Gyurkity Péter

Hipergyors LTE a Nokiától

A Nokia egy dél-koreai szolgáltatóval közösen tesztelte megoldását, megsokszorozva az elért átviteli sebességet.

A Nokia és az SK Telecom a napokban hajtotta végre érdekes kísérletét, amelynek célja a negyedik generációs technológia számára korábban elérhetetlen sebességtartományok biztosítása volt. A sikerrel lezárult tesztben megsokszorozták az átviteli sebességet, azonban a hétköznapokban történő széleskörű alkalmazáshoz szükség lesz az ezzel kompatibilis modemek elterjedésére.

A demonstráció során a felhasznált hálózati eszközök 3,7 Gbps-os iramot értek el, amely lehetővé tette az erre a célra kijelölt, 5 GB méretű adatállomány rendkívül gyors továbbítását. Erre mindössze 11 másodperc alatt került sor, amivel magasan túlszárnyalták az LTE esetében eddig megszokott sebességbeli korlátokat, hiszen a jelenleg használatban lévő, erre a technológiára támaszkodó hálózatok általában 150 Mbps-os plafont nyújtanak, és még a legmodernebb LTE-Advanced változatok is 300 Mbps körül tetőznek - arról nem beszélve, hogy a mindennapokban tapasztalt valós adatok ettől általában messze elmaradnak, hiszen a sebesség nagyban függ az egyéb körülményektől.

A teszteléshez 10 eltérő TDD-LTE és FDD-LTE spektrumot kombináltak, a két technológia konvergálásával egy 200 MHz-es tartományt hozva létre. A szükséges hardvert a Nokia szállította le a saját fejlesztésű Single RAN formájában, kiegészítve azt a konvergáláshoz, valamint az LTE-Advanced Multiple Input Multiple Output (MIMO) alkalmazásához szükséges speciális szoftverrel. A megoldás éppen kétszer akkora sávszélességet alkalmaz, mint amit a 3GPP korábban előrevetített, az illetékesek szerint ugyanis a megnövekedett sebességkorlát minden régióban hasznosnak bizonyul majd, nyilván elsősorban a nagyobb sávszélességet igénylő alkalmazások használatakor.

Hogy a technológia milyen gyorsan terjed el, az majd az ezzel kompatibilis modemek és okostelefonok megjelenésével derül csak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!