Specker Balázs

Paul McCartney - űrkoncert a Földről

Sir Paul McCartney a világon elsőként adott élő koncertet űrbeli nézőközönségnek. Az anaheimi előadást egyenesen a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére sugározták.

Bill McArthur parancsnokot és Valery Tokarev repülőmérnököt a Beatles klasszikus Good Day Sunshine és - a zenész legenda egyik legújabb szerzeménye - az English Tea dallamai reggeli közben találták meg. "Nem tudom elhinni, hogy egyenesen az űrbe közvetítenek minket" - lelkendezett McCartney a 220 mérfölddel a Föld fölött lebegő asztronautáknak, olvasható a NASA sajtóközleményében.

McArthur néhány - a súlytalanságban tett, földi szemmel akrobatikus mutatványnak tűnő üdvözlő mozdulat után így reagált: "Minket is jóleső borzongással tölt el, hogy ily módon te is csatlakozhatsz küldetésünkhöz. Ez egyszerűen elképesztő, te is ugyanolyan felfedező vagy, mint mi." McCartney akkor döntött úgy, hogy élő koncertet ad az űrállomásnak miután értesült róla augusztus 9-én a Discovery legénysége a Good Day Sunshine-nal ünnepelte, hogy végre minden akadály elhárult előlük a visszatéréshez. Mit ismeretes, ez volt az első sikeres landolás a Columbia 2003 februárjában bekövetkezett tragédiája óta.


A NASA-nál már hagyománynak számít, hogy zenei felvételekkel ébreszti űrhajósait. "Mivel a Holdra utazó asztronautákat először a földi irányítás keltette fel, az ébresztő nóták valóságos tradícióvá váltak. Így világosabb színben indul a napjuk" - nyilatkozta a Discovery legutóbbi űrutazását irányító Eileen Collins az Independentnek. Már 44 nap telt el az űrállomás 12. legénységének fél évig tartó küldetéséből.

McCartney még viccelődni is próbált, mikor látta, hogy az űrhajósok a nóták alatt jóízűeket szürcsöltek "űrcsészéjükből". "Mit raktál a teádba Valery, netán egy kis vodkát?" - kérdezte az űrhajósnőt. Tokarev találóan reagált a felettébb szellemes megjegyzésre: "Azt hiszem ehhez még túl korán van."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #3
    LOL
  • Cat #2
    inkább reklám, mind a NASAnak, mind az öregedőfélben lévő paulnak
  • Pontius #1
    Na ezt mutatták Hír TV-ben is kommentár nélkül.
    Hát az egész egy nagy szánalom volt!!