Gyurkity Péter

Gigabites LTE-vel várjuk az 5G-t

A gyártók még nagyobb sebességet préselnek ki a szabványból, mielőtt befut az 5G.

Az elmúlt hónapokban bőven volt miről beszámolni az ötödik generációs mobiltechnológia kapcsán, hiszen itt több laboratóriumi teszt után az első modemet is megismerhettük, méghozzá az Intel jóvoltából. A januári CES alatt bemutatott fejlesztést most két LTE-modem követi, ezek azonban szintén nagyobb sebességgel csábítanak.

Ugyanígy tegnap, február 21-én rántották le a leplet a két fejlesztésről, így tulajdonképpen mindegy, melyiket vesszük előre. Az Intel az XMM 7560 névre keresztelte saját megoldását, amely a hivatalos közlemény szerint Category 16 LTE-elérést támogat, legalábbis a letöltések terén, ehhez pedig a Category 13-nak megfelelő feltöltési sebességet párosít, legfeljebb 225 Mbps-os felső plafonnal. Ezzel nagyjából behozzák a komoly riválist, hiszen a Qualcomm által tavaly bemutatott X16 (amely szintén 14 nanométeren készül és a Snapdragon 835 részeként mutatkozik be), szintén hasonló sebességet kínál (a feltöltések esetében ez csak 150 Mbps), az Intel azonban csak néhány hónapon belül, még az első félévben dobja majd piacra modemjét.


Akár 150 MB/sec sebességgel is jöhet az adat mobilhálózaton át

A Qualcomm a maga részéről még tovább emeli a plafont, hiszen a Snapdragon X20 modem révén már a Category 18 LTE-t is támogatják, ez pedig a letöltéseknél 1,2 Gbps-ra, vagyis 20 százalékkal magasabbra helyezi az elméleti felső határt. Ezzel már szinte az optikai eléréseket is leverik, bár a fenti sebesség nyilván csak azon esetekben válik majd elérhetővé, amikor a hálózat és maga a torony is kevéssé kihasznált. A fejlesztés 12 különböző szálon tölt majd le adatokat, a feltöltés pedig 150 Mbps-nál „akad ki”. Az LTE-hívások támogatása szintén megoldott, ez különösen a dual-SIM telefonoknál jön majd jól, amelyek az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak.

A megjelenés picit még odébb van, itt egyelőre a gyártók számára tesznek elérhetővé néhány korai példányt, a debütálás azonban csak 2018 elején várható. Ezt már jó eséllyel az 5G követi majd a sorban, amely az évtized végére jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #13
    Nem, a 3 korlatlanja az egyetlen, ami valoban -elvileg- korlatlan, a T-e 5 giga utan szarra korlatoz sebessegben, viszont a 3 lefedettsege varoshatarhoz kozelitve drasztikusan lecsokken a minusz vegtelenre
  • mikromanus #12
    Azért vannak lehetőségeid. Csak költözz közelebb a civilizációhoz! :)
    Én is hasonló gondban vagyok, csak Budapesten albérletben. A kábeles és ADSL kilőve (nincs kiépítve/kihúzva idáig a hoax kábel + valami agyament helyen lakok és a szomszéd házon kellene behúzni ADSL-hez is a kábelt, azt meg a szomszéd nem hagyja). Valami mobil net kellene, de egyrészt iszonyat drágák, másrészt korlátozottak, harmadrészt szerintem ez a lakás kész Faraday kalitka. A mobilom 10-15 Mbit/sec sebességet bír a melóhelyemen, otthon meg 50-200 kbit/sec sebességgel. Jobb esetben. Mondjuk valami antenna és modem benne van pár pakkban... csak így se életképes ez a technológia. Vagy csak öreg vagyok. Nekem a netezés az PC, a filmnézés meg 1920*1080 felbontás 24 colos vagy nagyobb monitoron. Mobilneten olvasgatásra meg akkora iszonyat nagy sebesség nem kell. Azért remélem befut a technológia és élvezhetem a szélessávú 4G netet a leglepukkantabb magyar településeken is normális áron pár év múlva. :)

    Utoljára szerkesztette: mikromanus, 2017.02.22. 17:21:11
  • Tetsuo #11
    "Az angoloknál kb ugyanaz van mint nálunk ahogy nézem..."
    Erről beszéltem. Ha találnál egy hihtetlen ajánlatot, azt ne is hidd el, mert pl. nincs lefedettség stb.
  • mikromanus #10
    Mondjuk ez nem tudom mennyire megbízható oldal. Magyarország például itt nem épp naprakész adatokkal bír szerintem. Pár éves lehet. Olyan internet őskorát idéző forgalmat nyújtó pakkok vannak benne. 5 GB a legnagyobb pakk. Ennél azért adnak most azért többet is jobb áron. 2025 körül tán ez is használható technológia lesz szélesebb felhasználói körnek. Vagy lehet Magyarországon csak 2040-re, máshol az EU-ban 2020-ra.
  • mikromanus #9
    Itt egy másik forrás.
    http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/United_Kingdom
    Hm... Az angoloknál kb ugyanaz van mint nálunk ahogy nézem, bár akad egy-két jobb pakk is. A "korlátlan" náluk is viszonylagos. Korlátlan, csak bekorlátoznak pár giga után. Nappal gagyi, késő este olcsó, vagy korlátlan. Ilyesmi akad nálunk is... csak még az angolok pakkjainál is drágább.
    Ausztriát néztem még. A korlátlan csomagokat többnyire ha nem letöltés mennyiségben, akkor sebességben korlátozzák (20 és 40 Mbit pakkok vannak, meg valami rohadtdrága gyorsabb).

    Nálunk meg rugalmatlan gagyi van csak. Lehet irreálisan keveset venni olcsóbban, vagy pár gigát drágán, vagy drágát kis extra felárral késő esti aktívabb használatra (11-15k HUF összességében). A nem kábeles "egyéb" megoldásra mikrohullámú megoldást adnak 10k körül. Kivéve ha nincs hűségnyilatkozat, mert akkor 16k bekötés és 17k/hó havi díj és kapsz max 10Mbitet. Ha köd van, akkor állítólag ez meg szar. :)
    Utoljára szerkesztette: mikromanus, 2017.02.22. 16:55:10
  • mikromanus #8
    https://www.broadbandchoices.co.uk/guides/mobile/unlimited-mobile-data-plans

    Ott van a 20-32 fontos pakkok közt. Meg a T-Mobile van valami all-you-can-eat csomagja 27 fontért ami korlátlan adatforgalom, sms és telefonbeszélgetés ahogy kivettem. Más topicban Bécset emlegette valaki 8-9k forintnyi euróval hasonló kondíciókkal. Ezek a mobilos megoldások. Mobil stickes, vagy másként kezelt 4G/LTE netre (pl tethering) nem kerestem példát, de tuti olyan is lenne korlátlan.

    Ami nálunk van az 0,4-30 GB, vagy másik helyen max 100 GB forgalom 5-10k forintért, meg "esti" korlátlan forgalom emellé +5-6K, vagy esti +100 GB egy ezresért.

    Mellesleg Anglia épp nem a "korlátlan" mezőnyben van benne az átlagot nézve a grafikonon.
    Utoljára szerkesztette: mikromanus, 2017.02.22. 16:28:36
  • Tetsuo #7

    Angol szolgáltatóval tudnál linkelni efféle opciót? Nem hiszem. ;-) Ez a táblázat enyhén szólva hamis.
  • Cat #6
    Dehogy ugyanez.

  • cateran #5
    Hopp, megeloztel :D Pont ezt akartam irni :D
  • Tetsuo #4
    Miért, szerinted máshol jobb a helyzet? :-D Ugyanez mindenhol.