Gyurkity Péter

Lassul a 4G terjedése

A növekedés egy visszafogottabb fázisához érkezünk, miközben a táblák 2012-höz térnek vissza.

A tajvani DigiTimes saját kútfőből két rövid összeállítást is közölt a napokban, az egyikben a 4G terjedésének ütemét, a másikban pedig a táblák piacának alakulását vizsgálva meg. Mindkettő lassulásra figyelmeztet, bár a táblák esetében jóval sötétebb képet vázolnak fel.

Az első anyagban arról olvashatunk, hogy a GSA statisztikája alapján 2016 végén világszerte 1,935 milliárd előfizető vette igénybe a negyedik generációs szolgáltatást, ez a tábor azonban a korábbi gyors növekedés, valamint a szükséges hálózati fejlesztések elmaradása miatt (amely különösen Délkelet-Ázsiában, Indiában és Európában megfigyelhető) a jövőben sokkal lassabb ütemben bővül majd tovább. Összesen 581 LTE-hálózat biztosított kereskedelmi szolgáltatást az év végén, ebből 166 már az új LTE-Advanced, 17 pedig a még gyorsabb LTE-Advanced Pro szabványnak is megfelelt – bár mindkettőt 4G+ néven emlegetik, ez utóbbi már 1 Gbps-os átviteli sebességet tesz elérhetővé.

2016-ban globális szinten több mint 7 ezer különböző típusú, immár LTE-t is támogató mobil eszközt vehettünk igénybe, ebből 679 fejlesztés már a Category 6 (300 Mbps-os elméleti határ a letöltések esetében) vagy ennél is gyorsabb szabványnak megfelelő sebességet tett elérhetővé. Az idei évben számos szolgáltató dönt majd a meglévő hálózat kibővítése és további fejlesztése mellett, sokan közülük pedig rögtön az LTE-Advanced Pro üzembe helyezésére szavazhatnak. A mobil eszközök gyártói azonban várhatóan óvakodnak majd az 1 Gbps-os modemek alkalmazásától, hiszen az ezt biztosító hálózatok viszonylag alacsony száma még ezt nem kényszeríti ki.

A portál másik beszámolójában a táblák kifejezetten rossz szereplését foglalják össze, ez ugyanis a mostani negyedévben 2012 óta először süllyed majd 40 millió darab alá. Ez már önmagában jól mutatja a robbanás elmaradását, bár ehhez rögtön hozzáteszik, hogy hamarosan több gyártó is új típusokat mutat be, amely némileg moderálja majd a csökkenést. Tavaly összesen 183 millió táblát szállítottak le a különböző gyártók, ez szintén nem adott okot nagy örömre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #4
    Igaz.
  • Cat #3
    Itt van pl. a Huawei M2 296 dollárért. 8 collon Full HD kijelző, 8 magos proci, 3 giga memória, 32 GB tárhely (SD-vel bővíthető).
    http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_614581.html?
  • grobs #2
    Android soha nem volt népszerű 10"-on (9,7"). A kisebbeket meg szépen felfalja a 5"+ telefon szegmens.
    Az apple 2014 októberében adott ki utoljára nem pro tabletet. Nem tudom ki csodálkozik ezek után, hogy keveset vesznek. Nincs mire cserélni. Aki 2.5 év alatt nem vett air2-t az már nem is fog.
  • CairoJack #1
    "a táblák 2012-höz térnek vissza." - Itt a fő baj azzal van, hogy technikailag is, sajnos. Míg 80 rugóért már iszonyatosan jó telókat kapni, addig ugyan ezért a pénzért még ipari hulladéknak sem alkalmas tableteket sem lehet kapni. De még 100-ért se nagyon. A Tab S2, amire azt mondom, hogy ma már minimum lenne egy kilóért, pedig az is "prémium"-nak van titulálva, és 130-180 között ingadozik az ára. Viccnek is rossz.
    És akkor megy a sírás, hogy senkinek nem kell tablet. Nem is értem, hogy miért.