felhomályosítana?